Kategorie
EC_L001
To czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie.
Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Butelkowana z mocą 43,8%.
Udostępnij:
Opis produktu
Pittyvaich była jedną z najkrócej działających wytwórni słodowej whisky szkockiej. Uruchomiona została w 1975, by w dobie nadmiernego popytu wspomóc produkcję destylarni Dufftown, obok której została umiejscowiona. W tym czasie triumfy rynkowe świętowała whisky mieszana Bell’s, znajdująca się w portfolio Arthur Bell & Sons i to właśnie w tym blendzie lądowała ostatecznie większość produkcji Pittyvaich. Okres boomu skończył się dość szybko, bo już na początku lat osiemdziesiątych XX wieku zaczęto szukać sposobów poradzenia sobie z kryzysem nadprodukcji. Pittyvaich przetrwała pierwszą falę likwidacji destylarni w 1983 głównie dlatego, że w tamtym czasie należała ciągle do niezależnej firmy Arthur Bell & Sons. W 1985 kupił ją Guinness, a rok później piwny gigant połknął zmęczoną kryzysem firmę Distillers Company Limited (DCL) i utworzył United Distillers. Fachowcom od liczenia kosztów z UD zabrało kilka lat zanim zdali sobie sprawę, że koncernowi wcale nie są potrzebne aż cztery destylarnie w Dufftown, i że jednej, tej najmniej okazałej, można się pozbyć, by ratować istnienie spółki. W 1985 zamknięto należące do DCL Convalmore i starą gorzelnię Glendullan. W Dufftown DCL w dalszym ciągu miało Mortlach, Dufftown, Glendullan (nowa, wybudowana w 1972) i właśnie Pittyvaich. I to właśnie na tę ostatnią wydano ostatecznie wyrok. Zbudowana naprędce, bez rozmachu siostrzanych zakładów, wydawała się oczywistym wyborem korporacyjnego kata. Na domiar złego, wytwarzany w niej destylat swój największy potencjał był w stanie pokazać po co najmniej kilkunastu latach dojrzewania w dębowych beczkach. Tyle czasu Pittyvaich nie dostała. Destylarnia została zamknięta w 1993 roku, czyli w chwili, gdy najstarsza whisky leżakująca w jej magazynach mogła mieć najwyżej 18 lat.
W 2002 roku podjęto decyzję o wyburzeniu budynku produkcyjnego Pittyvaich. Po destylarni pozostały jedynie magazyny, wykorzystywane do dziś przez Dufftown, oraz domek menedżera, od lat opuszczony, pusty i zapomniany. Dziś, a właściwie za dwa tygodnie, na rynek wraca Pittyvaich jako motyw przewodni najnowszej whisky mieszanej Diageo, Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvach.
Pittyvaich nigdy nie doczekała się swoich pięciu minut. Z założenia przeznaczana na potrzeby blenderów, niezwykle rzadko pojawiała się na rynku jako single malt whisky. W 1991 weszła w skład serii Flora & Fauna, która była jendakowoż dostępna przede wszystkim na rynku brytyjskim. Później pojawiła się także w serii Rare Malts, by wreszcie w pełnej glorii kilkakrotnie uświetnić Diageo Special Releases w 2009, 2015 i w latach 2018-2020.
Pittyvaich pojawiła się także łącznie w kilkudziesięciu edycjach firmowanych przez niezależnych bottlerów, takich jak Cadenhead, Gordon & MacPhail, Duncan Taylor i kilku innych.
Dodatkowe informacje
Pojemność | 700 ml |
Moc | 43,8% |
Opinie produktu
W tej samej kategorii
79,00 zł brutto
209,00 zł brutto
179,00 zł brutto
279,00 zł brutto
249,00 zł brutto
285,00 zł brutto
112,00 zł brutto
239,00 zł brutto
329,00 zł brutto
395,00 zł brutto
109,00 zł brutto
99,00 zł brutto
119,00 zł brutto
539,00 zł brutto
314,00 zł brutto
169,00 zł brutto
124,00 zł brutto
236,00 zł brutto
99,00 zł brutto
142,00 zł brutto
115,00 zł brutto
179,00 zł brutto
209,00 zł brutto
146,00 zł brutto
129,00 zł brutto
314,00 zł brutto
114,00 zł brutto
199,00 zł brutto
255,00 zł brutto
339,00 zł brutto