WHISKY

Informacja

Nowe produkty

WHISKY

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli...

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli irlandzcy mnisi w leczniczych celach. Woda życia z łac. ‘aqua vitae’, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Dopiero przywieziona przez zakonników receptura na tereny Szkocji, została udoskonalana pod kątem smakowym i jakościowym, usprawniono proces produkcji złotego trunku, a dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęła być produkowana w innych krajach i stała się najpopularniejszym wysokoprocentowym alkoholem na świecie.

Ewolucja nazwy

Nazwa whisky przeszła długą drogę do obecnego brzmienia. Łacińskie ‘aqua vitae’ w tłumaczeniu na język gaelicki dawało ‘uisge beatha’. Z czasem jednak zaczęto nazwę przeinaczać, początkowo na ‘uiskie’, potem na ‘usky’, by ostatecznie złocisty trunek przyjął znaną współcześnie nazwę ‘whisky’. Zapis ‘whisky’ i ‘whiskey’ jest geograficznym rozróżnieniem. Destylowany potrójnie złoty trunek z Irlandii oraz ze Stanów Zjednoczonych zapisuje się w formie whiskey, kiedy szkocka określana jest terminem whisky.

Typologia whisky

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie, przy zastosowaniu różnych metod produkcji i utrzymaniu określonych standardów jakości. Stąd istotną klasyfikacją jest podział ze względu na kraj pochodzenia. Whisky produkuje się w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Japonii i Kanadzie, a także w krajach dotąd nie związanych kulturowo z whisky jak Indie oraz Polska.
Najbardziej rozpowszechnioną na świecie whisky jest scotch whisky produkowana ze 100% słodu jęczmiennego, dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Whisky szkocka dostępna jest w kilku rodzajach, m.in. whisky słodowa (malt whisky) wytwarzana najbardziej tradycyjnymi metodami jak przez średniowiecznych mnichów w procesie zacierania, fermentacji, destylacji i dojrzewania. Najbardziej docenianym przez koneserów gatunkiem jest single malt whisky produkowana z jednego rodzaju słodu, pochodząca z jednej destylarni, jednak finalnie z różnych beczek oraz odmiennych roczników. Dostępna jest także whisky zbożowa (grain whisky) powstała po tym jak Aeneasa Coffey wynalazł maszynę do destylacji ciągłej. Pozwoliło to na rozpoczęcie przemysłowej produkcji destylatu na bazie dowolnych zbóż, bez konieczności ich słodowania. To grain whisky w głównej mierze przyczyniła się do ekspansji złotego trunku na świecie. Na rynku alkoholi dostępne są również whisky kupażowane (blended), czyli mieszanki whisky słodowej ze zbożowymi np. marka Johny Walker. Najpopularniejsze gatunku szkockiej to Johnnie Walker, Ballantine's, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Grant's, Laphroaig, the Balvenie,, Ardbeg, Glenmorangie oraz Glenfiddich.
Irlandia słynie z najszlachetniejszych i najbardziej cenionych przez koneserów gatunków whisky, produkowanych wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowym beczkach przez co najmniej trzy lata. Słód suszony bez użycia torfu pozwala uzyskać destylat gładki i łagodniejszy w smaku w porównaniu do szkockiego. Typowym dla Irlandii gatunkiem whiskey jest uzyskiwana z mieszanki słodu i jęczmienia single pot still whiskey. Znane irlandzkie marki whiskey to Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy. północnoirlandzki Bushmills oraz Kilbeggan uznawany za najstarszą destylarnię whiskey na świecie.
Amerykańskie whiskey produkowane są nie tylko ze słodu jęczmiennego i jęczmienia, na skutek nałożonych przez rząd federalny w XVIII w. wysokich podatków wielu małych producentów zdecydowała się na destylację alkoholu z ziaren kukurydzy, w ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych trunków w Stanach Zjednoczonych - bourbon, od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. W ten sam sposób powstała również Tenenssee Whiskey znana pod popularną marką Jack Daniel’s.
Japońska whisky wytwarzana jest od 1924 roku tymi samymi metodami produkcji jak szkocka. Destylowana jest dwukrotnie z użyciem torfu do suszenia słodu jęczmiennego. Jej popularność cały czas rośnie, mimo, że Japonia nie posiada wielowiekowej tradycji w zakresie wytwarzania złocistego trunku. Do popularnych marek należą Nikka i Yamazaki (Suntory). Japonia znana jest z produkcji z dużej ilości blendów, whisky wchodzące w skład mieszanek pochodzą z jednej destylarni. Pozwala to stwierdzić, że Japończycy wytwarzają bardzo zróżnicowaną whisky.

