

Najbardziej znany na świecie producent szampana Dom Pérignon wypuścił właśnie najnowszą butelkę. Balvenie rozpoczyna nową serię od 25-letniej whisky. Bacardi natomiast skręca w stronę egzotycznych owoców. Co z tego wyszło?
Dzisiejsze newsy będą zawierały informacje o szkockiej whisky i karaibskim rumie. Na pierwszy ogień idzie jednak szampan!
Dom Pérignon P2
Jeśli myślimy o szampanie, najczęściej pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi nam do głów, to właśnie Dom Pérignon. Nie może więc dziwić, że każda nowa butelka od tego producenta budzi nie lada emocje.
Dom Pérignon wypuścił właśnie Plénitude 2 (P2) vintage 2003. Szampan dotychczas pojawił się w kilku lokalizacjach w Hongkongu, które słyną ze swojej ekskluzywności. Wkrótce nowy trunek pojawi się też w wybranych sklepach.
Butelka Dom Pérignon z 2003 roku jest tym bardziej wyjątkowa, bo francuski producent jako jeden z niewielu domów szampana w ogóle podjął się interpretacji tego rocznika. 2003 został bowiem brutalnie naznaczony przez zmiany klimatyczne. Połączenie srogich mrozów na wiosnę (skutkowały one 70-procentową stratą zbiorów winogron chardonnay z Côte des Blancs) i fal upałów latem spowodowało najwcześniejsze zbiory w historii regionu Szampanii od 1822 roku.
Vintage 2003 wyraża świeżość, najpierw czuć posmak suszonej moreli, a następnie kandyzowanej owocowości maliny i figi. Niespodziewana świeżość werbeny cytrynowej, białego pieprzu i rozmarynu unosi się na chwilę, by pogrążyć się w parnej ciemności przypraw i korzenia lukrecji – tak opisuje smak producent.
Balvenie Twenty-Five
Destylarnia ze szkockiego miasta Dufftown Balvenie właśnie zaprezentowała najnowszą butelkę, która ma rozpocząć nową kolekcję w historii whisky z regionu Speyside.
The Balvenie Twenty-Five to pierwsza z trzech nowych butelek, które zainaugurują kolekcję The Balvenie Rare Marriages. Dojrzewająca przez 25 lat whisky osiągnęła 48% zawartości alkoholu.
W aromacie szkocka dostarcza miękkie jesienne owoce, miód i imbir z nutą dębu. Na podniebieniu da się wyczuć wyrazisty smak wanilii z prażonymi piankami i tartę jabłkową z cynamonem. Posmak kończy się długo utrzymującą się słodyczą.
Balvenie Twenty-Five jest prezentowany w opakowaniu, które „symbolizuje złożone smaki w procesie maturacji”. Etui posiada wyryte złote pierścienie na każdy rok dojrzewania.
Owocowe Bacardi
Produkowany na Bermudach rum Bacardi właśnie dostał nową butelkę. Trunek o nazwie Bacardi Tropical został wypuszczony jako limitowana seria.
Nowy trunek to biały rum o smaku ananasa, kokosa i guawy. Każda butelka Bacardi Tropical ma 35% zawartości alkoholu. Jak podkreślają producenci, nowy trunek ma łączyć w sobie naturalne smaki Karaibów i klasyczne koktajle na bazie rumu.