WINA IZRAELSKIE

Informacja

Nowe produkty

WINA IZRAELSKIE

Historia winiarstwa w Izraelu:

Sztuka winiarska w Izraelu sięga nawet 4000 lat wstecz. Świadczą o tym informacje zawarte w kamiennych rytach. O winie izraelskim wspomina się także w Biblii, gdzie stanowi ono bardzo ważny element rytuałów religijnych. Izrael jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Jednakże wina izraelskie mus...

Historia winiarstwa w Izraelu:

Sztuka winiarska w Izraelu sięga nawet 4000 lat wstecz. Świadczą o tym informacje zawarte w kamiennych rytach. O winie izraelskim wspomina się także w Biblii, gdzie stanowi ono bardzo ważny element rytuałów religijnych. Izrael jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Jednakże wina izraelskie musiały przeżyć prawdziwą rewolucję, aby wkroczyć na rynek międzynarodowy. Izrael pod względem ilości produkcji wina nie należy do światowych potentatów. jednakże tym, co zaskakuje w izraelskich winach koneserów tego rodzaju trunków, jest egzotyczny smak, a także bogaty bukiet, zawierający w sobie niepowtarzalny klimat Bliskiego Wschodu. Izraelskie winiarstwo, to dynamiczna i rozwijająca się gałąź przemysłu. Produkcja wina w Izraelu została poddana licznym transformacjom, dzięki czemu wytwarzane wino jest coraz doskonalsze i może konkurować z trunkami, pochodzącymi z regionów Grecji, Włoch czy Francji.

Typowe odmiany winorośli uprawianie na terenie Izraela:

Typowymi odmianami winorośli, uprawianymi na terenie Izraela są Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot i Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Gewürztraminer, Muscat, w tym Muscat aleksandryjski, Riesling i Syrah. Wpływ na odmiany winorośli ma, charakterystyczny dla tego zakątku świata, mikroklimat. Izraelskie wino, to nie tylko znane koneserom trunki, ale również wina koszerne, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Wina izraelskie posiadają intensywny aromat kwiatów i owoców, a także owocowy posmak, w którym dominują, zarówno owoce egzotyczne, jak i kandyzowane. Do leżakowania izraelskiego wina używa się beczek, wykonanych z drewna amerykańskiego i francuskiego. Jednakże są to wyłącznie beczki nieużywane. Izraelczycy bardzo dużą rolę przypisują do miejsca pochodzenia gron, dlatego też starannie selekcjonują winogrona wybrane do stworzenia oryginalnych kompozycji.

Najbardziej popularne regiony winiarskie w Izraelu:

Najbardziej popularnym regionem winiarskim w Izraelu jest Galilea, która dzięki różnicy temperatur i doskonałej glebie jest najlepszym miejscem do uprawy winorośli. Hodowane są tutaj szczepy międzynarodowe - Chardonnay i Pinot Noir, z których wytwarza się wina musujące. W Galilei znajdują się także wiodący producenci wina, do których zaliczają się Carmel Winery, Barkan Winery i Golan Heights Winery. Kolejnym miejscem, w którym występują sprzyjające warunki do uprawy winorośli, jest wzgórze Judei. Z uwagi na specyficzny typ gleby, podobny do tego w Burgundii, doskonale przyjęły się tam odmiany Chardonnay i Pinot Noir, Cabernet, Merlot, Sauvignon Blanc i Riesling. Pola upraw winnych spotkać można także w regionie Samson, Negev oraz Shomron. W naszym sklepie internetowym znajdziesz doskonałej jakości wina izraelskie, które zachwycą Cię swoim bogatym smakiem i aromatem. Dla osób poszukujących nowych doznań idealną propozycją będzie francuska krzyżówka odmian Cabernet Sauvignon i Grenache, która została stworzona w 1961 roku. Mowa tutaj o Marselan. Wino produkowane w górnej części Galilei posiada czerwony kolor oraz wytrawny, wykwintny i bardzo złożony smak. Wspaniałe nuty win z Izraela sprawiają, iż trunki te, powinny gościć na stołach koneserów i osób ceniących doskonałej jakości alkohole. 

Więcej

Jest 1 produkt.

  • 199,00 zł W magazynie

    Marselan to francuska krzyżówka odmian Cabernet Sauvignon i Grenache, stworzona w 1961 roku.  Kraj: Izrael Region: Górna Galilea Producent: Recanati Apelacja: Górna Galilea Kolor: czerwone Smak: wytrawne Poj.: 0,75 Zaw. Alk. %: 14 Rocznik: 2014

    199,00 zł
    W magazynie