W ciągu ostatniej dekady wino pomarańczowe przeszło znaczną transformację pod względem sposobu postrzegania i reputacji. Cofając się kilka lat, Ci którzy wiedzieli o tym “czwartym” kolorze wina (obok czerwonego, białego oraz różowego) postrzegali je jako niszę. Obecnie wino pomarańczowe jest stylem coraz bardziej popularnym wśród miłośników tego trunku.
Co tak naprawdę czyni wino pomarańczowym? Generalnie i najprościej rzecz ujmując definiuje się je jako białe wino zrobione jakby było czerwone. Termin ten jest coraz częściej stosowany w odniesieniu do win białych, gdzie winogrona pozostawały w kontakcie z ich skórkami przez wiele dni, tygodni, a nawet miesięcy. Wynik różni się nie tylko kolorem, ale jest również znacznie bardziej intensywny w nosie i na podniebieniu. Wina pomarańczowe są pełne, znacznie cięższe niż ich białe odpowiedniki, dodatkowo- mogą zawierać wyczuwalne taniny co jest charakterystyczne przy winach czerwonych, a tak zaskakujące w winach z jasnego grona. Wyprodukowanie dobrego wina w kolorze pomarańczowym wymaga cierpliwości. Tego typu wina wypuszcza się dopiero po 5-7 latach od daty produkcji.
Sam termin, w przeciwieństwie do stylu wina, który opisuje, jest stosunkowo nowy. Został on uformowany w 2004 roku przez Davida Harveya z brytyjskiego Raeburn Fine Wines podczas pracy w piwnicy Franka Cornelissena w sycylijskim regionie Etny. Nazwa może nie jest idealna, ale ten styl bez wątpienia potrzebuje własnej kategorii.
Prawdziwą zaletą z win pomarańczowych – bądź bursztynowych jak nazywane są przez niektórych – jest to, że mogą one połączyć wagę, teksturę i złożoność win czerwonych z świeżością i wigorem białych. Kolor pochodzi ze skórki winogron, a nie z procesu utleniania, co jest powszechnym błędem.
Obecnie wino pomarańczowe jest produkowane w większości krajów zajmujących się wytwarzaniem win na całym świecie, od Swartland w RPA do Orange w Australii – jednak to w tradycyjnych “pomarańczowych sercach” Gruzji, Słowenii i Włoch, można znaleźć jedne z najbardziej cenionych przykładów. Technika ta może być trudna do zastosowania bez znacznych umiejętności i doświadczenia w winiarstwie. Póki co jeszcze bardzo niewielu producentów w Nowym Świecie ma odwagę spróbować.