Historia rumu
Ponieważ rum jest produkowany z trzciny cukrowej, jego historię można prześledzić aż do tropikalnych południowych i południowo wschodnich części Azji, skąd wywodzi się trzcina cukrowa. Między VIII a X wiekiem trzcina cukrowa była eksportowana do całej Azji i wprowadzana do Mezopotamii, Egiptu, Afryki Północnej i Andaluzji. Do XIV wieku kupcy importowali trzcinę cukrową do kontynentalnej Europy, którą pierwsi hiszpańscy odkrywcy, w tym Krzysztof Kolumb, zabrali na Karaiby, początkowo na wyspę Hispaniola (dzisiejsze Haiti i Republika Dominikańska).
Pierwsza destylacja rumu na Karaibach miała miejsce w XVII wieku, kiedy odkryto, że melasa, produkt uboczny procesu rafinacji cukru, może być fermentowana w alkohol. Dzięki rozwojowi procesu rafinacji popularność rumu szybko rozprzestrzeniła się na Kolonialną Amerykę Północną z pierwszą destylarnią założoną w 1664 r. na Staten Island w Bostonie. Zapotrzebowanie na rum, które wzrosło wykładniczo w amerykańskich koloniach przed American Revolution War, i na cukier w całej Europie, zyskało na znaczeniu handlowym i doprowadziło do zwiększenia pracy na plantacjach cukru na Karaibach. Rum zaczął odgrywać ważną rolę w polityce amerykańskiej, ale ostatecznie jego popularność spadła z powodu ograniczeń importu cukru z brytyjskich wysp Karaibskich oraz rozwoju i wzrostu popularności amerykańskiej whisky.
Powiązanie rumu z Marynarką Królewską rozpoczęło się w 1655 roku, kiedy to flota brytyjska zdobyła Jamajkę. Z uwagi na dostępność lokalnie produkowanego produktu, Brytyjczycy zmienili dzienną rację alkoholu podawanego marynarzom z francuskiej brandy na rum.
Termin „Navy Strength” historycznie odnosi się do stylu rumu, który można by znaleźć na pokładzie okrętów wojennych od XVII wieku. Te rumy były bogate w smak dzięki dojrzewaniu w drewnianych beczkach, dzięki czemu stanowiły doskonałą bazę do dodawania soku z limonki, która chroniła żeglarzy przez zachorowaniem na szkorbut. Były to również alkohole o bardzo dużej mocy – był to istotny czynnik, nie tylko dla przedłużenia żywotności rumu na długich trasach (jako że beczkowe alkohole doświadczają z czasem spadku ABV), ale także zapewnienia, że proch na pokładzie nie zostanie rozwodniony przez alkohol o słabej mocy wyciekający z beczek.
Podstawowe informacje o rumie
Kolor: bezbarwny, gdy jest butelkowany bezpośrednio z destylatora; w kolorze jasnego złota lub głębokiego, ciemnego bursztynu, gdy dojrzewa w beczkach
Region: rum legalnie można produkować w dowolnym miejscu na świecie, zazwyczaj w tropikach, gdzie trzcina cukrowa rośnie najszybciej. Większość światowej produkcji rumu występuje na Kubie, Wyspach Karaibskich, Ameryce Łacińskiej i Indiach.
ABV: Zakres od 37,5% – 75,5% +
Wykonanie: Muszą być wykonane z trzciny cukrowej, większość rumu jest wytwarzana z produktu ubocznego jakim jest melasa lub ze świeżo rozgniecionego soku z trzciny cukrowej
Tłumaczenie: Nie ma standardowej teorii pochodzenia słowa „rum”, chociaż niektórzy sugerują, że wywodzi się z ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – “saccharum”. Słowo „Rhum” zazwyczaj odróżnia rum zrobiony ze świeżego soku cukrowego od rumu wytwarzanego z melasy w krajach francuskojęzycznych.
Metoda produkcji rumu
Tradycyjnie rum wytwarzany jest z melasy, gęstego syropowatego produktu ubocznego przemysłu cukrowniczego. Jest mieszany z wodą w równych częściach, fermentowany, a następnie destylowany. Podczas gdy niektóre dzikie drożdże są wykorzystywane do fermentacji, większość używa określonych szczepów, aby zapewnić stały smak i okres fermentacji. Wysokiej jakości rumy, które zazwyczaj są przeznaczone do postarzania, są zwykle wytwarzane metodą pot stills, czyli w kotle destylacyjnym (niektóre z unikalną adaptacją, zwaną retortą, która dodatkowo koncentruje smaki), podczas gdy białe, lżejsze, nieużywane rumy są wytwarzane w oparciu o kolumnę destylacyjną (column still).
Po destylacji rum może być albo natychmiast zabutelkowany, może krótko odpocząć aby zaokrąglić smak i odfiltrować kolor lub dojrzewać w beczkach przez wiele lat. Większość producentów do dojrzewania stosuje beczki po Bourbonie lub z dębu francuskiego. Wzrost ilości rumów w wieku premium, zachęca producentów do większego skupienia się na jakości i wieku używanego drewna. Proces postarzania determinuje zabarwienie rumu. Ten, który leżakuje w dębowych beczkach staje się ciemniejszy, ten w metalowych – jest bezbarwny.