Głębia smaku pochodzi z ziemi, powietrza, wody i ognia

Według znawców na smak whisky wpływa jakość, pochodzenie i proporcje składników takich jak ziemia, powietrze, woda i ogień. Jakość podłoże, w którym rośnie jęczmień, pszenica, owies czy kukurydza oraz wydobywany z ziemi torf w głównej mierze wpływa na ostateczny charakter i bogactwo otrzymanego destylatu. Beczki wytwarzane są z drewna dębowego, a dąb jak wiadomo rośnie w ziemi. Czyste, nadmorskie powietrze zawierające duża ilość jodu, owiewając leżakujące beczki z destylatem nadając im specyficzny smak. Zacier uzyskany przez zmieszanie słodu jęczmiennego z krystaliczną wodą z potoku przepływającego przez szkockie wrzosowiska, nadaje whisky słodki, kwiatowy aromat. Z kolei dymny i ziemisty posmak whisky zyskuje przez suszenie zesłodowanego jęczmienia nad żarzącym się torfem.

Więcej

Jest 593 produktów.

  • 583,00 zł W magazynie

    Aberfeldy 21 Y.O. to whisky o słodkim owocowym aromacie z wyraźnymi akcentami wanilii, miodu i dębiny. W smaku bardzo słodka z wyczuwalną czekoladą i wyciśniętą pomarańczą. Wykończenie długie, ostre.

    583,00 zł
    W magazynie
  • 291,00 zł W magazynie

     Isle of Jura 16 Y.O. to whisky delikatniejsza od dziesięcioletniej wersji, równie sosnowa z morskim akcentem. W smaku znajdziemy gorzką czekoladę, cytrusy, przyprawy, toffi i miód. 

    291,00 zł
    W magazynie
  • 856,00 zł W magazynie

    Dalmore King Alexander III – nazwa whisky dedykowana jest królowi Alexandrowi III, który wg legendy został uratowany przez przodka właścicieli destylarni przed atakiem jelenia za co z wdzięczności nadał im herb szlachecki jelenich rogów. Jest to mieszanka destylatów leżakowanych w beczkach po francuskim winie, maderze, sherry, marsali, porto i bourbonie.

    856,00 zł
    W magazynie
  • 139,00 zł W magazynie

    Jest to cudowna kanadyjska whisky, która zdobyła serca amerykańskiego społeczeństwa. Swój smak zawdzięcza obecności słodowanego żyta.

    139,00 zł
    W magazynie
  • 143,00 zł W magazynie

    Ardmore Legacy to delikatnie torfowa whisky. Jest to kompozycja Ardmore Traditional Cask i Ardlair. Jest to whisky z wyczuwalnym kremem waniliowym i miodem z dodatkiem przypraw, cytrusów i delikatnego dymu.

    143,00 zł
    W magazynie
  • 149,00 zł W magazynie

    Mitchell's Glengyle Blended jest to whisky składająca się w 40% z single maltów, takich jak Longrow, Springbank oraz Kilkerran. Whisky ta posiada jasno-słomkową barwę oraz lekki, słodki aromat kojarzący się z zapachem charakterystycznym dla cukierni. Po chwili wyraźne staja się aromaty dojrzałych owoców i marcepanu. Smak delikatny z odrobiną dymu.

    149,00 zł
    W magazynie
  • 389,00 zł W magazynie

    Master Distiller Bill White wybiera destylaty z pojedynczych beczek (tylko z amerykańskiego dębu) i łączy je by następnie mogły dojrzewać razem w beczkach, w których wcześniej dojrzewało wino madeira.

    389,00 zł
    W magazynie
  • 161,00 zł W magazynie

    Ole Smoky Hunch Punch Lightnin- niezwykła dość mocna, a jednocześnie bardzo przyjemna kompozycja soków: ananasowego, pomarańczowego i wiśniowego. Z dodatkiem lodu stanowi idealnego drinka na rozpoczęcie każdej letniej imprezy. Whiskey amerykańska wytwarzana w 80% z kukurydzy, żyta, pszenicy, niewielkiej ilości słodu jęczmiennego oraz wody z Tennessee....

