Czwartek na blogu został zdominowany przez newsy o koniaku. Hennessy debiutuje z nową butelką dla swojej linii VSOP. Martell zaprezentował limitowaną edycję na Chiński Nowy Rok. Na koniec szkocka destylarnia Tomatin, która pokazuje nową 16-letnią butelkę.
W poniedziałek pisaliśmy o szkocko-meksykańskich połączeniach, natomiast dzisiaj zaczynamy naszą alkoholową podróż od francuskiego departamentu Charente.
Nowa butelka Hennessy
Właśnie tam mieści się miejscowość Cognac. Właśnie w jej okolicach produkuje się niemal cały światowej sławy trunek. Na początek Hennessy
Przypomnijmy na początek, czym jest ten alkohol. Koniak to po prostu brandy produkowane z trzech odmian białych winogron. W Europie nazwa koniak jest zastrzeżona tylko do tego produkowanego w okolicy miasteczka Cognac.
Każda butelka koniaku jest oznaczona literami, które mówią, jak długo trunek leżakował w beczkach. Dzisiaj skupimy się na VSOP (skrót od Very Superior Old Pale), nazywanym też Reserve. Jest to koniak, który leżakował przez co najmniej 4 lata.
Właśnie na tej serii skupia się firma Hennessy. Francuski producent połączył siły z kolumbijskim muzykiem Malumą, by wypuścić limitowaną edycję koniaku. Nowa kolekcja trafiła już do sprzedaży.
Martell Cordon Bleu
Konkurencja jednak nie śpi. Również Martell ma dla nas coś nowego. Jeden z najstarszych domów koniaku zaprezentował Cordon Bleu The Audacious Voyage.
Limitowana edycja butelki oraz opakowania powstała z okazji Chińskiego Nowego Roku, który rozpoczął się 1 lutego. Poprzednia butelka Cordon Bleu ujrzała światło dzienne w 2018 roku, gdy również rozpoczynał się Rok Księżycowy.
Projekt butelki ma oddawać „ambicję Martella do dobrobytu i dynamizmu” i składa hołd historii marki. Martell przeżył podróż, aby dotrzeć do koneserów koniaku na całym świecie. Nazwa Audacious Voyage odzwierciedla „wolnego ducha” domu koniaka i międzynarodowy zasięg.
16-letni Tomatin
Na koniec przenosimy się na chwilę do Szkocji. Destylarnia z Highland Tomatin zaprezentowała bowiem nową butelkę whisky.
Jest to 16-letni single malt, który dołącza do serii Global Travel Retail. Nowy Tomatin dojrzewał w beczkach po portugalskim winie Moscatel. Każda butelka ma 46% zawartości alkoholu. Najnowsza whisky trafiła już do sprzedaży.