Po starzeniu prawie wszystkie rumy mieszane zostają z alkoholami w różnym wieku, z różnych krajów czy z różnymi metodami produkcji.
Gorzelnie będą produkować szereg alkoholi, aby stworzyć spójny styl rumu, a także sprzedawać alkohole do międzynarodowych marek lub „białe etykiety”. Te rumy są często starzone i mieszane w różnych krajach z tymi, w których zostały wyprodukowane.
Rodzaje rumów
Jasny (Light)
Nazywany również rumem „srebrnym” lub „białym”. Jasny rum zazwyczaj ma słaby, delikatny smak poza ogólną słodyczą. Czyni to je popularnym wyborem do stosowania głównie jako dodatek do drinków. Jasne rumy są czasami filtrowane po procesie starzenia, by pozbyć się barwy. Wiele jasnych rumów jest produkowanych w Puerto Rico.
Marki rumu jasnego: Appleton Estate White, Barcardi Silver, Ron Castillo White, Mount Gay Premium White, El Dorado White, Starr African Light Rum, Plantation 3 Stars, Koko Kanu.
Złoty (Gold)
Zwany również jako rum bursztynowy. Ten rum jest postarzany, a swój kolor zawdzięcza leżakowaniu w drewnianych beczkach (z osmalonego białego dębu). Rumy te są nieco bardziej złożone i ciemniejsze niż jasne z powodu starzenia przez krótki okres w dębowych beczkach. Uważany jest za punt przystanowy pomiędzy jasnym rumem a ciemnym.
Marki rumu złotego: Appleton Special Gold, Appleton Estate VX, Barcardi Gold, Havana Club 3 Años, Tortuga Gold, Mount Gay Eclipse, Rom Zacapa Centenario, Don Papa, Plantation XO.
Ciemny (Dark)
Znany również jako czarny rum, jest stopień ciemniejszy niż złoty rum. Ciemne lub czarne rumy starzone są przez bardzo długie okresy czasu, często w uprzednio używanych i mocno zwęglonych drewnianych beczkach po whisky lub Bourbonie. Ciemne rumy jak nazwa wskazuje posiadają ciemniejszy kolor z rozpoznawalnymi nutami przypraw, melasy i karmelu. Używany jest by wzbogacić konsystencję drinka, jak również jego kolor oraz jako składnik w gotowaniu. Większość ciemnych rumów pochodzi z Jamajki, Haiti i Martyniki, jednakże dwa środkowoamerykańskie kraje jak Nikaragua i Gwatemala produkują dwa najbardziej utytułowane ciemne rumy na świecie: Flor de Cana i Ron Zacapa Centenario.
Marki rumu czarnego: Bacardi 8-years, Angostura 1824 12 years, Appleton Estate 12 year, Rhum Barbancourt 8 year, Mount Gay Extra Old, Zacapa 23 year, Gosling’s Black Seal.
Overproof rum
Każdy rum butelkowany w ponad 50% abv jest uważany za „overproof”. Obejmują one zarówno ciemne Navy Rum jak i złożone białe rumy. Wray & Nephew White Overproof o zapachu banana jest chyba najbardziej znanym przykładem tego stylu i zajmuje szczególne miejsce w sercu Jamajczyków.
Marki Overproof: Bacardi 151, Plantation Rum Old Fashioned Traditional Dark, Lemon Hart & Son 151, Wray & Nephew White Overproof.
Przyprawiony (Spiced)
Rum ten jest jedną z najbardziej znanych kategorii rumu. Produkowane są z dodatkiem cynamonu, pieprzu, wanilii, skórki pomarańczowej, przypraw, czasem karmelu. Większość jest ciemniejszego koloru, głównie złotego, mogą być jednak wykonane także w białej formie. Można je pić samodzielnie, na lodzie lub w koktajlach.
Marki: Captain Morgan, Bacardi Oakheart, Castillo, Kraken Black, Red Leg, Sailor Jerry, World’s End, Dark Matter.
10 największych marek rumu na świecie:
Tanduay – produkowany na Filipinach i będący najlepiej sprzedająca się marką rumu w Azji
Bacardi – produkowany w Puerto Rico w największej destylarni rumu premium na świecie, znanej jako „katedra rumu”. Produkuje ponad 100 000 litrów rumu co 24 godziny
McDowell’s No.1 Celebration – produkowany w Indiach i będący najlepiej sprzedającą się marką rumu w tym kraju z udziałem w rynku od 38 do 40%
Captain Morgan – produkowany na Jamajce z ponad 19 różnymi stylami. Jest drugą najpopularniejszą marką rumu w USA.
Havana Club – produkowany na Kubie z ponad 4 milionami pudełek sprzedanych na całym świecie
Barceló – produkowany na Dominikanie z Hiszpanią jako głównym rynkiem eksportowym
Contessa – produkowana w Indiach
Old Port Rum – produkowany w Indiach ze 100% melasy
Ron Medellin – produkowany w Kolumbii i spożywany głównie w Ameryce Łacińskiej
Appleton Estate – wykonany na Jamajce
Popularne koktajne z rumem:
Daiquiri
Piña Colada
Dark ‘N’ Stormy
Mai Tai
Cuba Libre
Zombie
Rum Punch