

Balvenie zaprezentowało kolejną whisky z serii Opowieści. Dewar’s wypuszcza burgera nasączonego alkoholem. Natomiast Fettercairn odkryło karty w sprawie drugiej partii. Czas na poniedziałkowe newsy.
Miniony tydzień zakończyliśmy głównie z whisky w ręku i nie inaczej będzie w nowym. Na początek wyjątkowa butelka z Dufftown.
Balvenie the Second Red Rose
Oczywiście sprawa rozbija się o Balvenie. To właśnie tam swoją siedzibę ma ta renomowana destylarnia.
Jedną z najpopularniejszych kolekcji od tego producenta jest the Stories. To właśnie do tej serii dołącza najnowsza butelka.
21-letni single malt ma zadebiutować 21 września tego roku na sklepowych półkach. Nowa whisky dojrzewała w beczkach po australijskich winach Sziraz, zanim została rozlana. Każda butelka ma 48,1% zawartości alkoholu.
The Second Rose zostało zainspirowane przez pierwszą różową szkocką, która zadebiutowała w 2008 roku.
Druga partia Fettercairn
Nie tylko w Dufftown powstają nowe, wybitne butelki szkockiej whisky. Również Fettercairn ma coś do zaoferowania.
Należąca do Whyte & Mackay destylarnia zaprezentowała drugą whisky z serii Fettercairn Warehouse Collection. Jest nią single malt, który dojrzewał w beczkach po amerykańskiej whiskey i burbonie.
Pełna nazwa nowej butelki to Fettercairn Warehouse 2, Batch No.002. Trunek przeszedł proces destylacji już w 2009 roku i od tamtego czasu dojrzewał w amerykańskich beczkach.
Fettercairn podkreśla tropikalny styl, pełen słodyczy, ostrości i tropikalnych owoców. łącznie wyprodukowano zaledwie 6000 butelek, każda o zawartości alkoholu na poziomie 48,5%.
Burger Dewar’s
Na koniec coś z pogranicza alkoholi i kuchennych rewolucji. Mianowicie chicken burger na bazie whisky Dewar’s.
Co to za heca, pytacie? Jeśli nie pytacie, to powinniście, bo heca to nie lada. Chicken Whisky BBQ burger będzie serwowany razem z koktajlem Dewar’s Caribbean Smooth Highball w londyńskim Truffle.
Do burgerów wykorzystano 8-letnie whisky dojrzewające w beczkach po meksykańskiej wódce mezcal.