

Dalmore stał się kolejnym producentem alkoholi, który przenosi swoje dobra do cyfrowego świata. Dewar’s postanowił stworzyć bittera czekoladowego. Natomiast Bushmills zadebiutował z 27-letnią whisky. Zaczynamy poniedziałkowe newsy!
Ostatnio było o ekskluzywnych dobrach. Dzisiaj też będzie wyjątkowo, choć z zupełnie innych powodów. Bez zbędnych ceregieli przechodzimy do najświeższej porcji informacji ze świata alkoholi.
Dalmore NFT
Należąca do Whyte & Mackay destylarnia whisky Dalmore postanowiła rozpocząć współpracę z platformą BlockBar zajmującą się emisją tokenów NFT.
Celem aukcji będzie zestaw limitowanej edycji The Dalmore Decades No.4 Collection. Mająca ponad 180 lat historii destylarnia postanowiła przenieść część swoich dóbr do świata cyfrowego.
Łącznie na aukcję trafi 25 zestawów. Każdy z nich jest unikalny. Na przykład zestaw nr 21 to specjalnie wyselekcjonowane przez master destylera cztery buteleczki whisky z lat 1979, 1989, 1995 i 2000.
Każda karafka w kolekcji jest wygrawerowana z ekskluzywnym numerem zestawu oraz czarnym kołnierzem i zatyczką i jest wystawiona na jednym wykonanym na zamówienie cokole wystawowym, z osobnymi przegródkami na każdą karafkę z wygrawerowaną historią każdej whisky na przodzie.
Aukcja tokenów NFT Dalmore odbędzie się 7 grudnia poprzez platformę BlockBar.
Bitter czekoladowy od Dewar’s
Dugan & Dame we współpracy z 15-letnią mieszanką szkockiej whisky Dewar’s wydała limitowane edycje butelek z ręcznie robionymi czekoladowymi bitterami. Nowa wersja ma na celu pomóc początkującym miłośnikom koktajli w podnoszeniu umiejętności miksowania w domu przed świętami.
Producenci razem z bitterem i butelką whisky oferują kilka przepisów na popularne drinki, które można w łatwy sposób wykonać w domu.
27-letni Bushmills
Irlandzki producent whiskey Bushmills wypuścił 27-letniego single malta kończącego okres maturacji w beczkach po burbonie. Wraz z tym zmienia się design najważniejszej serii marki.
Jest to oczywiście część kolekcji Causeway. Najnowsza whiskey spędziła pierwsze sześć lat w beczkach po burbonie trzeciego napełnienia. Następnie destylat został przelany do beczek Bourbon Kentucky pierwszego napełnienia, w którym spędził kolejne 21 lat.