Dom Szampański Krug wprowadził na rynek swój najnowszy rocznik – Krug 2006 – bogaty i ciężki szampan, którego celem jest odzwierciedlenie „kapryśnego” roku upałów i obfitych opadów.
Przemawiając podczas pierwszego pokazu w Wielkiej Brytanii, Eric Lebel powiedział, że sezon wegetacyjny w Szampanii w 2006 roku był „trudnym rokiem w winnicach”, komentując, że klimat był „kapryśny”, ze względu na skrajności pogody w okresie letnim. Dodał, że rok 2006 był „jednym z najgorętszych lat w Szampanii”, z aż 23 dniami, kiedy temperatura przekroczyła 30 stopni Celsjusza, co stanowi ponad trzykrotnie więcej niż zwykle. Podczas gdy takie ciepło łączyło się z suchymi warunkami w sezonie wegetacyjnym, w sierpniu wyjątkowo nastąpiło 15 dni intensywnych opadów deszczu, co stanowi równowartość dwóch miesięcy opadów w regionie. Po tym nastąpił powrót do suchych, słonecznych warunków, zapewniając, że winogrona osiągnęły „dobrą dojrzałość”. Podsumowując, mistrz piwnicy Krug powiedział: „Mimo, że był to kapryśny rok, mieliśmy bardzo dobre zbiory, dążąc do hojności i bogactwa – to dwa kluczowe słowa opisujące ten rocznik”.
Mieszanka – 48% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 17% Pinot Meunier – zawiera mniej Meuniera niż w 2004 r. (24%), ale winogrona pozyskane z kluczowych działek w Saint-Gemme i Leuvrigny w dolinie Marne wnoszą zuchwałość i napięcie do podniebienia. Dojrzałe i pełne Chardonnay dodają krągłości i bogactwa do szampana Krug 2006. Większość Pinot Noir w mieszance pochodzi z Montagne de Reims (północ i południe), a niektóre pochodzą również ze stromej południowej enklawy Les Riceys.
Na pierwszy rzut oka intensywny złoty kolor Krug 2006 obiecuje okrągłą hojność. Bardzo ekspresyjny i pobłażliwy aromat ukazuje żółte i suszone owoce, prażone migdały, orzech laskowy, syrop klonowy, bezę oraz likier mandarynkowy. Na podniebieniu jest hojny, głęboki i świeży z aromatyczną trwałością i długim finiszem. Zawiera nuty nugatu, kremu migdałowego, ciasta, tarty jabłkowej, cytrusów, z pięknym finiszem różowego grejpfruta.
Krug 2006 to wyśmienite połączenie dla wszystkich kuchni, szczególnie tych najbardziej aromatycznych. Dania z charakterem, takie jak tajine z konfiturą cytrynową, ratatouille, wolno pieczone udko jagnięce, dziczyzna, foie gras, aromatyczna ryba lub pierś z kaczki zostaną podniesione na kolejny poziom dzięki towarzystwu Krug 2006.
Krug 2006 przed wydaniem spędził 12 lat w piwnicach domu szampańskiego i jest dostępny w sprzedaży od dzisiaj w cenie 240 funtów.