

Szampan dla wielu z nas to coś, co kojarzy się z celebracją, świętowaniem uroczystych chwil w naszym życiu. Bez wątpienia szampan jest zaangażowany w wiele fantastycznych wspomnień. Oto kilka małych wskazówek, na które warto zwrócić uwagę, kiedy następnym razem weźmiecie do ręki butelkę.
- Podawać za zimny? Tak, może nie być nic gorszego niż ciepły Szampan, ale przechłodzenie Szampana podczas serwowania spowoduje jego utratę zarówno pod względem aromatów, jak i smaków. Zalecana temperatura serwowania szampana to 8-10 ° C.
- Głośne trzaskanie korka zamiast delikatnego odkorkowania „szeptem”: Uwielbiamy ten dźwięk trzaskającego korka, nieprawdaż? Najlepszym i prawidłowym sposobem na otwarcie butelki szampana, jest jednak przytrzymanie go prawą ręką pod kątem 45 stopni, a lewą chwycenie za korek. Kręcimy butelką w lewo i w prawo unieruchamiając korek lewą. W ten sposób „wykręcamy korek, który zaczyna wychodzić”. Kontrolujemy i zwalniamy to wchodzenie tak, że butelka otworzy się wreszcie z lekkim sykiem. Ważnym jest by kręcić butelką nie korkiem.
- Używanie szampana jako broni: Ile razy otwieraliście butelkę szampana, nie dbając o to, w którą stronę wskazuje korek? – Upewnijcie się, że znajduje się z dala od ludzi i wszystkiego, co mogłoby się popsuć. Prędkość, z jaką nieprzytrzymany korek wylatuje z butelki sięga 100 km/h, a najdłuższy odnotowany lot korka wyniósł około 54 metrów.
- Przepełnienie kieliszka: Każdy woli pełną szklankę zamiast skąpej porcji, zaleca się jednak, aby nie napełnić więcej niż połowy kieliszka, co pozwoli szampanowi oddychać i na cieszenie się jego aromatami.
- Myślenie, że “Vintage” oznacza stary: Kiedy zobaczysz rok na butelce szampana, będzie to oznaczać, że jest to Vintage, choć niekoniecznie oznacza to, że wino w nim jest stare – Vintage oznacza, że wszystkie winogrona użyte do produkcji wina pochodziły z tego samego roku, więc możesz cieszyć się szampanem w stylu vintage, który ma tylko trzy lata lub czymś z ubiegłego wieku!
- Kojarzenie słowa Szampan z czymś drogim: Tak, szampan nie jest najtańszym winem do kupienia i zwykle będzie to najdroższa opcja w menu win w lokalnym barze, ale nie trzeba płacić krocie, aby cieszyć się dobrym szampanem. Oczywiście można zapłacić dużo, nawet bardzo dużo, w tej dziedzinie są nieograniczone wydatki, ale dla tych z Was, którzy chcą po prostu dobrego szampana, bez względu na etykietę – wino to wcale nie musi to być drogie.
- Niepoprawne czytanie etykiety: etykieta ma na celu nie tylko poinformowanie, że wino jest rzeczywiście szampanem i kim jest wytwórca, ale również poda takie fakty, jak zawartość alkoholu, wiek i, co ważne, styl, np. dry / brut / extra brut / rosé. Upewnij się, że przeczytałeś etykietę, ponieważ często zdarza się, że ludzie wybierają butelkę, która jest po prostu zbyt słodka dla ich upodobań.