Kategorie

Ostatnio przeglądane

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Pittyvaich 43,8%

EC_L001

Główna

To czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. 
Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Butelkowana z mocą 43,8%.

Więcej szczegółów

Cena:1 465,00 zł brutto

Produkt niedostępny na stanie

  • Udostępnij:

    Opis produktu

    Pittyvaich była jedną z najkrócej działających wytwórni słodowej whisky szkockiej. Uruchomiona została w 1975, by w dobie nadmiernego popytu wspomóc produkcję destylarni Dufftown, obok której została umiejscowiona. W tym czasie triumfy rynkowe świętowała whisky mieszana Bell’s, znajdująca się w portfolio Arthur Bell & Sons i to właśnie w tym blendzie lądowała ostatecznie większość produkcji Pittyvaich. Okres boomu skończył się dość szybko, bo już na początku lat osiemdziesiątych XX wieku zaczęto szukać sposobów poradzenia sobie z kryzysem nadprodukcji. Pittyvaich przetrwała pierwszą falę likwidacji destylarni w 1983 głównie dlatego, że w tamtym czasie należała ciągle do niezależnej firmy Arthur Bell & Sons. W 1985 kupił ją Guinness, a rok później piwny gigant połknął zmęczoną kryzysem firmę Distillers Company Limited (DCL) i utworzył United Distillers. Fachowcom od liczenia kosztów z UD zabrało kilka lat zanim zdali sobie sprawę, że koncernowi wcale nie są potrzebne aż cztery destylarnie w Dufftown, i że jednej, tej najmniej okazałej, można się pozbyć, by ratować istnienie spółki. W 1985 zamknięto należące do DCL Convalmore i starą gorzelnię Glendullan. W Dufftown DCL w dalszym ciągu miało Mortlach, Dufftown, Glendullan (nowa, wybudowana w 1972) i właśnie Pittyvaich. I to właśnie na tę ostatnią wydano ostatecznie wyrok. Zbudowana naprędce, bez rozmachu siostrzanych zakładów, wydawała się oczywistym wyborem korporacyjnego kata. Na domiar złego, wytwarzany w niej destylat swój największy potencjał był w stanie pokazać po co najmniej kilkunastu latach dojrzewania w dębowych beczkach. Tyle czasu Pittyvaich nie dostała. Destylarnia została zamknięta w 1993 roku, czyli w chwili, gdy najstarsza whisky leżakująca w jej magazynach mogła mieć najwyżej 18 lat.

    W 2002 roku podjęto decyzję o wyburzeniu budynku produkcyjnego Pittyvaich. Po destylarni pozostały jedynie magazyny, wykorzystywane do dziś przez Dufftown, oraz domek menedżera, od lat opuszczony, pusty i zapomniany. Dziś, a właściwie za dwa tygodnie, na rynek wraca Pittyvaich jako motyw przewodni najnowszej whisky mieszanej Diageo, Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvach.

    Pittyvaich nigdy nie doczekała się swoich pięciu minut. Z założenia przeznaczana na potrzeby blenderów, niezwykle rzadko pojawiała się na rynku jako single malt whisky. W 1991 weszła w skład serii Flora & Fauna, która była jendakowoż dostępna przede wszystkim na rynku brytyjskim. Później pojawiła się także w serii Rare Malts, by wreszcie w pełnej glorii kilkakrotnie uświetnić Diageo Special Releases w 2009, 2015 i w latach 2018-2020.
    Pittyvaich pojawiła się także łącznie w kilkudziesięciu edycjach firmowanych przez niezależnych bottlerów, takich jak Cadenhead, Gordon & MacPhail, Duncan Taylor i kilku innych.

    Dodatkowe informacje

    Pojemność700 ml
    Moc43,8%

    Opinie produktu

    Napisz opinię

    Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Pittyvaich 43,8%

    Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Pittyvaich 43,8%

    To czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. 
    Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w...

    W tej samej kategorii

    • Tylko oryginalne produkty
    • Szybka realizacja rezerwacji
    • Wygodny kontakt
    • Płatności Przelewy24
    Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
    Realizacja: www.selljus.pl