Aby świąteczna atmosfera zagościła na dobre, przedstawiamy przepisy na 5 świątecznych koktajli, które umilą czas bożonarodzeniowych przygotowań.
Żurawinowa Mimoza
Aby uzyskać zimową odmianę klasycznej mimozy, dodaj odrobinę kwaśnego soku z żurawiny i śnieżnobiałego cukru.
Składniki:
limonka
cukier
sok żurawinowy
butelka szampana lub ulubionego wina musującego
świeża żurawina, do dekoracji
małe gałązki świeżego rozmarynu, do dekoracji
Wykonanie:
Brzegi kieliszków przetrzyj limonką i zanurz w cukrze. Wlej ¼ szklanki soku żurawinowego do każdego kieliszka i dopełnij szampanem. Żurawinę i rozmaryn nabij na wykałaczki i udekoruj mimozy.
White Christmas Martini
Koktajl przyozdobiony świecącą cukrową obręczą jest niczym czekoladowy milkshake tylko dla dorosłych.
Składniki:
60 ml wódki waniliowej
60 ml likieru z białej czekolady
30 ml białego likieru kakaowego
30 ml śmietanki 12 %
Miód i cukier do udekorowania obręczy kieliszka
Wykonanie:
Kieliszek zanurz w miodzie i udekoruj cukrem. Do shakera wypełnionego lodem dodaj wódkę, likier z białej czekolady, krem z kakao i śmietankę. Wstrząśnij energicznie i przelej do przygotowanego kieliszka do martini.
Poncz kardamonowo – gruszkowy
Ta świąteczna wersja ponczu pełna jest ziemistych i złożonych smaków kardamonu, ostrego świeżego imbiru i idealnie cierpkich gruszek.
Składniki:
Na poncz:
3 szklanki wódki
6 szklanek soku z gruszek
1-2 łyżeczki pomarańczowej angostury
2 czerwone gruszki, pokrojone w cienkie plasterki
Na syrop kardamonowo – gruszkowy:
¼ szklanki miodu
¼ szklanki wody
1 łyżeczka kardamonu
¼ szklanki plasterków imbiru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Przygotuj syrop imbirowy z kardamonem. Umieść miód, wodę, kardamon, imbir i wanilię w małym garnuszku i gotuj delikatnie przez 5 minut. Odstaw na minimum godzinę dla uzyskania najlepszego aromatu.
W średniej wielkości misce wymieszaj wódkę, sok gruszkowy, pokrojone gruszki. Wymieszaj z syropem. Do podania przechowuj w lodówce.
Żurawinowy Old Fashioned
Składniki:
90 ml burbonu
30 ml syropu żurawinowego
około 2 ml Angostury
Wykonanie:
W szklance wypełnionej lodem wymieszaj burbon, syrop i angosturę. Udekoruj skórką pomarańczową, żurawiną oraz rozmarynem.
Eggnog
Składniki:
2 duże jajka
1/3 szklanki cukru
laska wanilii przekrojona na pół
świeżo starta gałka muszkatołowa
cynamon
2 szklanki mleka
brandy
Wykonanie:
Absolutny świąteczny klasyk. W misce ubij białka i żółtka, tak, aby miały jasno-żółty kolor. Następnie dodaj cukier i ubijaj do czasu jego rozpuszczenia. W rondelku podgrzej mleko z wanilią i cynamonem oraz gałką muszkatołową. Do masy jajecznej powoli dodaj podgrzane mleko, wciąż ubijając. Później przelej całość z powrotem do rondla i podgrzewaj. Chłodzimy, a na koniec dolewamy brandy i gotowe!