Właściwe serwowanie alkoholu to ważny element stołowego savoir vivre’u. Coraz częściej w trakcie domowych przyjęć sięgamy po nieco szlachetniejsze trunki. Mimo, że zapewne nie wszyscy zwrócą uwagę na to w czym podajemy alkohol, warto zapoznać się z kilkoma zasadami, aby uniknąć towarzyskiego faux pas. Inwestycja w odpowiednie szkło jest pierwszą, którą powinniśmy poczynić. Jakie kieliszki do wina, jakie kieliszki do wódki? Jakie wybrać szkło do whisky? Raz odpowiednio dobrane szkło, pozwoli na długie lata zapomnieć o tym dylemacie.
Kieliszki do wina
Podawanie wina wymaga posiadania najszerszej wiedzy. Kieliszki różnią się od siebie nie tylko samą szerokością ale również wysokością nóżek. Tylko odpowiednio dobrane kieliszki pozwolą trunkom na oddanie tego, co mają najlepsze. Ten sam trunek może zupełnie inaczej smakować w dwóch różnych kieliszkach. Warto zainwestować zatem w dobrej jakości szklane kieliszki kryształowe. Jaka zatem jest różnica między kieliszkami do wina czerwonego a kieliszkami do wina białego? Wydawać by się mogło, że chodzi przecież o smak i aromat, a nie o sam sposób podania. Nic jednak bardziej mylnego. Kształt kieliszka oraz kąt nachylenia czarki mają kluczowe znaczenie dla smaku i aromaty spożywanego wina. Na ogół stosowane są trzy typy kieliszków: do wina czerwonego, do wina białego oraz do wina musującego. Jest to baza, każdy z tych kieliszków ma swoje dodatkowe odmiany.
Kieliszki do wina białego
Szkło to wina białego powinno mieć czaszę kształtem przypominającą główkę tulipana. Wina te są lżejsze, mają zazwyczaj nieco mniej złożony smak i aromat, nie potrzebują zatem aż tak dużej powierzchni wewnątrz czaszy. Najlepszym sposobem na zachowanie odpowiedniej temperatury trunku i skoncentrowanie smaku, jest stosowanie kieliszków o nieco zwężanej górnej części.
Kieliszki do wina czerwonego
Czerwone wino ma zazwyczaj niezwykle bogaty smak. Wino czerwone jest cięższe od białego dlatego potrzebuje więcej miejsca, są przez to bardziej pękate. Przyjęło się, że do odmian czerwonych stosuje się duże, szerokie kieliszki. To właśnie ta większa czasza kieliszka pozwala na swobodne uwolnienie smaków i aromatów – wino lepiej „oddycha”. Zasada jest prosta. Im czerwone wino jest bardziej intensywne, tym masywniejszy powinien być kieliszek
Kieliszki do wina musującego
Idealnym rozwiązaniem są tutaj wąskie i wysokie kieliszki o pojemności 150-200 ml, zwane fletem. Przede wszystkim chodzi tutaj o efekty wizualne towarzyszące spożywaniu trunku. Uchodzące ku górze i mieniące się bąbelki dają wtedy spektakularny efekt. Kieliszki do wina musującego powinny także nieco zwężać się w górnej części. Ma to na celu zatrzymanie dwutlenku węgla. Nie ulotni się on w ten sposób zbyt szybko, a co za tym idzie, wino nie będzie wietrzało.
Pijąc wino w odpowiednio dobranym kieliszku, z czaszą o dobrym kształcie i odpowiedniej wielkości, mamy gwarancję, że posmakujemy wszystkich najmniejszych posmaków, ukrytych w butelce wina.
Kieliszki do koniaku
Kieliszki do koniaku zdecydowanie wyróżniają się na tle innych tego typu produktów. W tym przypadku sięga się po jeden z dwóch rodzajów kieliszków. Utarło się, że koniak należy pić w kieliszku przypominającym balon – zwanym koniakówką. Charakterystyczna jest tutaj krótka nóżka oraz duża, niezbyt wysoka czasza. Pozwala ona na łatwe dopasowanie się do kształtu dłoni. Wskazane jest delikatne wprowadzenie trunku w ruch, co w znaczny sposób wpływa na uwydatnienie szlachetności tego alkoholu.
