

Ballechin, jedna z siedmiu oryginalnych destylarni w szkockim Perthshire, właśnie zaprezentował najnowszą butelkę whisky. Jest to mocno zadymiony single malt. Natomiast Macallan pochwalił się trunkiem, który otwiera nową kolekcję o nazwie The Harmony. O tym piszemy w dzisiejszych newsach.
W poniedziałek pisaliśmy o królewskim nadaniu dla Royal Lochnagar. Dzisiaj może nie będzie wątków monarchistycznych, ale szkockie wzgórza kolejny raz dostarczają tematów do rozmów. Na początek Ballechin.
Ballechin Straight From the Cask
Perthshire to historyczne hrabstwo środkowej Szkocji. To właśnie tam swoją siedzibę ma destylarnia Ballechin, jedna z najstarszych w kraju. Spośród siedmiu oryginalnych gorzelni Perthshire tylko jedna przetrwała próbę czasu i nieprzerwanie produkowała alkohol: Edradour. To właśnie własciciele tej destylarni postanowili w 2002 roku wskrzesić markę Ballechin.
Również dzięki nim dostajemy najnowszą butelkę o nazwie Ballechin Straight From the Cask 12 years (Ballechin SFTC). Nowy Ballechin spędził cały okres dojrzewania w beczce po sherry oloroso. Silne aromaty dymu to znak rozpoznawczy Ballechin Single Malt, siostrzanej whisky Edradour Single Malt z destylarni Andrew Symingtona. Są wynikiem zastosowania słodu mocno torfowego, który wykazuje zawartość fenolu co najmniej 50 ppm. Dzięki dojrzewaniu w beczce po sherry oloroso te aromaty dymu połączyły się z bogatymi nutami ciemnych owoców i dębu.
Każdy Ballechin STFC jest sprzedawany w półlitrowej butelce wraz z gustownym drewnianym pudełkiem. Łącznie powstało zaledwie 951 butelek. Najnowszy Ballechin już trafił do sprzedaży.
Macallan Rich Cacao
Jedna z najbardziej znanych i cenionych destylarni na świecie Macallan zaczyna zupełnie nową kolekcję. The Harmony Collection debiutuje z butelką o nazwie The Macallan Rich Cacao.
Jest to połączenie whisky z czekoladą. Najnowsza kolekcja skupia się na zrównoważonym podejściu do tworzenia opakowań. Właśnie dlatego nuty kakao i czekolady można znaleźć w single malcie, podczas gdy pudełka zostały wykonane z łusek ze strąków kakao.
Na koniec kolejne życzenia (czy teraz już tak będzie zawsze? Kto wie, my na pewno nie). Mianowicie już jutro zabawa sylwestrowa. Z tej okazji chcielibyśmy życzyć Wam szampańskiej imprezy, mocy wrażeń i tylko wybitnych trunków. Do siego roku!