

Dzisiaj zabieramy Was w podróż pełną wyjątkowych smaków. Nie jeden, a dwa bananowe rumy, dojrzewający w ciemnym piwie Jameson i Islay Jazz 2020 od Lagavulin. Dajcie się porwać egzotycznym aromatom niezwykłych alkoholi!
Przed tygodniem zaczynaliśmy od torfowej whisky, więc dzisiaj rozpoczynamy od bananów. Czas na rum!
Bananowy rum nowym trendem?
Ian Macleod, rodzinna destylarnia prosto ze Szkocji, postanowiła ożywić jamajskiego producenta rumu Langs. Szkocka marka wprowadza na brytyjski rynek napój o smaku bananowym.
Langs Jamaican Rum był importowany z wyspiarskiego kraju do Glasgow już w 1861 roku. Firma Lang Brothers dołączyła do domu whisky Macleoda w 2003 roku jako składowa pozyskania Glengoyne. Jednak dotychczas produkty firmowane tym brandem nie były sprzedawane. Teraz jednak na sklepowe półki trafi Langs Banana. Jest to pierwszy smakowy rum w kolekcji Iana Macleoda.
Boom na rum wciąż trwa i nie tylko szkocka destylarnia chce to wykorzystać. Swój bananowy rum wypuszcza też Red Leg. Będzie to kolejny trunek z linii spiced rum. Red Leg Banana Rum ma smak imbiru i wanilii. Dojrzewał on na Karaibach w dębowych beczkach.
Jazz whisky od Lagavulin
Należący do Diageo Lagavulin wypuścił właśnie tegoroczną edycję Islay Jazz. Będzie to 22-letni single malt. To właśnie on ma być wizytówką Islay Jazz Festival 2020.
Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się online 3 października. Seria wypuszczania nowych whisky specjalnie na festiwal trwa już od 2011 roku. Wszystko odbywa się we współpracy z organizacją Jazz Scotland.
Edycja 2020 dojrzewała w amerykańskich i europejskich beczkach dębowych. Łącznie powstało 2004 butelki. Każda z nich zawiera w sobie 52,6% alkoholu.
Jameson stout
Tym razem przenosimy się do Irlandii, gdzie destylarnia Jameson stworzyła nową whiskey o nazwie Crested.
Jameson Crested kończył dojrzewanie w beczkach po Black Ball Metric Stout. Do dystrybucji trafi mniej niż 10 tysięcy butelek. Każda z nich będzie miała okrągłe 40% alkoholu. Smak zawiera nuty waniliowej czekolady, przypraw i suszonych owoców.