1. Whisky jest przeźroczysta zanim zostanie zabeczkowana
Zanim whisky zostanie przelana do beczek jest zupełnie przeźroczysta. Kolor i smak whisky uzyskiwany jest właśnie dzięki beczkom w których się starzeje, jak również z wszelkich dodatków, takich jak karmel (tańsze whisky zawierają karmel). Ogólnie rzecz biorąc, im starsza whisky, tym ciemniejsza – co ma sens, ponieważ spędziła więcej czasu w kontakcie z beczką. Beczka może zapewnić whisky 60% jej smaku i 100% koloru, w zależności od czasu i procesów starzenia. Dębowe beczki wcześniej mogły służyć do produkcji burbona, sherry, innych whisky, a nawet wina.
2. Whisky jest tak dobra jak woda z której powstaje
Słowo “whisky” w przybliżeniu tłumaczy się jako “woda życia”, a źródło wody destylowanej jest absolutnie niezbędne, jeśli chodzi o optymalny smak whisky. W niektórych stanach Ameryki Południowej (takich jak Tennessee, Kentucky) woda jest idealna do wytwarzania whisky, ponieważ zawiera bardzo mało żelaza – które może zmienić kolor alkoholu na czarny. Idealna woda jest zimna, bogata w minerały i pozbawiona żelaza. Z prawnego punktu widzenia, aby whisky mogła zostać uznana za szkocką, musi być destylowana w Szkocji z ziaren, drożdży i czystej wody, proces starzenia musi trwać minimum 3 lata.
3. Whisky zaczynała jako piwo
Whisky to w zasadzie piwo destylowane bez chmielu (chociaż większość amerykańskich i kanadyjskich whisky używa chmielu, w porównaniu ze szkocką single malt lub whisky japońskich). Zacier, z którego destyluje się całą whisky, składa się ze sfermentowanego ziarna, drożdży i wody, podobnie jak piwo, a przez pierwsze dwa dni życia whisky i piwo są praktycznie tym samym. Wtedy zaczyna się proces destylacji, zamieniając zacier w alkohol.
4. Whisky i whiskey to to samo ale inne
Whiskey to alkohol destylowany w Ameryce i Irlandii, podczas gdy whisky (bez e) jest produkowana w Kanadzie, Szkocji i Japonii … oraz w Anglii, Szwajcarii, Szwecji, Holandii, na Tajwanie i 13 innych obszarach uznawanych za oficjalne 23 certyfikowane obszary destylacji whisky. Czasem, tylko po to aby pomieszać odrobinę w głowach, powstaje whisky takie jak Maker’s Mark Burbon Whisky, produkowane w Ameryce jednak bez „e” w nazwie.
5. Wiek może być mylący
Można pomyśleć, kupując butelkę 12, 18, a nawet 24-letniej whisky, że cała jej zawartość jest tego rocznika. Nic bardziej mylnego. Zgodnie z prawem wiek oznaczony szkocką to wiek najmłodszej whisky w mieszance. Ale można też dodać dużo starszej whisky. Pojedyncze słody miesza się w celu uzyskania określonego charakteru lub zachowania charakterystycznych cech marki – wszystko z tej jednej destylarni, ale niekoniecznie z jednej beczki. Blended whisky natomiast mogą być wytwarzane z produktów kilku destylarni i kilku beczek.