

Szkocki producent Johnnie Walker zaprezentował butelkę Blue Label specjalnie przygotowaną na Chiński Nowy Rok. Cù Bòcan poszerzył serię Kreacji. Ardbeg dodał 13-letniego single malta, a Bushmills 12-letniego. Czas na poniedziałkowe newsy!
Poprzedni tydzień na blogu zakończyliśmy kilkoma zdaniami o Chińskim Nowym Roku. Jak już pisaliśmy, to święto jest ważną datą w kalendarzu producentów alkoholi. Do firm, które zdecydowały się przygotować coś specjalnego na tę okazję, dołącza Johnnie Walker.
Chińskie Johnnie Walker Blue Label
Szkocki producent whisky Johnnie Walker zdecydował się połączyć siły z chińską artystką Shan Jiang, by stworzyć limitowaną edycję Blue Label.
1 lutego rozpocznie się Rok Tygrysa w Chinach i chińskojęzycznej części Azji. Johnnie Walker chciałby, by przywitać nowy rok ze szklanką Blue Label. Znany blend oddaje hołd jako symbolowi siły i postępu w postaci rysunku na opakowaniu. Ssak ma skrzydła, by przedstawić słynny chiński idiom. Zwierzę jest również pośród chmur, co ma oznaczać życzenie pomyślności i dobrobytu na nowy rok.
Marka wypuści również limitowane edycje John Walker & Sons King George V i John Walker & Sons XR 21 na Chiński Nowy Rok, obie butelki zaprojektowane przez Jiang.
13-letni Ardbeg
1 lutego zostanie również wypuszczona najnowsza butelka od Ardbega. Jest to 13-letni single malt. Limitowana edycja od producenta z wyspy Islay fermentowała przez 3 tygodnie z powodu “nieplanowanego eksperymentu”.
W 2007 roku, po tym, jak destylarni nie udało się naprawić zepsutego kotła, Bill Lumsden (szef destylarni) polecił zespołowi otworzyć pokrywki spłukiwania i wystawić płyn na działanie powietrza Islay. W efekcie rozpoczęła się trzytygodniowa fermentacja, podobno najdłuższa w historii firmy.
Zwykle Ardbeg fermentuje do 72 godzin, a tak długi okres był czymś zupełnie nowym i nieznanym dla szkockich producentów.
Cù Bòcan Creation Series
Producent single maltów z Highland Cù Bòcan wypuścił dwie nowe butelki jako część serii Creation.
Zostały one nazwane jako Creation #3 i Creation #4. Pierwsza whisky dojrzewała w beczkach po marokańskim Cabernet Sauvignon i po amerykańskiej whiskey żytniej, natomiast druga spędziła okres maturacji w kombinacji beczek po Porto Tawny i Koniaku.
12-letni Bushmills
Na koniec dwa zdania o nowym Bushmills, który dołączył do sztandarowej serii irlandzkiej destylarni. Bushmills 12 Year Old Single Malt Whiskey jest kierowany przede wszystkim na rynek amerykański. Jest to pierwsza butelka wypuszczona pod kuratelą nowego master destylera Alexa Thomasa
Wykonany w 100% z nie torfowego jęczmienia słodowego z wodą źródlaną z rzeki Bush, nowy Bushmills jest trzykrotnie destylowany w małych partiach w tradycyjnych miedzianych alembikach. Destylat jest mieszanką dwóch whisky, które dojrzewały co najmniej 11 lat – jedna w beczkach po sherry Oloroso, a druga w beczkach po bourbonie. Aby zakończyć proces, irlandzka whisky jest wykończona w wzmocnionych beczkach Marsala z Sycylii przez 6-9 miesięcy, aby nadać whisky idealne wykończenie.