    161,00 zł
    W magazynie
  • 139,00 zł W magazynie

    Ole Smoky Peach jest to idealnie skomponowana whiskey wytworzona ze słodkich, soczystych brzoskwiń. Świetnie smakuje z dodatkiem lodu lub w koktajlu. Whiskey amerykańska wytwarzana w 80% z kukurydzy, żyta, pszenicy, niewielkiej ilości słodu jęczmiennego oraz wody z Tennessee. Produkowana w całości z naturalnych surowców.

    139,00 zł
    W magazynie
  • 139,00 zł W magazynie

    Ole Smoky Pineapple jest to whiskey o smaku ananasa, słodkiego, tropikalnego owocu lubianego we wszystkich krajach świata. Świetnie smakuje z lodem lub w drinku.  Whiskey amerykańska wytwarzana w 80% z kukurydzy, żyta, pszenicy, niewielkiej ilości słodu jęczmiennego oraz wody z Tennessee. Produkowana w całości z naturalnych surowców.

    139,00 zł
    W magazynie
  • 129,00 zł W magazynie

    Ole Smoky Apple Pie jest to kompozycja soku jabłkowego, cynamonu oraz przypraw. Jest to alkohol, który kojarzy się z przepyszną, domową szarlotką. Whiskey amerykańska wytwarzana w 80% z kukurydzy, żyta, pszenicy, niewielkiej ilości słodu jęczmiennego oraz wody z Tennessee. Produkowana w całości z naturalnych surowców.

    129,00 zł
    W magazynie
  • 105,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Honey jest to wersja whiskey, która powstaje na podstawie tradycyjnej whiskey Jack Daniel's Old No.7 wzbogacona o likier miodowy, wytwarzany w tej samej destylarni. Alkohol ten zachwyca aromatem prawdziwego, naturalnego miodu.

    105,00 zł
    W magazynie
  • 463,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Gold NO. 27 jest to edycja stworzona specjalnie dla koneserów, charakteryzuje się delikatnym smakiem, który jest efektem podwójnej filtracji i dojrzewania w beczkach dwóch typów. Właśnie ze względu na to przez świetnie znaną wielbicielom Jack'a Daniel'sa siódemką, znalazła się 2. 

    463,00 zł
    W magazynie
  • 26,00 zł W magazynie

    Ballantine's Finest jest to połączenie ponad 40 najlepszych szkockich whisky. Ta doskonała kompozycja charakteryzuje się delikatnym smakiem z wyczuwalnym wrzosowym miodem, wanilią, jabłkami i mleczną czekoladą. 

    26,00 zł
    W magazynie
  • 69,00 zł W magazynie

    Ballantine's Brasil jesto to niespotykana jak dotąd kompozycja, whisky ta swój wyjątkowy smak zawdzięcza macerowanej skórce limonki brazylijskiej, która znajduje się w beczkach, w których leżakuje właśnie ten trunek.

    69,00 zł
    W magazynie
  • 79,00 zł W magazynie

    Ballantine's Hard Fired jest to whisky poddawana niezwykłemu i rzadko spotykanemu procesowi, podwójnego wypalania beczek. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania whisky nabiera nut wanilii, dymu oraz przypraw, staje się gładka i idealnie zrównoważona.

    79,00 zł
    W magazynie
  • 125,00 zł W magazynie

    Chivas Regal 12 YO to znakomita szkocka whisky blended, która charakteryzuje się delikatnym zapachem.

    125,00 zł
    W magazynie
  • 179,00 zł W magazynie

    Chivas Regal 12 YO to znakomita szkocka whisky blended, która charakteryzuje się delikatnym zapachem.

    179,00 zł
    W magazynie
  • 89,00 zł W magazynie

    Bushmills Honey jest to whisky o wyraźnym aromacie miodu, dojrzałych jabłek oraz zbóż. W smaku wyczujemy słodki miód, jabłka, lawendę oraz gruszki. Wykończenie średniej długości z delikatnie słodkimi, miodowymi akcentami.

    89,00 zł
    W magazynie
  • 99,00 zł W magazynie

    Bushmills Black Bush to połączenie whisky słodowej, która dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso i słodkiej zbożowej whisky, które dojrzewają co najmniej 7-8 lat. Whisky o wyjątkowym, owocowym aromacie, wyraźnym charakterze zrównoważonym jej delikatnością.

    99,00 zł
    W magazynie