Jeśli kiedykolwiek piliście margaritę lub cosmopolitan, prawdopodobnie były to koktajle z dodatkiem Cointreau. Ale czym dokładnie jest ten likier pomarańczowy – i jak jest wytwarzany?
Co to jest Cointreau?
Cointreau to rodzaj potrójnego soku – mocnego, słodkiego i bezbarwnego likieru o smaku pomarańczy – produkowanego w Saint-Barthélemy-d’Anjou we Francji.
Jest stosowany jako apéritif i digestif (napój alkoholowy spożywany przed lub po posiłku) i jest składnikiem wielu kultowych koktajli, takich jak margarita, sidecar oraz cosmopolitan.
Likier, który powstał w latach 70. XIX wieku i stał się znany po Światowych Targach w 1889 r., jest wytwarzany ze słodkich i gorzkich skórek pomarańczy oraz alkoholu z buraków cukrowych.
Likier ten zawiera 40% objętości alkoholu.
Cointreau vs. Grand Marnier
Cointreau i Grand Marnier to dwa rodzaje likieru pomarańczowego. Oba są wyprodukowane we Francji, oba pochodzą z XIX wieku i oba zawierają 40% ABV.
Mają jednak kilka znaczących różnic:
Cointreau jest wytwarzane z mieszanki gorzkich i słodkich pomarańczy i dwukrotnie destylowane. Ma jasny, rześki i czysty pomarańczowy smak i zazwyczaj nie jest starzony.
Grand Marnier wytwarzany jest z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy. Jego smak jest słodszy, intensywniejszy i bardziej dębowy niż Cointreau.
Ponieważ Cointreau jest lżejszy, jest bardziej wszechstronny w koktajlach niż Grand Marnier. Możesz jednak stosować je wymiennie – pamiętaj, aby użyć nieco więcej Cointreau, niż jest to wymagane, jeśli zastępujesz Grand Marnier, ponieważ musisz uwzględnić rozbieżność w intensywności.
Koktajle z Cointreau
Dodanie butelki Cointreau do wózka barowego to świetny sposób na udoskonalenie swoich drinków. Na początek polecamy wybrać jeden z klasyków:
Margarita
Składniki:
- 40 ml tequili
- 20 ml likieru Cointreau
- 20 ml soku z limonki
- sól do krustu
Przygotowanie:
Do shakera wrzuć kostki lodu, wlej alkohol i sok z limonki. Wszystko wymieszaj. Brzeg kieliszka do margarity zmocz kawałkiem cytryny i zanurz w spodeczku z solą, tak aby na brzegu powstała krusta. Wlej zawartość shakera (bez kostek lodu). Polecamy do tego dobrą gatunkowo tequilę.
Citrus Sidecar
Składniki:
- 45 ml koniaku
- 22 ml Cointreau
- 22 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Napełnij shaker lodem. Dodaj wszystkie składniki. Wstrząśnij i przelej do kieliszka koktajlowego. Dekoruj lemon zest.
Cosmopolitan
Składniki:
- 40 ml wódki limonkowej (cytrynowej)
- 20 ml Cointreau
- 20 ml soku żurawinowego
- 20 ml soku z limonki
Przygotowanie:
Do szejkera nasyp lodu, a następnie wlej do niego wszystkie składniki. Całość energicznie wstrząśnij w szejkerze i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Udekoruj koktajl za pomocą skórki z pomarańczy.