Letni sezon weselny w pełni, a wraz z nim najlepszy czas na picie szampana. Nie ma wątpliwości, że trunek ten będzie polewany przez najbliższe kilka miesięcy w ogromnych ilościach. Uznawany za najelegantszy trunek świata, znakomicie orzeźwia.
Mając to na uwadze, warto zastanowić się, w jaki sposób serwować oraz pić szampana. Istnieje wiele łatwych technik, które pozwolą wzmacniać jego smak. Eksperci z House of Champagne Lanson przedstawili swoje zalecenia, jak najlepiej cieszyć się piciem bąbelków.
Oto wytyczne dotyczące właściwego picia szampana, według ekspertów z branży:
- Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Podczas gdy wiele osób instynktownie umieszcza butelkę szampana w lodówce, najlepiej jest przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli przypadkiem nie posiadasz piwniczki na wino, doskonałą alternatywą będzie dno szafy lub szafki. Jeśli lodówka to koniczne jest owinięcie butelki serwetą, nie powinna ona pozostawać w świetle, a zwłaszcza w świetle jarzeniowym, gdyż dość szybko nadaje ono szampanowi niedobry posmak
- Podawaj w specjalnym kieliszku do szampana.
Jest powód, dla którego szampan powinien być podawany w kieliszku tzw. flecie, zamiast innego rodzaju szkła, wszystko sprowadza się do bąbelków. Gdy szampan zostanie wlany do szklanki z szerszym brzegiem na górze, bąbelki na powierzchni napoju prawdopodobnie ulotnią się znacznie szybciej. Podawanie szampana w kieliszkach na wysokiej nóżce zwieńczonej smukłą czaszą nie tylko sprawia, że bąbelki dłużej się utrzymają, pozwala to także aromatom się koncentrować, dzięki czemu wyraźniej możemy się nimi cieszyć. Kielich należy trzymać za nóżkę, by nie ocieplać szampana w dłoni.
- Podawaj z deserem
Szampan jest często proponowany jako powitalny drink na imprezach, z winem podawanym w trakcie posiłku. Eksperci zalecają jednak podawanie szampana w czasie deseru, jako lżejszą, świeżą alternatywę dla słodszego wina deserowego.