

Wino musujące nieodzownie kojarzy nam się z szampanem, ewentualnie prosecco. Jest jednak jeszcze trzeci rodzaj, który również zasługuje na uznanie. Być może nie zdajesz sobie sprawy, że często zamiast szampana pijesz popularną cavę. Czym jest to wino? Co je wyróżnia? O tym dzisiaj na blogu.
Nieczęsto zaglądamy do tej kategorii, ale gdy już tu jesteśmy, to powodu czegoś wyjątkowego. I właśnie czymś takim jest cava, o której dzisiaj dowiesz się kilku rzeczy. Oto 5 faktów, których prawdopodobnie nie wiedziałeś o tym alkoholu.
Czy to szampan?
Cava jest winem musującym, podobnie jak prosecco i szampan. Z produktem prosto z francuskiego regionu Szampanii łączy cavę jeszcze jedno: proces produkcji. Cava powstaje według tej samej metody, co szampan.
Proces nazwany méthode champenoise to podwójna fermentacja, która powstaje w butelce, w której cukier i drożdże są dodawane do niegazowanego wina, a następnie zakorkowane, co tworzy uwielbiane przez nas bąbelki.
Nazwa i pochodzenie ma znaczenie
Nazwa cava jest mocno zakorzeniona w procesie powstawania. Swoją nazwę wino wzięło od chłodnych podziemnych jaskiń, w których butelki zamieniają się z wina spokojnego w musujące. Cava to po katalońsku jaskinia, nazwa więc oddaje hołd Katalonii – regionowi, skąd pochodzi. Około 95% całej cavy produkowanej na świecie pochodzi z regionu Penedes.
A czego używa się do produkcji? Xarel-lo, Macabeo i Paralleda to dominujące szczepy winorośli zmieszane w celu uzyskania tego wina musującego. Zwykle Xarel-lo jest odpowiedzialne najczęściej za strukturę, Macabeo daje kwaskowatość i świeżość, a Paralleda dorzuca kremowy, bogaty charakter.
Nietypowe korelacje
To jednak nie wszystkie odmiany winogron, które są używane przy produkcji cavy. Wielu winiarzy wykorzystuje również chardonnay i pinot noir, czyli dwóch szczepów używanych do produkcji szampana.
Związków z szampanem jest znacznie więcej, bo aż do 1970 roku cava była nawet nazywana “hiszpańskim szampanem”. Z powodu regulacji europejskich żaden trunek spoza Szampanii nie może się nazywać szampanem, więc zdecydowano się na zmianę nazwy.
Różowa cava? Owszem
Myśleliście, że to już koniec komplikacji? A skąd! Cava jest też często sprzedawana w różowej odmianie. Rose cava najczęściej powstaje w wyniku dodania Cabernet Sauvignon, Garnachy, lub winogron Monastrell.
Pierwsza butelka cavy powstała już w 1872 roku. Oczywiście sprawa dotyczy alkoholu produkowanego “tradycyjną metodą”, czyli tego, który spełnia powyższe standardy. Stworzył ją Josep Raventós w Sant Sadurní d’Anoia w Katalonii. To miasteczko stało się historycznym centrum cavy.
Cava – coś więcej niż przystawka
Przyjęło się, być może ze znacznie niższej ceny niż szampany, że cava może być użyta tylko jako przystawka lub drink deserowy. To jednak krzywdzący stereotyp. Bowiem cava świetnie się odnajduje jako napój do wielu przeróżnych dań, przede wszystkim do smażonego oraz czerwonego mięsa.
Poza tym cava jest po prostu świetnym alkoholem, które będzie pasował do niemal każdej okazji. Warto więc dać szansę temu katalońskiego trunkowi.