Londyn i Nowy Jork mogą być postrzegane jako miasta wiodące w barowym świecie. Jednak najwyższej klasy miksologia i gościnność stają się coraz bardziej międzynarodowe. Przedstawiamy osiem najlepszych miejsc, które zostały otwarte w ubiegłym roku.
8. Cocktail Bar Max & Dom Whisky, Warszawa
Cocktail Bar Max & Dom Whisky to bar w sercu Warszawy. Miejsce to zostało stworzone przez zespół odpowiedzialny za Festiwal Whisky i szczyci się zapleczem z niemal 6000 alkoholi z całego świata. Większość tych butelek można znaleźć na pierwszym piętrze w Whisky House. Jest to miejsce zarezerwowane dla prawdziwych miłośników whisky. Wybrać możemy spośród czterech tysięcy butelek szkockich, irlandzkich, amerykańskich i światowych whisky. Na pierwszym piętrze znajduje się bar Cuban Room, w którym miłośnicy rumu mogą wypić drinka i odpalić cygaro. Zaś na parterze znajduje się miejsce, w którym serwowane są ekstrawaganckie koktajle, z których wiele miesza się ze świeżymi, egzotycznymi owocami. W lokalu znajduje się ośmiometrowy okrągły bar, zaopatrzony w alkohole używane do wyrobu najlepszych koktajli w mieście.
7. Rake’s Café Bar, Londyn
Rake’s Café Bar w londyńskim Andaz Hotel, wyróżnia się żywą kolorystyką i innowacyjną listą koktajli. Luksusowy londyński bar hotelowy składa się z trzech pokoi, z których każdy oferuje nieco inną atmosferę. Front Room to miejsce, w którym panuje pełna życia atmosfera, a DJe grają w każdy weekend. Parlour jest opisywany jako idealne miejsce na ucieczkę z miasta. Ostatnim jest sekretny pokój, który można zarezerwować na prywatne przyjęcia. Oferta napojów nawiązuje do serii obrazów Williama Hogartha, A Rake’s Progress, która opowiada o powstaniu i upadku Toma Rakewella. Każdy koktajl w menu został zainspirowany jednym z obrazów z tej serii.
6. Origin Bar, Singapur
Origin Bar otworzył swoje drzwi w luksusowym hotelu Shangri-La w Singapurze. Hotel Origin Bar znajduje się na poziomie holu i oferuje listę drinków przygotowaną przez kierownika baru Adama Bursika, który zabiera Gości w podróż po pięciu kluczowych dzielnicach Singapuru: Orchard, Chinatown, Little India, Boat Quay i Marina Bay. Każdy koktajl ma odzwierciedlać kolory, smaki i historyczne anegdoty z tych obszarów. W menu między innymi znalazły się: “the Pearl”, drink wywodzący się z Marina Bay, który zawiera tofu, czarny bez, winogrona morskie, mugi shochu i dżin z czarnego lasu, a także “the Leaf Curry”, który odzwierciedla Little India z mieszanką liścia curry, tamaryndowca, kardamonu i rumu. Dla osób unikających alkoholu, Origin Bar oferuje wiele napojów, które celebrują lokalną botanikę oraz owoce – od orzeźwiających owoców cytrusowych po paloną kawę.
5. Nick & Nora’s, Sydney
Zainspirowany przez fikcyjny duet Nick i Nora Charles, najnowszy obiekt australijskiego operatora – The Speakeasy Group. Miejsce to dysponuje tarasem z widokiem na port i 11-metrowym barem z tyłu, który oferuje 900 różnych alkoholi oraz ponad 50 szampanów. Sam bar znajduje się na 26 piętrze, co sprawia, że kosztując, można podziwiać panoramę miasta. Lista koktajli zawiera sekcje nazwane na cześć gości, którzy wzięli udział w przyjęciach organizowanych przez Charlesów, między innymi Femme Fatale.
