Informacja

New products

CALVADOS

Napój alkoholowy otrzymywany z cydru czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego („brandy/winiak z jabłek”) pochodzący z Dolnej Normandii we Francji (Basse-Normandie lub Lower Normandie). Calvados może zostać wyprodukowany jedynie w Normandii, a jego nazwa i pochodzenie objęte są apelacją AOC. Wiele czynników odróżnia calvados od innych winiaków, wszystko zaczyna się od gleby, klimatu i dziedzictwa rolnego, jakie posiadła ludność Normandii. Calvados otrzymał status „Appellation d'Orgine” w 1942 roku. Obecnie istnieją 3 różne terminy, nazwy dla calvados i jedna dla Pommeau. Każda z nich ma wyjątkowe i wyróżniające się cechy, które dotyczą obszarów geograficznych i procesu destylacji. Geograficzne obszary produkcji są ściśle określone i wszystkie procesy produkcyjne przeprowadzane są na tych obszarach. „Appellation Controlee System” jest zbiorem zasad przygotowanych by zagwarantować i utrzymać cechy charakterystyczne, jakość produktu oraz jego wiekową tradycję.

There are 21 products.