

Sezon świąteczny oferuje miłośnikom wina mnóstwo okazji, aby delektować się ulubionymi butelkami. Ale kiedy powinniśmy je podawać? Przedstawiamy praktyczne wskazówki dotyczące serwowania wina w domu.
Porady dotyczące serwowania wina – w skrócie
1. Miej na stole kilka butelek, które zaspokoją każdy gust
2. Nie bój się najpierw podawać lepszych butelek
3. Weź pod uwagę jedzenie; inne wino pasuje do ryb a inne do mięs.
4. Pamiętaj o odpowiednich temperaturach – nie pozwól, aby czerwone wina były zbyt ciepłe lub białe zbyt zimne.
Dla każdego miłośnika wina Boże Narodzenie oferuje możliwość wydobycia najlepszych butelek z piwnicy – ale czy to najmądrzejsza strategia? Prawda jest taka, że świąteczny posiłek, z nadzieniem, sosami i dodatkami, jest nieco zabójcą wina – a przy stole mogą znajdować się członkowie rodziny, którzy niekoniecznie są koneserami wina i lubią pić swojego ulubionego chilijskiego Merlota. Są to jednak zarówno Twoje Święta Bożego Narodzenia, jak wszystkich innych. Jeśli nie wypijesz zatem swoich najlepszych butelek podczas jednej z największych okazji roku, to kiedy je wypijesz?
Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie na stole dwóch lub trzech butelek, które zaspokoją każdy gust. Gdy wybierasz wina, miej na uwadze różnorodność.
Do potraw wigilijnych najlepiej pasują wina białe. Jeżeli chcesz zadowolić wszystkich gości, to nie eksperymentuj i postaw na „klasyki”. – Dobrym wyborem będzie Riesling, który doskonale komponuje się z cięższymi w smaku, tłustszymi rybami albo sauvignon blanc o kuszącym aromacie. Białe, jednak nieco bardziej wytrawne wino, np. typu Chardonnay, może być podane do potraw z kapustą i grzybami. Ale równie dobrze komponuje się z nimi także lekkie wino czerwone, jak np. Pinot Noir.
Wino czerwone podajemy do większości czerwonych mięs, natomiast do drobiu – białe. Wyjątek to często podawana w święta pieczona kaczka. Uznawana jest ona za mięso czerwone, pasuje do niej wytrawne, dość ciężkie, czerwone wino. Tokaj idealne sprawdza się do dań, takich jak jak makowiec, kluski z makiem czy ciasta z rodzynkami.
Jeśli mówimy o indyku, na stole powinno się znaleźć zarówno wino białe jak i czerwone. Jeśli wystawiasz specjalną butelkę, wołowina jest o wiele bardziej przyjazna dla dobrego Bordeaux niż indyk. Gęś za to potrzebuje czegoś o większej kwasowości, aby przebić się przez tłuszcz. Polecamy Riesling, ale włoskie czerwone, takie jak dobry Chianti lub Brunello, prawdopodobnie byłby tym, czego oczekują Twoi goście. Opcje wegetariańskie nie stwarzają zbyt wielu problemów, ponieważ zazwyczaj towarzyszą im te same dodatki co indykowi, więc ponownie pomyśl o żywych, czerwonych winach francuskich z Doliny Rodanu.
Warto też zaopatrzyć się w tańsze czerwone wino do grzania i gotowania. Bigos, ryby, potrawy mięsne – te wszystkie dania możemy bez obaw podlewać winem w trakcie gotowania. Sosy do mięs czy wołowina doskonale komponuje się z czerwonym winem. Mięsa białe i ryby – wolą towarzystwo białych, które nie zagłuszą ich delikatnego smaku. Pamiętajmy jednak, że tańsze wino nie może oznaczać kiepskiej jakości – takie potrafi zepsuć smak każdej potrawy.
Kolejnym wyzwaniem podczas świąt Bożego Narodzenia jest zapobieganie nadmiernemu nagrzewaniu się czerwonych win, zwłaszcza jeśli wcześniej je zdekantujesz. Najlepiej przechowywać je w nieogrzewanym pomieszczeniu na krótko przed podaniem. Wina czerwone nie smakują dobrze w temperaturze, która panuje w mieszkaniu. Z drugiej strony białe wina (szczególnie bogatsze, takie jak Chardonnay) często mogą się zbytnio ochłodzić – szczególnie jeśli jesteś bardzo zorganizowany i wkładasz je do lodówki dużo wcześniej. Najlepiej wino umieścić na 0,5-1h w lodówce i serwować lekko schłodzone. Jeśli w lodówce brakuje miejsca – wino bez problemu można schłodzić na balkonie lub w ogrodzie. Zimą większość win schłodzi się w kilkadziesiąt minut. Wina białe serwuj dobrze schłodzone – w temperaturze od 8 do 12oC, podobnej temperatury wymagają wina różowe. Wina czerwone najlepiej będą smakowały serwowane w temperaturze nieco wyższej od 12 (dla tych najlżejszych) do 18o C (wina cięższe, dobrze zbudowane).