Jeden z największych producentów alkoholi na świecie Diageo planuje rozpocząć produkcję ekologicznego szkła. Bombay Sapphire coraz mocniej rozpycha się w segmencie RTD, a Daftmill debiutuje z letnim wypustem 2009 roku. Oto poniedziałkowe newsy.
Pogoda za oknami iście barowa, więc bez zbędnych ceregieli przechodzimy do alkoholowych informacji na dzisiaj.
Szkło Diageo
Diageo to marka, która posiada m.in. Johnnie Walkera, Baileys, Lagavulin, Singleton oraz Guinnessa. Jeden z największych producentów alkoholi od kilku lat intensywnie pracuje nad rozwojem procesu produkcyjnego w stronę zrównoważonego rozwoju.
Kolejnym krokiem jest produkcja szkła w sposób zrównoważony. Diageo wzięło już udział w programie pilotażowym, którego celem było zredukowanie śladu węglowego w produkcji szkła do whisky aż o 90%.
W tym celu korporacja połączyła siły z firmą Encirc, producentem szkła, a także z Glass Futures, organizacją zajmującą się badaniem technologii. Podczas programu pilotażowego wyprodukowano 173 tysiące czarno-białych, w pełni recyklingowanych butelek. Firmy mają kontynuować współpracę dalej i rozszerzyć ją na pozostałe marki zależne od Diageo.
Bombay Sapphire RTD
Jeden z najbardziej znanych producentów ginu na świecie Bombay Sapphire intensywnie pracuje nad podbiciem rynku ready-to-drink (RTD), czyli małych, zapuszkowanych drinków gotowych do picia.
Producent właśnie ogłosił premierę Bombay Sapphire & Tonic Ready-to-Drink. Koktajl zawiera w sobie tradycyjny london dry gin wraz z tonikiem. Twórcy Bombay Sapphire podkreślają, że rynek RTD to bardzo szybko rosnący segment, który planują oni podbić swoją autorską ofertą.
Daftmill 2009
Daftmill to niewielka, rodzinna i sezonowa destylarnia whisky położona w centrum historycznego hrabstwa Fife w Szkocji. Szkocki producent właśnie zaprezentował letnią butelkę 2009.
Nowy wypust jest kontynuacją wcześniejszej serii 2009 Single Cask. Łącznie do sprzedaży trafi zaledwie 1785 butelek, które dojrzewały od 2009 roku przez 11 lat w beczkach po sherry i burbonie.