Mający siedzibę w Kentucky producent whiskey Maker’s Mark stworzył już drugi burbon z serii Community Batch. Glenfiddich połączył siły z Goodwood, by stworzyć trunek vintage. Natomiast Midleton dodał kolejną butelkę do cenionej kolekcji. Zaczynamy ostatnie newsy w listopadzie.
W czwartek skupiliśmy się na amerykańskim alkoholu narodowym i dzisiaj będzie o nim krótki rozdział. Po tygodniu przerwy powracamy z najświeższymi newsami z branży alkoholowej.
Maker’s Mark Community Batch
Należąca do koncernu Beam Suntory amerykańska destylarnia Maker’s Mark zadebiutowała już z drugą serią kolekcji Community Batch Bourbon. Producent whiskey z Kentucky kolejny raz cały dochód ze sprzedaży butelek przeznaczy na fundację.
Pierwsza Community Batch Whiskey ujrzała światło dzienne w listopadzie 2020 roku. Miała ona za zadanie zebrać fundusze na Let’s Empower Employment (Lee) Initiative. Fundacja przeznacza środki na obiekty gastronomiczne zmagające się ze skutkami pandemii. Maker’s Mark dotychczas zebrał ponad 2 miliony dolarów.
Po roku kolekcja powraca z drugą butelką. Powstała whiskey oferuje nuty wiśni i subtelnych przypraw, o równomiernym tonie i długim finiszu z utrzymującym się smakiem przypraw. Butelka będzie sprzedawana na ekskluzywnych imprezach w całych Stanach Zjednoczonych, począwszy od wtorku (30 listopada).
Glenfiddich Rare 1979 Vintage Whisky
Szkocki producent whisky Glenfiddich rozpoczął współpracę z firmą Goodwood, by wspólnie stworzyć Glenfiddich Rare 1979 Vintage.
Jak sama nazwa wskazuje, jest to whisky zaczerpnięta z beczki z 1979 roku. Łącznie powstały zaledwie 3 butelki tego wyjątkowego trunku. Każdy dekanter został sparowany z biletem VIP na wydarzenia motosportowe organizowane przez Goodwood.
Midleton Very Rare Dair Ghaelach
Na koniec kolejny gorący news z obozu Midleton. Irlandzka destylarnia wypuściła już czwartą whiskey z kolekcji Dair Ghaelach.
Alkohol dojrzewał w beczkach stworzonych z drewna pozyskanego z Kylebeg Wood. Nuty degustacyjne nowego Midletona obejmują aromaty cynamonu, gałki muszkatołowej, olejków aromatycznych, pikantnych owoców i krówki mlecznej. Podniebienie przynosi przyprawy garnkowe, karmel, jabłka, gorzką czekoladę, plaster miodu i wanilię. Finisz jest opisany jako „cudownie długi” z pozostającym na dłużej irlandzkim dębem.