Wiele osób świętuje okres świąteczno-noworoczny przy lampce szampana. Planując przyjęcie sylwestrowe, musimy się upewnić, że mamy przygotowaną butelkę szampana (lub pięć) w lodówce. Co jednak zrobić w przypadku kiedy impreza się skończy i zostajemy z kilkoma otwartymi butelkami? Co prawda resztki szampana są tak rzadkie jak całkowite zaćmienie słońca bądź znalezienie miejsca parkingowego w centrum handlowym w sobotę przed Bożym Narodzeniem – ale się zdarza 🙂 Przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie pozostałego po zabawie sylwestrowej szampana.
1. Przygotuj pyszny koktajl
Najprostszy pomysł to oczywiście wykorzystanie resztek szampana do przygotowania innych koktajli. Przepis na klasyczną Mimosę jest dziecinnie prosty – zwyczajnie połącz 1 część szampana z taką samą ilością soku pomarańczowego. Równie szybki w przygotowaniu jest Bellini czyli słynny włoski koktajl z purée z brzoskwini i Proscecco (bądź innego dobrego wina musującego).
2. Przygotuj kostki lodu
Zwyczajnie wlej pozostałego szampana do tacek na kostki lodu i pozostawi na noc. Kostki te wykorzystać można w mimozach, sangrii lub bellini. Pamiętaj jednak, że takie kostki topią się stosunkowo szybko, ponieważ wciąż pozostaje w nich trochę alkoholu.
3. Zrób prosty syrop do koktajli
Połącz 1 szklankę cukru i 1 szklankę szampana w rondlu na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj 1 minutę, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Używaj schłodzonego syropu do koktajli.
4. Zrób pyszny kremowy sos do ryb i skorupiaków
Działa najlepiej, jeśli pozostały szampan jest po bardziej wytrawnej stronie. Podawaj z krewetkami, przegrzebkami i makaronem. Weź 1 szklankę szampana i gotuj na wolnym ogniu w małym rondelku przez 3 minuty. Dodaj 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz i trochę posiekanych świeżych ziół (estragon, pietruszka lub koperek dobrze współpracują z rybą). Gotować, mieszając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Podawać natychmiast.
5. Wykorzystaj do sosu Vinaigrette
Jeśli z przyjęcia zostało niewiele szampana – resztki można wykorzystać w pysznym sosie do sałatek. Wymieszaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 1/2 łyżki szampana, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczkę drobno posiekanej szalotki, szczyptę cukru i soli i pieprzu. Podawaj z dowolną sałatką – doskonale sprawdzi się w towarzystwie grejpfruta i pomarańczy oraz pokrojonymi buraków ozdobionych prażonymi orzechami włoskimi.
6. Resztki szampana wykorzystać można także jako dodatek do wody lub bulionu wykorzystywanego do przygotowywania ryb bądź skorupiaków.