Twoja rezerwacja 0 Produkt Produkty (brak)    

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj rezerwację

Produkt został dodany do rezerwacji

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Do ustalenia
Razem (brutto)

Informacja

Nowe produkty

WHISKY

W języku galeickim Uisge Beatha lub Usquebaugh następnie uisge, później uisky, a finalnie whisky. Tak w skrócie przedstawić można etymologię współczesnej nazwy jednego z najpopularniejszych trunków na świecie. Należy wiedzieć, ze tylko whisky ze Szkocji może nosić nazwę Scotch whisky. Oprócz tego w Szkocji nie praktykuje się pisowni „whiskey” używanej, w Irlandi i USA. Kanadyjskie whisky w niewielkim procencie dopuszczają dodatek innych źródeł cukru (czyli np. owoców) do fermentacji. Whisky japońskie zyskują światowe uznanie. Scotch Whisky to trunek alkoholowy otrzymany przez destylowanie zacieru ze zbóż do zawartości alkoholu niższej niż 94,8% objętościowo, który dojrzewa przez minimum 3 lata w dębowej beczce, której objętość nie powinna przekroczyć 700l. Dojrzewanie musi odbywać się na terenie Szkocji. Minimalne stężenie alkoholu butelkowanej whisky to 40% objętościowo.

Jest 439 produktów.

Podkategorie

  • WHISKY SZKOCKA SINGLE...

    Szkocka single malt jest wytwarzana, destylowana i leżakowana w Szkocji. „Single” oznacza produkcję w jednej destylarni, a „malt” oznacza wytwarzanie od jednego rodzaju słodu - słodu jęczmiennego. Whisky dojrzewana jest w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata, co dodatkowo wpływa na jej wyrafinowany smak. Single malt należą do najbardziej poszukiwanych przez koneserów odmian.

  • WHISKY SZKOCKA BLENDED

    Blended whisky, inaczej whisky mieszana to połączenie odmiany (bądź odmian) whisky Single Malt i przynajmniej jednej odmiany whisky zbożowej (grain). Obecność lepszych jakościowo Single Malt nie przekracza 50%, zazwyczaj utrzymuje się na poziomie 30%. Czasami na etykiecie producent podaje wiek whisky typu Blended, oznacza to, że tyle leżakował najmłodszy składnik.

  • WHISKY JAPOŃSKA

    Oficjalna produkcja whisky w Japonii rozpoczęła się w 1924 roku. Whisky ta zdecydowanie bardziej odzwierciedla tradycyjną szkocką niż amerykańskie bourbony. Większość whisky produkowanej w Japonii jest przeznaczona do produkcji blendów. Cechą charakterystyczną dla japońskiego rynku jest brak wymiany whisky pomiędzy destylarniami. Znaczy to, że blendy produkowane są z whisky pochodzących z tego samego koncernu. Dlatego jedna destylarnia produkuje bardzo zróżnicowane whisky (np. o różnym zatorfieniu).

  • BOURBON/ WHISKEY...

    Whisky wyprodukowana w USA o objętościowej zawartość alkoholu nie przekraczającej 80% (160 proof) z fermentowanego zacieru, w którego skład wchodzi nie mniej niż 51 procent kukurydzy, przechowywana w objętościowym stężeniu alkoholu nie większym niż 62.5% (125proof) w osmalonych, nowych dębowych pojemnikach przez przynajmniej 2 lata.

  • IRLANDZKA WHISKEY

    To co różni szkocką whisky od irlandzkiej to pierwszą i najbardziej rzucającą się w oczy cechą jest inna pisownia nazwy. Irlandczycy piszą nazwę swojego ulubionego trunku z „e”-->whiskey. Drugą cechą, która wyróżnia irlandzką whiskey jest proces potrójnej destylacji (oczywiście można znaleźć potrójnie destylowaną whisky w Szkocji jak i podwójnie destylowaną whisky w Irlandii, np. Tyrconnell single malt.). Nadaje ona irlandzkiej whiskey lżejszy smak, który jest lepiej znoszony przez wrażliwe podniebienia. Trzecią cechą, która czyni irlandzką whisky odmienną od szkockiej jest brak wykorzystania torfu w procesie suszenia słodu. Whiskey z Irlandii pozbawiona jest dymnych i ziemistych aromatów obecnych w scotch whisky.

  • WHISKY SZKOCKA SINGLE...

    Whisky typu single cask to whisky z pojedynczej beczki. Jej smak może odbiegać nieco od standardowych bottlingów. Po odciągnięciu z beczki whisky jest rozcieńczona wodą i filtrowana na zimno za pomocą membran. Filtorwanie przeprowadza się w celu usunięcia pozostałości z destylacji i leżakowania. Zapobiega to mętnieniu whisky. Butelki zawierające whisky tego typu zwykle są numerowane. SINGLE CASK CASK STRENGTH – Jest to whisky typu single cask wyższej klasy. SINGLE CASK CASK STRENGTH UNCHILL FILTERED – absolutna arystokracja wśród whisky.

  • WHISKY REGION SPEYSIDE
  • WHISKY REGION LOWLAND
  • WHISKY REGION HIGHLAND
  • WHISKY WYSPA ISLAY
  • WHISKY REGION CAMPBELTOWN
  • WHISKY Z WYSP
  • WHISKY RESZTA ŚWIATA
na stronę
Pokazuje 1 - 20 z 439 elementów
Pokazuje 1 - 20 z 439 elementów