Renomowany Cognac House – Maison A. De Fussigny – nawiązał współpracę z firmą Arvin z Bordeaux, która stworzyła pierwszy na świecie sygnet wypełniony koniakiem. Piękno jest czymś, co zawsze warto pielęgnować, a współpraca pomiędzy Cognac House – A. De Fussigny, a firmą Arvin, owocuje cennym sygnetem, który zawiera kilka kropli szlachetnej eau-de-vie.
Maison Arvin, firma stworzona przez Fabrice’a i Magali Cocrelle, opracowała innowacyjną technikę, która pozwala zamknąć w perle próbkę ekskluzywnego alkoholu. A. de Fussigny i Maison Arvin współpracowali ze sobą, aby jeszcze bardziej zwiększyć personalizację biżuterii. Każdy z sygnetów jest dostosowany do wymagań nabywcy. Dotyczy to formy, koloru i grawerowania. Zaznaczyć należy, że edycja ta jest limitowana. Wyprodukowanych zostanie tylko dziesięć sztuk sygnetu “Arvin dla A. de Fussigny”.
Według A. de Fussigny, współpraca ta stanowi połączenie innowacji, tradycji i jakości. Wszystkie te wartości są wspólne dla obojga. Do pierścienia dołączona zostanie ekskluzywna limitowana edycja rocznika 1970 Petite Champagne Cognac. Ta rzadka mieszanka starzała się w dębowych beczkach przez prawie pół wieku. Oferuje kwiatowe i suszone nuty owocowe, zrównoważone z kandyzowanymi owocami i roztopionymi nutami drzewnymi. Spirytus jest zamknięty w oszałamiającej, lakierowanej na pomarańczowo, drewnianej skrzyni.
W oświadczeniu firma podała: “W ramach ciągłych poszukiwań innowacji i doskonałości, Maison A. de Fussigny próbował połączyć dwa światy luksusu i postanowił zestawić najlepszą biżuterię z najlepszymi alkoholami”.
Pierścień
Sam pierścień jest 18-karatowym złotym sygnetem, który jest szyty na miarę przez eksperta od kamieni szlachetnych, Carla Joliberta. Dzięki unikalnej technice, kilka kropli koniaku wypełnia perłę, która jest następnie umieszczana w samym pierścieniu. Trzeba przyznać, że odcień koniaku jest doskonale uzupełniony przez złoto biżuterii.
Koniak
Jak można się było spodziewać, do projektu wybrano specjalny koniak, wybór A. de Fussigny to nic innego jak Petite Champagne 1970 Millesime. Oczywiście, oprócz pierścienia, właściciel otrzyma również pełnowymiarową butelkę tego limitowanego koniaku we wspaniałym, lakierowanym na pomarańczowo, drewnianym pudełku prezentacyjnym.
Nuty degustacyjne
Oko: Stare złoto z miedzianymi akcentami
Nos: Przepysznie kwiatowy, następnie suszone i kandyzowane owoce, wanilia i ciężkie rancio
Podniebienie: Nuty liczi, śliwki i gruszki, doskonale uzupełnione przez dąb, mahoń, wanilię i czekoladę. Okrągłe i giętkie, z długim, eleganckim wykończeniem.
Przy 43% zawartości alkoholu, butelkowanie ograniczało się do krótkiej serii zaledwie 250 butelek, co czyniło go rzeczywiście poszukiwanym koniakiem.