Gordon & MacPhail, szkocka destylarnia ze Speyside, celebruje w tym roku 125. rocznicę powstania. Z tej okazji brytyjski producent wypuszcza nową, 40-letnią whisky. Campari zajmie się dystrybucją znanej wódki mezcal, a Bowmore tworzy whisky wyłącznie dla lotnisk. Oto nasze czwartkowe newsy.
W tym tygodniu na łamach naszego bloga dominuje szkocka historia. W poniedziałek pisaliśmy o whisky z serii Ian Hunter Story, natomiast dzisiaj skupiamy się na dziejach Gordon & MacPhail, bo to też część historii Szkocji.
Gordon & MacPhail – 125 lat istnienia
W 1895 roku powstał sklep spożywczy w samym sercu szkockiego regionu Speyside. Na początku sprzedawano tam kawy, herbaty, wina i whisky z całego świata. Współwłaściciele James Gordon i John Alexander MacPhail, próbując alkoholi z całego świata, często nie byli zadowoleni smakiem sprowadzanych przez siebie produktów, więc postanowili stworzyć własną destylarnię. Właśnie tak powstało Gordon & MacPhail.
W 2020 roku mija 125 lat od powstania firmy. Szkockie przedsiębiorstwo postanowiło uświetnić tę wyjątkową rocznicę wypuszczeniem czterech single maltów. O pierwszych dwóch butelkach pisaliśmy na naszym blogu, a właśnie poznaliśmy trzecią edycję limitowanej serii.
Trzecia urodzinowa butelka to Gordon & MacPhail 1979 Mosstowie prosto z Miltonduff Distillery. Powstała ona przy użyciu słynnych destylatorów Lomond. Już w 1981 roku te destylatory zostały usunięte przez problemy z czyszczeniem długich ramion. Tym samym edycja 1979 to ostatnie pozostałe beczki z serii Mosstowie.
Gordon & MacPhail wypuszcza w świat zaledwie 164 butelki tego niezwykłego trunku. Każda whisky będzie miała 49,8% zawartości alkoholu, a nowa seria dostępna będzie od 7 grudnia.
W tym tygodniu Gordon & MacPhail ogłosiło też nazwę nowej destylarni. Włodarze szkockiej firmy zgodę na budowę kolejnego ośrodka dostali w zeszłym roku, ale dopiero teraz dowiedzieliśmy się, że nowa destylarnia będzie nosić nazwę The Cairn (Kopiec).
Lotniskowe whisky
Należąca do amerykańskiego konsorcjum Beam Suntory destylarnia Bowmore stworzyła dwie nowe whisky dostępne ekskluzywnie na lotniskach we Frankfurcie i Stambule.
Limitowane edycje single maltów to Bowmore 1995 i Bowmore 1997. Dojrzewały one w burbonowych beczkach pierwszego napełnienia w Skarbcu Nr 1, najstarszym magazynie dojrzewania na całym świecie.
Powstało tylko 236 butelek 22-letniej whisky z 1997 roku. Do sprzedaży trafi ona 21 listopada, ale będzie dostępna jedynie w sklepie Heinemanna na lotnisku w niemieckim Frankfurcie. Dwa lata starszego single malta będzie jeszcze mniej, bo zaledwie 234 butelki. Trafią one do sprzedaży 28 listopada w tej samej marce sklepowej, ale na lotnisku w tureckim Stambule.
Campari z dystrybucją mezcal
Narodowa wódka meksykańska będzie sprzedawana na całym świecie przez włoską Campari Group.
Włosi rok temu wykupili większościowe udziały w dwóch firmach zajmujących się produkcją meksykańskiego alkoholu: Montelobos i Ancho Reyses. Pierwsza z nich zajmuje się przede wszystkim tworzeniem mezcala w Puebli. Druga produkuje likier chilli, który powstaje z rodzinnej receptury od 1920 roku.