

Master blender z Dalmore – Richard Paterson – nawiązał współpracę z renomowanym włoskim szefem kuchni, posiadaczem gwiazdki Michelin, Massimo Botturą. Kolaboracja miała na celu stworzenie jedynej w swoim rodzaju butelki przeznaczonej na aukcję. 49 letnia Dalmore L’Anima to wyjątkowa butelka, która zostanie sprzedana na aukcji w Sotheby’s na wiosnę. Wszystkie wpływy zostaną przekazane organizacji non-profit założonej przez Botturę – Food for Soul. Ten single malt to połączenie whisky Dalmore dojrzewającej w beczkach po Bourbonie, Sherry oraz Porto, w których wcześniej był dojrzewany między innymi 40-letni Pedro Ximinez Sherry.
Dalmore L’Anima – dusza w języku włoskim – podobno została zainspirowana przez “wspólną twórczość” i “zrozumienie smaku” Patersona i Bottury. Bottura, który jest właścicielem restauracji uhonorowanej 3 gwiazdkami Michelin – Osteria Francescana w Modenie – która to, ponadto uznana została za najlepszą restauracją na świecie w konkursie „World’s 50 Best Restaurant Awards” w 2018 roku powiedział: “Nasze procesy twórcze płynnie łączyły się z naszą pasją i głębokim zrozumieniem złożoności smaku i połączeń, tworząc wyjątkową butelkę, która łączy w sobie najcenniejsze szkockie beczki whisky na świecie”. Paterson dodał: “Podejście Bottury do dekonstrukcji i odważnego parowania ze sobą żywności, jest bardzo podobne do tego, w jaki sposób podchodzę do tworzenia whisky”.”Połączenie naszych pasji pozwoliło mi stworzyć whisky, która jest odważna, inna, pełna ciepła i niemożliwa do zapomnienia”. Whisky butelkowana z mocą 41,5% abv prezentowana jest w kryształowej karafce ze srebrną głową jelenia. Karafka z kolei umieszczona została w ręcznie przygotowanej szafce wykonanej z włoskiego drzewa oliwnego, amerykańskiego czarnego orzecha i hebanu, autorstwa szkockiego rzemieślnika Johna Galvina.
Whisky zostanie zaoferowana do sprzedaży w Sotheby’s, w ramach wiosennej aukcji online, w dniach od 25 kwietnia do 9 maja. Karafki ekspozycyjne będą dostępne do obejrzenia w sklepach Sotheby’s w Nowym Jorku oraz Hong Kongu, a oryginalna butelka w Londynie. Szacowany zysk ze sprzedaży to 65 tysięcy funtów. Jamie Ritchie, szef Sotheby’s Wine, powiedział: “Cieszymy się, że możemy współpracować z The Dalmore i Massimo Botturą, oferując tę wyjątkową butelkę, którą tylko jedna osoba na świecie będzie posiadać, cenić i cieszyć się nią. Dzięki formatowi „No Reserve” przewidujemy, że licytacja będzie trwała od momentu rozpoczęcia aukcji w dniu 25 kwietnia, z ogłoszeniem ostatecznej ceny 9 maja.” Cały wpływ ze sprzedaży przeznaczony zostanie organizacji Food for Soul.
Projekt Food for Soul zachęca społeczności do równoczesnej walki z marnowaniem żywności i ubóstwem poprzez tworzenie lokalnych „soup kitchens” które zamieniają nadwyżki żywności w dania dla ubogich.