Kiedy myślimy o Meksyku, pierwsze nasuwa nam się skojarzenie z ostrym jedzeniem, piramidami Majów i Azteków oraz kapeluszami sombrero. Jest jeszcze jeden symbol, który nierozerwalnie łączy się z Meksykiem – to oczywiście tequila. Jest to najpopularniejszy wysokoprocentowy (o zawartości alkoholu od 35 do 55 proc.) napój alkoholowy w Meksyku. Przedstawiamy 5 ciekawych faktów na temat tequili, o których mogliście jeszcze nie wiedzieć.
1. Autentyczna tequila pochodzi tylko z Meksyku.
Nazwa Tequila pochodzi od miasteczka Tequila. Miasto położone jest w dolinie, która jest zachodnią częścią Guadalajary w Jalisco w Meksyku. Meksykańskie prawo mówi, że tequila może być produkowana tylko w regionie Jalisco. Istnieje pięć konkretnych stanów Meksyku, które produkują tequilę: Nayarit, Tamaulipas, Jalisco, Guanajuato i Michoacan.
2. Proces wytworzenia trwa od 8 do 12 lat.
Tequila jest produkowana z niebieskiej agawy. Meksykańscy rolnicy hodują i starannie uprawiają te rośliny. Przez pokolenia doświadczeń, Jimadors doskonale wiedzą, kiedy agawy są gotowe do zbioru. Średni wiek uprawy agawy od posadzenia do wycinki to ok. 8 lat, choć niektóre zbiera się w wieku 12 lat. Podczas żniw, piña, która wygląda jak ogromny ananas, jest wycinana ze swojej łodygi za pomocą ostrego narzędzia zwanego coa, liście są obcinane i poddaje się obróbce sam „trzpień. Ciężarówki z piña są następnie przewożone do destylarni w celu produkcji tequili.
3. Kieliszek czystej tequili zapewnia doskonałe korzyści zdrowotne.
Zdaniem ekspertów picie tequili po pełnym posiłku wspomaga proces trawienia z powodu inuliny, która jest obecna w roślinach agawy. Inulina jest substancją, która pomaga w hodowli dobrych bakterii w żołądku. W ten sposób żywność jest łatwo trawiona i wchłaniana przez organizm. Co więcej, fruktany w agawach pomagają zwiększyć liczbę bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego, które są pożytecznymi bakteriami w jelicie grubym. Ponadto okazało się, że agawiny, rodzaj cukru zawartego w tequili, mogą powodować utratę wagi.
4. Tequila może być używana do wytwarzania syntetycznych diamentów.
Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z National Autonomous University w Meksyku wykazały, że gorące opary 40% alkoholu – tequili blanco, umieszczone w naczyniu ze stali nierdzewnej , mogą tworzyć diamenty. Początkowo naukowcy eksperymentowali z tworzeniem diamentów z roztworów organicznych, takich jak aceton, etanol i metanol. Okazało się, że rozcieńczenie etanolu w wodzie spowodowało powstanie folii diamentowych o wysokiej jakości. Zauważyli, że idealna mieszanina to 40% etanolu i 60% wody, czyli podobna do proporcji stosowanej w tequili.
5. Najdroższa tequila na świecie.
Gorzelnia z Meksyku wyprodukowała tequile, która ma szanse stać się najdroższą tequilą, dzięki swojej platynowej, wysadzanej diamentami butelce. Alkohol dostępny jest w ceramicznych butelkach o pojemności 1,3 litra obłożonych platyną ważącą 2,2 kg. Co więcej butelki zostały pokryte ponad 4000 diamentami o łącznej wielkości 328 karatów. Projektant Fernando Altamirano wyrzeźbił wzory na całej butelce, której cena wynosi… 3 i pół miliona dolarów. Wysokoprocentowy napój alkoholowy znajdujący się w środku to siedmioletnia tequila z Jalisco z Meksyku.