

Margarita to jeden z najbardziej znanych koktajli świata. Przed kilkoma dniami obchodziliśmy światowy dzień tego trunku, więc w to piękne niedzielne popołudnie postanowiliśmy napisać o nim kilka ciekawostek. Oto 5 rzeczy, których mogliście nie wiedzieć o margaricie.
W ostatnich “5 rzeczach o…” pisaliśmy o beczkach, więc dzisiaj nieco lżejsze klimaty.
Margarita, czyli stokrotka?
Niemal każdy wie, że margarita to drink na bazie tequili, triple sec (słodki likier pomarańczowy) oraz soku z limonki. Mało ludzi zdaje sobie jednak sprawę, że margarita to najprawdopodobniej pochodna popularnego meksykańskiego drinku o nazwie Daisy, czyli stokrotka. Margarita w języku hiszpańskim oznacza właśnie stokrotkę.
Daisy zyskała popularność w XIX wieku. Trunek ten był robiony na bazie brandy. Na początku XX wieku brandy zastąpiono tequilą i najprawdopodobniej właśnie w ten sposób powstała margarita.
Bardziej romantyczną genezą margarity jest wersja z mieszkanką Dallas. Margarita Sames była na wakacjach w meksykańskim Acapulco w 1948 roku. To właśnie tam miała zmieszać swoje dwa ulubione napoje alkoholowe: tequilę i cointreau.
Najpopularniejszy drink w Ameryce
Choć margarita nie ma nawet 100 lat, szybko zyskała sobie przychylność smakoszy lekkich, owocowych drinków. Od 2016 roku Nielsen przeprowadza badania na ulubione drinki. Jak się okazuje, margarita jest częściej wybierana jako numer jeden od martini, old fashioned, czy moscow mule. Szacuje się też, że Amerykanie średnio spożywają niemal 200 tys. margarit na godzinę.
Swoją popularność margarita zawdzięcza najpewniej prostocie. Wystarczą 3 łatwo dostępne składniki, by w minutę przyrządzić ten trunek.
Skąd ta sól?
Sam drink jest prosty, ale często wielu barmanów zapomina o niezwykle ważnym, acz często pomijanym elemencie margarity – soli. Przyrządzając margaritę, powinniśmy pamiętać o tym, by schłodzić kieliszek i ozdobić go crustą soli oraz limonką na brzegu.
Sól wydobywa słodycz i głębię smaku. Wpływa też ona na aromat koktajlu.
Mistrzostwo świata margarity
Margarita jest tak popularna, że co roku w mieście Tucson w Arizonie odbywają się mistrzostwa świata w robieniu margarity (World Margarita Championship). Barmani stają w szranki, a jurorami są goście festiwalu.
Margarita ma też kilka niezwykłych rekordów na swoim koncie. Największa margarita na świecie została zrobiona w Las Vegas. Łącznie 60 osób przez 300 godzin przygotowywało koktajl, który osiągnął ponad 32 tys. litrów. Drinka nazwano “Lucky Rita”.
Margarita do jedzenia
Popularność tego alkoholu sprawiła, że zaczęto ją przyrządzać w różnych formach. Już w 1971 roku wymyślono maszynę do mrożonej margarity. Automaty szybko zyskały fanów i dziś są popularne w całych Stanach Zjednoczonych.
W Teksasie można znaleźć również… smażoną margaritę. Niezwykły deser można dostać w Texas State Fair. Jest on podawany z bitą śmietaną i colą.
Margarita to niezwykle popularny drink, który ma wiele różnych wariacji. Wielbicieli na całym świecie zaskarbił sobie jednak prostotą. A wy co uwielbiacie w margaricie?