Pobito właśnie kolejny rekord największej butelki whisky na świecie. Napełniony single maltem Macallana pojemnik został zaprezentowany w Szkocji. Camus otworzył zamek dla fanów koniaku. Kilchoman natomiast zaprezentował najnowszy trunek.
O tym wszystkim przeczytacie w dzisiejszym zestawieniu najświeższych informacji z branży alkoholi. Na początek przenosimy się do Huntly.
Największa whisky na świecie
To właśnie w tym mieście położonym w północno-wschodniej Szkocji zaprezentowano największą w historii butelkę whisky.
Macallan ma coś w sobie, że raz za razem bije kolejne rekordy. Tym razem jednak sprawa nie rozbija się o jakość trunku, ale o ilość. Dwie firmy zajmujące się butelkowaniem i dystrybucją whisky Fah Mai Holdings Group Inc (FMH) i Rosewin Holdings PLC (RH) połączyły siły, by zapełnić tę butelkę.
Łącznie w pojemniku zmieściło się 311 litrów single malta. Poprzedni rekord ustanowiony w 2012 roku został przebity aż o 83 litry. By wypełnić butelkę, firmy pozyskały dwie siostrzane beczki 32-letniego Macallana. Wydarzenie, podczas którego napełniano butelkę, było okazją na zebranie funduszy dla różnych organizacji charytatywnych.
Butelka ma 180 cm, a jej napełnienie zajęło ponad godzinę. Na etykiecie znalazły się wizerunki 11 znanych podróżników, sportowców i odkrywców. Z whisky, która nie zmieściła się w rekordowej butelce, stworzono wyjątkowe zestawy z repliką. Mają one trafić na aukcje charytatywne.
Camus: Château du Plessis
Camus otworzył swój kultowy Château du Plessis dla podróżników, którzy chcą całkowicie zanurzyć się w koniaku. Położony w samym sercu Borderies, najmniejszej i najstarszej części regionu (cru) Cognac, Château du Plessis jest domem Camusa.
Château du Plessis Camusa oferuje trzy apartamenty: The Elegance Suite, Ile de Ré i Borderies. Każdy apartament ma ponad 40 m² i składa się z sypialni, salonu z minibarem oraz wszelkich udogodnień, jakie można sobie wyobrazić. Goście mogą wybrać jeden z trzech trzydniowych pakietów pobytowych.
Oczywiście taka podróż do serca francuskiego koniaku nie może się obyć bez próbowania tego, co region ma najlepsze na świecie: wybitnych trunków. Pobyt w Camus Château du Plessis można zarezerwować przez oficjalną stronę internetową marki.
11. edycja Kilchomana
Na koniec powracamy do Szkocji, a konkretnie na wyspę Islay. To właśnie tam produkowana jest whisky Kilchoman.
Wyspiarska destylarnia zaprezentowała 11. edycję 100% Islay Scotch. Coroczna seria ma reprezentować odrodzenie się przemysłu alkoholowego na wyspie oraz uprawiania jęczmienia słodowego lokalnie.
Nowa whisky dojrzewała przez 9 lat w 26 beczkach po burbonie i 7 oloroso sherry. Dzięki temu trunek ma kwiatową słodycz, warstwy bogatego owocowego charakteru i delikatny dym z morskiego torfu. Każda butelka ma 50% zawartości alkoholu.