

Producent torfowej whisky Ballechin właśnie dodał kolejną butelkę do swojej głównej serii. Mezan debiutuje z rumem Chriqui, Dewar’s prezentuje edycję przygotowaną na golfowy US Open, a Luxardo startuje z koktajlami w puszkach.
W poniedziałek był gin, więc dzisiaj będzie trochę o rumie. Zanim jednak przejdziemy do karaibskiego trunku, kilka zdań o whisky.
Ballechin 15 Years Cask Strength
Produkowany w destylarni Edradour w szkockim regionie Speyside Ballechin właśnie dodał kolejną whisky do swojej najbardziej znanej kolekcji.
Dla tych, którzy nie są najbardziej zaznajomieni z tą marką, kilka słów wyjaśnienia. Ballechin jest bowiem młodszym, torfowanym bratem znacznie bardziej znanej marki Edradour. Już jednak od 18 lat zdobywa kolejnych fanów, a najnowsza butelka ma tylko powiększyć rzeszę entuzjastów szkockiego peata.
Właśnie ogłoszono 15-letnią butelkę, która będzie produkowana w niewielkich partiach, ale ma na stałe dołączyć do portfolio Ballechina. Whisky ta nie jest filtrowana na zimno oraz ma swoją naturalną barwę. Nowa whisky ma 59,4% zawartości alkoholu.
Mezan Chiriqui
Tym razem newsy prosto ze słonecznej Panamy. W Ameryce łacińskiej destylowany jest bowiem rum Mezan.
Tym razem producent zaprezentował najnowszą, w pełni naturalną butelkę pod tytułem Chiriqui. Mezan Chiriqui to rum na bazie melasy destylowany w Panamie.
W zapachu Mezan Chiriqui oferuje intensywne przyprawy i wanilię z lekkim pieprzem i akcentami drzewnymi. Podniebienie jest subtelne i eleganckie, wsparte aromatami owoców pestkowych (brzoskwinia, morela) i kokosa, podczas gdy nuty drzewne przechodzą w pikantny, pieprzny finisz.
Dewar’s na US Open
Marka szkockiej whisky mieszanej Dewar’s przygotowała specjalną edycję swoich trunków, które mają uświetnić golfowy turniej US Open 2021.
The Champions Edition to 19-letnia whisky, która jest pierwszym owocem wieloletniej umowy podpisanej pomiędzy należącym do Bacardi Dewar’s oraz US Golf Association (USGA), organizatorem największego turnieju golfowego na świecie – US Open. Nowy Dewar’s jest oficjalnym blendem imprezy.