25 000 $ za butelkę – Johnnie Walker wprowadza swoją pierwszą 50-letnią whisky. Jest to edycja wobec której nie można przejść obojętnie i która rozpala zmysły koneserów whisky.
Wykonana przez zespół, któremu przewodził Jim Beveridge, jeden z tylko sześciu mistrzów kupażu w historii marki Johnnie Walker. Do jej zostawienia użyto sześciu wyjątkowo rzadkich gatunków whisky, z destylarni, które istniały za życia założyciela marki Johna Walkera, w latach 1805-1857.
Tak powstała The John Walker Masters ‘Edition, skomponowana z trzech whisky słodowych oraz trzech zbożowych. Malt whisky pochodzą z destylarni Glen Albyn, Glenury Royal oraz słynnej destylarni Blair Athol , która stoi przy wjeździe do szkockich Highlands. Zostały one zmieszane z grain whisky z Caledonian, Cambus i Port Dundas. Spośród tych sześciu destylarni, tylko jedna funkcjonuje do dziś i jest to Blair Athol, destylarnia należąca do koncernu Diageo.
John Williams, dyrektor marki Johnnie Walker, powiedział: “Pięćdziesięcioletnie whisky są bardzo rzadkie. Whisky w tym wieku mają niewiarygodny charakter, ale potrzeba ogromnych umiejętności, aby odkryć ich smak, a następnie zrównoważyć je, aby ludzie mogli docenić efekt końcowy.”
Powstało zaledwie 100 butelek tej rzadkiej szkockiej. Alkohol został „opakowany” w karafki z czarnego kryształu przygotowane przez Baccarat i umieszczony w skrzyneczkach wykonanych przez N.E.J. Stevenson, mistrza tworzenia mebli, między innymi na potrzeby dworu królewskiego.
Według producenta, whisky butelkowana w 43.3% ma smak czarnej porzeczki i cytrusów, które “ustępują miejsca bogatej, kremowej ciemnej czekoladzie i długim, łagodnym i rozgrzewającym wykończeniu z chłodzącym mentolem i subtelnym zadymieniem”.
John Walker Masters ‘Edition kosztuje 25 000 $ i jest dostępna na wybranych rynkach. Wiadomo, że jedna butelka zostanie sprzedana na aukcji w Bonhams w Hong Kongu w 2019 roku.