

Jednymi z najpopularniejszych zwrotów, które można zobaczyć na butelce wina, jest określenie “Blanc de Blancs” oraz “Blanc de Noirs”. Pytanie, które zwykle zadają ci, którzy rozpoczynają swoją przygodę z winem lub po prostu chcą zrozumieć nieco więcej o tym, co kryje się wewnątrz butelki, to “co dokładnie oznacza termin Blanc de Blancs, a co “Blanc de Noirs”?
Butelka wina, musującego bądź nie, w większości przypadków będzie miała na etykiecie szereg ważnych dla kupujących informacji, które będą się różnić w zależności od kraju i od tego, jak rygorystyczne są obowiązujące w nich przepisy. Często znajdują się na niej następujące informacje:
- Nazwa marki
- Nazwa i lokalizacja/adres producenta
- Zawartość netto
- Poziom alkoholu
- Odmiana winogron / Styl wina (deserowe, musujące, stołowe itp.)
Szampan jest białym winem musującym, ale może być wykonany z ciemniejszych winogron. W rzeczywistości, jest to norma w regionie Szampanii. Trzy główne winogrona używane do produkcji szampana to Pinot Noir, Pinot Meunier jak i Chardonnay.
Czym zatem jest Blanc de Blancs, a czym Blanc de Noirs?
Francuski termin “Blanc de Blancs” dosłownie przetłumaczyć można na “Biały z Białych”. Określenie to odnosi się do winogron używanych do produkcji danego wina i oznacza, że w rzeczywistości są to tylko białe winogrona. “Blanc de Noirs” jest podobnym zwrotem używanym w przemyśle winiarskim, który tłumaczy się jako “Białe z Czarnych” – ponownie termin ten odnosi się do winogron używanych do produkcji wina z tym, że tym razem są to tylko czarne winogrona.
Jeśli chodzi o wino musujące, te dwa terminy są bardzo często spotykane na butelkach i w stylach używanych przez wielu producentów w wielu różnych krajach.
W większości przypadków, wino “Blanc de Blancs” będzie używać 100% winogron Chardonnay, choć istnieje mały podsektor producentów produkujących Szampany w całości lub częściowo wytworzone z mniej znanych winogron. Blanc de Noirs będzie zazwyczaj wykonany w 100% z winogron Pinot Noir. Element “Blanc” w każdym określeniu odnosi się do soku otrzymywanego z winogron, który jest “biały” – tak, czerwone i czarne winogrona mają w sobie biały sok i tylko przedłużony kontakt ze skórką powoduje powstanie koloru różowego / czerwonego. Chociaż sam wygląd Szampana może być dość podobny, stosowanie różnych odmian winogron oznacza, że Blanc de Blancs będzie smakować bardzo różnie od Blanc de Noirs. Dodatkowo jeden Blanc de Noirs może i zapewne będzie, smakować bardzo różnie od innego Blanc de Noirs.
Oba określenia odnoszą się tylko do koloru używanych winogron i są używane do oznaczania szerokiej gamy winogron używanych do produkcji wina, chociaż, jak wspomniano, 100% Chardonnay i 100% Pinot Noir są najbardziej powszechnymi przykładami.
Ogólnie rzecz biorąc, Blanc de Blancs będzie nieco lżejszy i bardziej wytrawny, natomiast Blanc de Noirs będzie wykazywał nieco więcej ciała i owocowego miąższu. Blanc de Noirs wykonany w całości z Pinot Noir będzie miał nieco większą moc niż ten wykonany z mieszanki Pinot Noir i Pinot Meunier.
Istnieje wiele zmiennych poza winogronami, które decydują o tym, jak smakuje dany Szampan. Niezależnie od tego na jaką odmianę i jakiego producenta się zdecydujemy, jako, że mowa o Szampanie, całkiem możliwe jest, że każdy z nich będzie nam wyśmienicie smakować.