

W czwartkowych newsach piszemy o alkoholowych propozycjach na zimne jesienne wieczory. Glenfiddich wchodzi na zupełnie nowy, cyfrowy rynek. Johnnie Walker dodaje butelkę do jednej z najważniejszych serii. Macallan eksperymentuje z czekoladą, a Glenmorangie baja już o zimie.
W tym tygodniu dużo dzieje się wśród najbardziej renomowanych producentów whisky. Dlatego też bez zbędnych wstępów przechodzimy do destylarni od William Grant & Sons.
Stokenizowany Glenfiddich
Właśnie do tej firmy należy położona w Dufftown firma Glenfiddich. Producenci szkockiej połączyli siły z BlockBar, by wypuścić limitowaną edycję swojej whisky.
Jeśli jeszcze nie słyszeliście o NFT (non-fungible token – rodzaj niewymienialnego tokenu), macie rzeczy do nadrobienia. Jest to trend, który zdominował ostatnie miesiące w cyfrowej przestrzeni. Artyści i celebryci postanowili tokenizować swoje dzieła (a czasem nawet uczucia) i sprzedawać je w formie tokenów stworzonych na blockchainie.
Coraz głośniej o NFT jest też w branży alkoholowej. Glenfiddich postanowił wyemitować 15 tokenów, które reprezentują fizyczne butelki single malta z 1976 roku dojrzewającego w beczkach po armaniaku.
Sprzedaż tokenów rozpocznie się 19 października. NFT będzie można kupić za pomocą Ethereum lub przy wykorzystaniu karty płatniczej. Nabywca będzie mógł wybrać, czy chce otrzymać fizyczną butelkę, czy potraktować token jako inwestycję i po czasie sprzedać go na platformie.
Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich
Blue Label od Johnnie Walkera to jedna z najpopularniejszych linii whisky na świecie. Do kolekcji Ghost and Rare dołącza najnowsza butelka: Pittyvaich.
Jest to już czwarta butelka w serii, która powstała w 2017 roku. Wprawne oko fana szkockiej już pewnie się domyśla, skąd pochodzi ten trunek. Najnowszy Johnnie Walker czerpie z rzadkich beczek z legendarnej destylarni „duchów” Speyside w Pittyvaich, która zamknęła swoje podwoje w 1993 roku.
Na nosie najnowszy blend daje wyczuwalne nuty ciemnych owoców i jagód, które ustępują miejsca toffi i cynamonowi. Język zdominowany jest słodkimi smakami świeżego jabłka, nutami plastra miodu i miękkiego drewna pochodzącymi z whisky z Port Dundas i Carsebridge.
Glenmorangie – zimowy ogrzewacz
Szkocka destylarnia Glenmorangie debiutuje z 13-letnim single maltem stworzonym specjalnie na zimowe wieczory.
Glenmorangie A Tale of Winter to limitowana edycja whisky, która najpierw dojrzewała w beczkach po burbonie, a następnie po winie Marsala. Najnowsza butelka ma trafić do sprzedaży 20 października.
Czekoladowy Macallan
To jednak nie jedyny debiut dzisiaj. Macallan otwiera najnowszą kolekcję o nazwie Harmony z butelką The Macallan Harmony Collection Rich Cacao.
Nowa seria ma badać świat zrównoważonego podejścia do produkcji opakowań whisky. Pierwsza butelka z kolekcji to owoc podróży do hiszpańskiej Girony, gdzie produkuje się jedną z najlepszych czekolad na Starym Kontynencie.
Najnowszy Macallan trafi do sprzedaży 8 listopada.