4. 9 Below, Dublin
9 Below to luksusowy koktajl bar, który mieści się w sercu Dublina. Od momentu przejęcia piwnicy w Stephen’s Green Hibernian Club, 9 Below zyskało reputację producenta najlepszych koktajli w stolicy Irlandii. Bar zmienia swoje menu sezonowo i obecnie serwuje kreacje takie jak: “Pillow Talk”, w którym miesza się Tanqueray Ten z Martini Bianco, truskawkami, bazylią, cytrusami i różaną mgiełką; “Bittersweet”, który jest sporządzony z Ketel One, białego portu, grejpfrutowego, cytrynowego i żurawinowego likieru. Przestrzeń jest elegancka i stylowa, zachowując oryginalne sklepione sufity oraz oświetlenie w stylu art deco, które tworzy idealną przestrzeń do podziwiania imponującej listy win dostępnych w 9 Below. Nie sposób nie wspomnieć także o szerokim asortymencie whisky, z rzadkimi butelkami takimi jak 30-letni Midleton Pearl, Glenfiddich i Woodford Reserve.
3. Existing Conditions, Nowy Jork
Jeden z najnowocześniejszych barów w Nowym Jorku został stworzony przez Dave’a Arnolda z Booker + Dax, Don Lee ze słynnego PDT i Grega Boehm’a z Cocktail Kingdom. Przestrzeń jest prosta i niepozorna, ponieważ zespół starał się pozostawić ją tak niezmienioną, na ile to możliwe. Wewnątrz klienci znajdą niskie stoły oraz boksy, a także zabytkowe automaty sprzedające butelkowane koktajle, takie jak Manhattan i Martini. “Existing Conditions”, zlokalizowane w Greenwich Village, łączy naukę z klasycznymi koktajlami poprzez listę zmieszanych, wstrząśniętych i bezalkoholowych kreacji.
2. Bar Three, Londyn
Bar Three pojawił się w marcu ubiegłego roku jako współpraca pomiędzy Maxem i Noelem Venning oraz londyńskimi restauratorami Clivem Watsonem i Justinem Gilbertem. Mieszcząc się w piwnicy londyńskiej restauracji Blixen na rynku Spitalfields, Bar Three prezentuje charakterystyczny minimalistyczny styl duetu braci Venning oraz kreatywne podejście do tworzenia napojów. Po zejściu ze schodów w Blixen goście wchodzą do podziemnego baru, który dzieli się na dwa odrębne obszary. W jednej części klienci mogą usiąść na stołkach przy barze lub przy wysokich stołach, a w kolejnej mogą korzystać z obsługi przy standardowym stoliku. Zgodnie z nazwą, menu podzielone jest na trzy części, a koktajle prezentowane są w sekcjach podzielonych na kategorie według smaku, a nie rodzaju alkoholu: lekkie, średnie lub pełne. Napoje obejmują „the Rhubarb Spritz”, wykonany z rabarbaru, ginu Beefeater, Aperolu, wanilii i sody oraz „the Stone Wall”, który łączy brandy Somerset, gruszkę, cytrynę, Perry (alkohol wykonany ze sfermentowanych gruszek) i białko jaja. Zwięzłe menu kulinarne lokalu powstało we współpracy z Blixen.
1. PDT, Hongkong
W roku 2018 otwarto pierwszą zagraniczną placówkę legendarnego nowojorskiego baru koktajlowego PDT (Please Don’t Tell). PDT przejęła półpiętro w Landmark Mandarin Oriental Hotel w Hong Kongu, tworząc intymny bar z siedzeniami dla zaledwie 25 osób. Drugi obiekt od Jima Meehana i Jeffa Bella nawiązuje do tradycji nowojorskiego oryginału pary, z gośćmi wchodzącymi przez drzwi ukryte w budce telefonicznej na szczycie klatki schodowej. Menu napojów PDT w Hongkongu obejmuje 15 koktajli, w tym mieszankę klasyków PDT i nowe kreacje stworzone specjalnie na potrzeby baru w Hong Kongu. Goście mogą cieszyć się: „the Big Fan”, wykonanym z Cabeza Tequila, soku z limonki, różowego pieprzu, guawy i Moonzen Fujian Radler; i Bad Hunter, mieszanki szkockiej whisky Chivas Regal, Fernet Hunter, soku z cytryny, Dragon Eye Fruit i Moët & Chandon Brut Imperial Champagne. Oferta gastronomiczna baru pochodzi od szefa kuchni Richarda Ekkebusa, a o tym co zawiera można doczytać w sieci ?