W przeciwieństwie do popularnego mitu, istnieje wiele czerwonych win, które można ze spokojem pić w miesiącach letnich. Faktem jest, że wino najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc siłą rzeczy letnie upały nie sprzyjają podawaniu tego trunku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wino przed podaniem odpowiednio schłodzić. Oto nasz przewodnik po opcjach, z fachowymi poradami na temat szybkiego schładzania wina.
Jeśli zastanawiasz się czy można pić czerwone wino schłodzone to odpowiedź brzmi – tak -zdecydowanie możesz. Prawdopodobnie nie jest to najlepszy sposób na cieszenie się Claret (czerwone wino z Bordeaux) z 2005 roku, ale schładzanie lżejszych stylów czerwonego wina może być doskonałą alternatywą dla białych i różowych win w miesiącach letnich.
Czerwone wina doskonale nadające się do schłodzenia:
- Wina Beaujolais i Gamay z obszarów takich jak Oregon lub RPA.
- Valpolicella Classico lub wina wykonane z winogron Corvina
- Lżejsze style Pinot Noir
- Niektóre Loern Valley Cabernet Franc
- Frappato
- Dolcetto
Oczywiście jest ich o wiele więcej, ważny jest również sam styl winiarski. Unikajmy win starzonych w dębie.
Co musisz wiedzieć o chłodzeniu czerwonego wina?
Z zasady im wino tańsze, tym bardziej skorzysta na schłodzeniu. Skup się przede wszystkim na świeższych stylach z dobrymi pierwotnymi smakami owocowymi. Jednym z powodów, dla których kadzie ze stali nierdzewnej są stosowane w winiarniach, jest pomoc w ochronie tych świeżych, pierwotnych smaków owocowych w przynajmniej części wina. Dobrym wskaźnikiem może być również blady kolor, ponieważ sugeruje on lżejszą ekstrakcję w piwnicy.
Jak długo chłodzić czerwone wino?
Poleca się włożenie wina do lodówki pół godziny przez podaniem. Idealnie, schłodzone czerwone wina podawane są w temperaturze od 12 do 16 ° C. Nie należy posuwać się zbyt daleko. Poniżej 12 ° C aromaty i smaki stają się stłumione, taniny nabierają ściągającej jakości, a wino może być nieprzyjemnie napięte.
Czy kiedykolwiek podano Ci zbyt czerwone wino? To może się łatwo zdarzyć, zwłaszcza w cieplejszym klimacie. Nawet w przypadku pełnych czerwieni, takich jak Cabernet Sauvignon lub Shiraz, ważne jest, aby wino nie było zbyt ciepłe przed podaniem. W przypadku czerwonego wina, temperatura znacznie wyższa niż 18 ° C jest zbyt wysoka. Smaki mogą stać się wtedy rozmyte a alkohol bardziej zauważalny. Po delikatnych schłodzeniu można skupić się na smakach, alkohol staje się mniej widoczny, struktura napina się i wino jest bardziej orzeźwiające.
Porady na szybkie schłodzenie wina:
- Umieść butelkę w wiadrze wypełnionym lodem i odrobiną wody na około 10-15 minut, ale co jakiś czas upewniaj się, że wino nie jest zbyt zimne.
- Jeśli wino było przechowywane w temperaturze około 20 ° C, włóż je do lodówki na 25-30 minut.
- Jeśli się spieszysz, wystarczy 8-10 minut w zamrażarce, ale preferowane są łagodniejsze metody.
- Użyj coolera z plastiku lub metalu, aby utrzymać niską temperaturę po wyjęciu z lodówki lub zamrażarki, alternatywnie wykorzystać można lub wiaderko wypełnione zimną wodą i kostkami lodu.