

Być może widziałeś filmy, na których degustatorzy wina obracają kieliszki i trzymają je pod światło lub na obrusie, wtykają nos w kieliszek i ostatecznie wypluwają wino do wiadra. Nie daj się zastraszyć tym wszystkim fantazyjnym opisom wina ani szumiącym dźwiękom, które wydają profesjonaliści podczas degustacji. Degustacja wina sprowadza się do pięciu zasad. Wykonując te pięć kroków, będziesz wyglądać jak doświadczony degustator wina, zdobędziesz większe uznanie dla wina oraz zwyczajnie będziesz się dobrze bawić.
1. Spójrz
Po wlaniu wina do kieliszka, pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest spojrzenie na nie. Brzmi to oczywisto, ale mamy na myśli, aby spojrzeć w głąb kieliszka, uniesienie go do okna lub oprawy oświetleniowej, oparcie boku kieliszka na białym obrusie, aby naprawdę zobaczyć wino. Szukasz wielu rzeczy, które mogą sporo powiedzieć o winie, które wkrótce skosztujesz. Na przykład poszukaj koloru. Nie tylko czerwone, białe lub różowe, ale również jak głęboki jest ten kolor. Co Ci to przypomina? Czy to słomkowy kolor żółty czy jaskier? Ceglastoczerwony, granatowy czy fioletowy? Czy jest zmętnienie lub czy jest krystalicznie czysty? Czy posiada bąbelki? Czy kolor dochodzi aż do krawędzi wina, czy też blaknie wokół krawędzi? Po spróbowaniu dużej ilości wina nauczysz się rozpoznawać różne odmiany, patrząc na nie i będziesz wiedział, czego się spodziewać w ustach, nawet zanim spróbujesz. Kolor, głębia i intensywność wina pozwala rzucić okiem na jego wiek, koncentrację, kształt i ogólny styl.
2. Zakręć
Wirowanie jest integralną częścią napowietrzania wina i pozwalania tlenowi “otworzyć” je. Takie działanie odmładza jego zapachy i smaki. Naszym zadaniem jest dobre wybudzenie wina. Ta sztuka odkrywa zawiłości wina i podnosi jego intensywność w większości młodych, bogatych rozlewów, a także starszych roczników.
Wskazówka: Nie próbuj samemu wirować kieliszkiem w dłoni. Połóż podstawę kieliszka na gładkim stole lub innej powierzchni i poruszaj nią ruchem okrężnym, trzymając całą podstawę na stole.
3. Powąchaj
Nie bój się wepchnąć całego nosa prosto do kieliszka. Sposób ten po pierwsze, wzmacnia zapachy wina, które nadal tańczą w kieliszku, a po drugie, pomaga zablokować inne zapachy, które mogą znajdować się w pomieszczeniu. Wina o średniej lub wyraźnej intensywności nie powinny potrzebować tak głębokiego nurkowania, ale inne mogą być na początku trochę nieśmiałe. W takich przypadkach należy wrócić do kroku nr 2 i jeszcze trochę zawirować. Aromat to zazwyczaj miejsce, gdzie słyszy się te wszystkie ekscentryczne określenia wina, jak “siusiu kota”, “mokry pies” i “grillowany arbuz”. Większość ekspertów zgadza się, że człowiek może spróbować tylko czterech podstawowych smaków (słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego oraz ewentualnie piątego jakim jest umami). Możemy jednak poczuć milion różnych aromatów. Degustacja wina to nie tylko jego smak. Zapach wina jest tak ważny, ponieważ ustawia podniebienie na to, co nadchodzi. Zwiększa on złożoność wina i przyjemność z picia, zakładając oczywiście, że zapachy są przyjemne.
4. Weź łyk
Dotychczasowa cierpliwość i dokładność w swojej ocenie zostaje nagrodzona – czas wziąć łyk. “Łyk” to jednak jeszcze nie picie. Weźmy do ust małą ilość wina, rozprowadźmy ją po całej jamie ustnej, aby dotarło do wszystkich kubków smakowych i oddychajmy bez pośpiechu z winem w ustach. Technika napowietrzania wina w ustach (oddychanie z winem w ustach) sprawia, że wino łączy się z tlenem, pomagając w ten sposób rozejść się aromatom i smakowi po jamie ustnej. Zauważ, jak wino czuje się na języku, czy mrowieje, czy też go suszy? Jaką teksturę wyczuwasz? Przeanalizuj smaki, których teraz kosztujesz. Czy przypominają owoce takie jak śliwki i jeżyny w czerwonym winie, czy może trawę cytrynową lub masło w białym?
5. Posmakuj
Oto, gdzie zaczyna się finisz. Jest to miejsce na ostatnie nuty wina. Degustacja wina jest zakończona. Podczas połykania zwracaj uwagę na doznania i smaki pozostawione po sobie. Kiedy wino pozostawia Cię z przytłaczającym pragnieniem kolejnego łyka, wiesz, że znalazłeś zwycięzcę.
Wskazówka: Jeśli młode wino ma znacznie lepsze wykończenie niż jego smak na podniebieniu, to prawdopodobnie potrzebuje trochę napowietrzenia lub nawet trochę więcej czasu w piwnicy.