Drugim rodzajem jest tak zwany tulipan. Znawcy tematu uważają, że w celu wydobycia wszystkich walorów, najlepiej pije się ten alkohol właśnie z tego rodzaju szkła. Kieliszek ten w kształcie przypomina zwężający się ku górze, wydłużony tulipan. Jest to wariant na dość długiej nóżce, z czaszą o dużej powierzchni. Tulipan zapewnia optymalne warunki podawania, dużą powierzchnię, którą od spodu delikatnie ogrzejemy dłonią, pozwalając na uwolnienie się wszystkich walorów smakowych.
Szkło do whisky
Niezależnie od tego czy pijemy szkocką whisky czy irlandzką whiskey, aby móc w pełni cieszyć się jej smakiem warto wiedzieć jakie szkło do whisky użyć. Whisky najpowszechniej utożsamiana jest z tumblerem, znanym też jako szklanka typu Old Fashioned. Jest to niska szklanka, najczęściej okrągła, ale może być też nieco bardziej kanciasta. Istotne jednak jest to, aby posiadała grube dno. Wówczas, mamy niemalże stuprocentową pewność, że podamy whisky w dokładnie takim naczyniu w jakim powinniśmy ją podać. Jest to zapewne świetna szklanka, aby pić w niej whisky.
Jeśli chcemy lepiej ocenić smak whisky, doskonałym wyborem będzie picie jej w kieliszku z czarką zwężającą się na górze. Możemy wykorzystać tutaj kieliszki wykorzystywane do serwowania koniaku. Przewagą kieliszka tulipanowego nad koniakówką jest mała czarka, która pozwala zbliżyć nos do lustra whisky w kieliszku.
Pamiętajcie także o głównej zasadzie samego picia whisky. Pij whisky tak jak chcesz, tak jak smakuje Tobie. Mistrzowie teorii nie piją whiksy z colą, bo nie wolno. Whisky jest stworzona po to aby smakowała. Czy kosztujesz ją samą, z kostkami lodu, dodatkiem wody czy mieszasz w formie drinku, jeśli Tobie smakuje to pijesz ją poprawnie!
Kieliszki do wódki
Bądźmy szczerzy, większość polskich spotkań towarzyskich zakrapiana jest wódką. Jest to jedyny alkohol, który może zostać wypity „na raz”. Aby wydobyć głębię smaku i aromatu z wódki, należy zadbać o odpowiednie szkło. Jakie zatem kieliszki do wódki wybrać? Wódki czyste podajemy w kieliszkach najlepiej wysokich i smukłych. Może być on prosty, może się delikatnie otwierać ku górze, jak kieliszek tulipanowy, ale zdecydowanie powinien być wąski. Taki kształt ma ogromny wpływ na koncentrację aromatu, a to między innymi dzięki zapachowi rozróżnimy dobrą wódkę od nienajlepszej. Wódkami smakowymi można się raczyć w kieliszkach z nóżką. Wytrawną wódkę należy podawać w kieliszkach o pojemności 35-40 ml, a słodkie smakowe w mniejszych, zawierających 20-25 ml.
Wódka to elegancki i klasyczny alkohol. Odpowiednio podana, może stanowić ozdobę każdego przyjęcia. Tą wysokiej jakości powinno się pić przede wszystkim dla przyjemności.
Smak napojów alkoholowych w bardzo dużej mierze zależy od sposobu serwowania. Alkohole różnią się między sobą smakiem, aromatem, “mocą” – należy więc je podawać w sposób zróżnicowany. Do dyspozycji mamy kieliszki i szklanki w wielu kształtach i rozmiarach. Nawet jeśli sami zwykle nie przywiązujemy większej wagi do tego w jakim szkle podajemy trunki, brak dbałości o szczegóły raczej nie zrobi pozytywnego wrażenia na naszych gościach. Prawdziwą ozdobę stanowić może szkło kryształowe. Idealnie nadaje się do zastosowania jako luksusowy i niezwykle elegancki element wyposażenia domowego barku. Masa kryształowa charakteryzuje się niebywałą miękkością, co pozwala na tworzenie z niej niesamowitych dekoracji. Wyroby kryształowe mogą przybierać różnorodne kształty. Z naszą ofertą szkła kryształowego można w każdej chwili zapoznać się w sklepie internetowym: szkło kryształowe.