

Edrington wydaje nową whisky single malt Macallan Estate, która zawiera „rzadkiego” ducha zrobionego z jęczmienia z posiadłości marki – Easter Elchies.
Macallan Estate to whisky bez deklaracji wieku i butelkowana z 43% abv. Butelka whisky Macallan Estate jest opisywana jako „bogata i złożona” z „długim wykończeniem”. Whisky została stworzona, aby uczcić pochodzenie i dziedzictwo marki.
Alkohol wytworzony z rodzimego jęczmienia jest destylowany raz w roku przez siedem dni. Wcześniej był ograniczony do „najbardziej ekskluzywnych” butelek Macallan. Posiadłość Easter Elchies o wielkości 485 akrów jest domem Macallana od 1824 roku. Pola jęczmienia znajdują się nad brzegiem rzeki Spey. W czerwcu ubiegłego roku Edrington otworzył swoją nową destylarnię i centrum dla zwiedzających Macallan o wartości 140 mln GBP.
Macallan Estate posiada nuty drzewnych przypraw i pomarańczowego oleju, podczas gdy „słodka subtelna nuta cytrusów” uzupełnia tradycyjne bogactwo marki.
Sarah Burgess, producent whisky dla The Macallan, powiedziała: „Nasza posiadłość Easter Elchies leży w legendarnym regionie Speyside w Szkocji, miejscu o ponadczasowym pięknie i miejscu, które z dumą nazywamy domem.” „Dzięki cudownym słodkim cytrusowym nutom i rozgrzewającej przyprawie o aromacie drewna, Macallan Estate jest bogatym, satysfakcjonującym i złożonym duchem, który składa hołd żyznym gruntom Speyside, w których znajduje się Macallan, i świętuje niezrównane rzemiosło, o którym wiemy od 1824 roku.”
Macallan Estate jest zapakowany w ozdobne pudełko z motywami inspirowanymi krajobrazem. Wnętrze pudełka zawiera zdjęcia lotnicze pól jęczmienia. Macallan Estate będzie światową premierą, dostępną początkowo od wybranych sprzedawców w USA i Europie od lipca za około 195 GBP za butelkę.