CAVA

Informacja

Nowe produkty

CAVA

Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane metodą szampańską. Metoda ta, określana również mianem "tradycyjnej", polega na drugiej fermentacji wina. Odbywa się ona nie w kadziach lub beczkach lecz bezpośrednio w butelce pochylonej szyjką lekko do dołowi. Wino pod wpływem długotrwałego działania drożdży wytwarza wówczas samoistnie charakterysty...

Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane metodą szampańską. Metoda ta, określana również mianem "tradycyjnej", polega na drugiej fermentacji wina. Odbywa się ona nie w kadziach lub beczkach lecz bezpośrednio w butelce pochylonej szyjką lekko do dołowi. Wino pod wpływem długotrwałego działania drożdży wytwarza wówczas samoistnie charakterystyczne bąbelki. Jest to jak widać metoda dużo bardziej wyrafinowana niż zwyczajne "nabijanie" dwutlenkiem węgla mające zastosowanie w przypadku produkcji klasycznych win musujących.
Dochodzą także inne pracochłonne czynności związane z wytwarzaniem hiszpańskiej cavy, francuskiego szampana czy włoskiej franciacorty. Mowa o pozbyciu się nie wyglądającego zbyt estetycznie osadu powstałego ze sfermentowanych drożdży. Jak to zrobić? Zwykło się przez okres około miesiąca raz dziennie potrząsać energicznie butelką ku górze i obracać ją o 1/8 obrotu wokół własnej osi, przy okazji kierując ją delikatnie szyjką ku dołowi. Postępuje się tak aż do momentu gdy butelka znajdzie się w zupełnie pionowej pozycji korkiem do dołu. Proces ten nazywa się po hiszpańsku removido (fr. rémuage). Niegdyś pozwalano by osad "wydostał się" samoczynnie po jej otwarciu wraz z niewielką ilością piany. Obecnie w tym celu zamraża się trunek znajdujący się w szyjce i usuwa przywierający do korka zlodowaciały osad. Sposób ten określa sie w Hiszpanii mianem degüelle (fr. dégorge). Według danych historycznych powstanie pierwszego hiszpańskiego wina musującego wytwarzanego metodą szampańską należy łączyć z drugą połową XIX wieku oraz postacią Luisa Justo Villanuevy. Był to inżynier doktoryzowany w naukach chemiczno-fizycznych na Politechnice Madryckiej.  W kolejnych latach winiarze z okolic Barcelony z dosyć mizernymi efektami próbowali wprowadzić na krajowy rynek swoje wina wytwarzane z zastosowaniem méthode traditionnelle. Pierwszym, któremu się powiodło był jeden z jego słuchaczy Josep Raventós i Fatjó. W 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej cavy czyli musującego wina hiszpańskiego wytwarzanego przy zastosowaniu procesu drugiej fermentacji w butelce. W 1879 roku do pierwszych publicznych odbiorców z Barcelony trafiły pionierskie 72 skrzynki opatrzone etykietą producenta Codorníu. W 1911 roku sprzedaż butelek cavy w Hiszpanii po raz pierwszy wyniosła więcej niż import win musujących. Nie ulega wątpliwości, że sukces cavy został w dużej części zbudowany na rozpoznawalności gatunkowej nazwy musującego wina z okolic francuskiego Reims. Istnieje podział cavy ze względu na zawartość cukrów oraz okres zastosowaniu w jej produkcji metody szampańskiej. Mamy więc odpowiednie nazewnictwo widoczne na etykietach, które może nam posłużyć przy określeniu "wytrawności" wina:  extra seco, czy extra dry nie oznacza bardzo wytrawnego wina, tylko wręcz przeciwnie – półwytrawne, a semi-seco nie oznacza półwytrawnego, a półsłodkie. Jeśli wino leżakuje minimum 15 miesięcy może nazywać się reserva, gdy 30 – gran reserva.

Więcej

Jest 8 produktów.

  • 45,00 zł W magazynie

    Wytrawne, musujące wino o bladożółtej szacie z zielonymi refleksami. Dojrzewa w butelce przez okres 18-24 miesięcy. Posiada urzekające, owocowe aromaty. W Ustach jest eleganckie, odświeżające, z dobrze wyważoną kwasowością i przyjemnymi bąbelkami. Serwować w temperaturze 6oC.

    45,00 zł
    W magazynie
  • 55,00 zł W magazynie

    Skomponowane z selekcjonowanych gron szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wino przechowywane w piwnicach od 24 do 30 miesięcy. Posiada słomkową szatę z zielonkawą otoczką oraz owocowym bukietem, w którym dominują jabłkowe aromaty z nutami tostów i suszonych owoców w tle. To świeże i przyjemne w smaku wino nadaje się idealnie na każdą okazję. 

    55,00 zł
    W magazynie
  • 45,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Półwytrawne musujące wino skomponowane z tradycyjnych szczepów regionu Cava: Macabeo, Xarel-lo oraz Parellada. Dojrzewane przez 15 miesięcy w butelce. Posiada jasno żółtą barwę z zielonkawymi refleksami oraz świeże, owocowe aromaty. W ustach jest odświeżające i pełne bąbelków, o przyjemnym posmaku.

    45,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 45,00 zł W magazynie

    Cava o bardzo jasnej barwie i znakomitej pienistości. Świeża i orzeźwiająca, pełna owocowych aromatów. Delikatna słodycz sprawia, że sprawdza się jako kompan deserów i serów, ale także przystawek, mięs i sałat. Serwować w temperaturze 5-6oC.

    45,00 zł
    W magazynie
  • 26,00 zł W magazynie

    Kraj: Hiszpania Region: Cava Producent: GWP Apelacja: D.O. Cava Kolor: białe Smak: wytrawne Poj.: 0,75 Zaw. Alk. %: 10

    26,00 zł
    W magazynie
  • 32,00 zł W magazynie

     Picaire to cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów Macabeo (70%) i Parellada (30%) Kraj: Hiszpania Region: Cava Producent: GWP Apelacja: D.O. Cava Kolor: białe Smak: wytrawne Poj.: 0,75 Zaw. Alk. %: 11,5

    32,00 zł
    W magazynie
  • 59,00 zł W magazynie

    Wino powstało z kompozycji szczepów Parrelada i Macabeo o błyszczącej, słomkowożółtej barwie.  Kraj: Hiszpania Region: Cava Producent: GWP Apelacja: D.O. Cava Kolor: białe Smak: wytrawne Poj.: 0,75 Zaw. Alk. %: 11,5

    59,00 zł
    W magazynie
  • 32,00 zł W magazynie

    Cava została skomponowana na bazie Macabeo (70%) uzupełnionego Parelladą (30%).   Kraj: Hiszpania Region: Cava Producent: GWP Apelacja: D.O. Cava Kolor: białe Smak: półwytrawne Poj.: 0,75 Zaw. Alk. %: 11,5

    32,00 zł
    W magazynie