WINO

Informacja

Nowe produkty

WINO

Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji. Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytraw...

Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji. Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Winorośl najprawdopodobniej pochodzi z obszaru Kaukazu. Hieroglificzne przedstawienia prasy winiarskiej z czasów I dynastii w Starożytnym Egipcie (ok. 3000 p.n.e.) stanowią pierwszy, jednoznaczny dowód na celową produkcję wina. Uprawa winorośli rozprzestrzeniała się na Starożytną Grecję, Rzym, a następnie na nowe krainy, m.in. na tereny dzisiejszych: Hiszpanii, Francji i Niemiec. Wino używano zarówno w celach religijnych jak i niereligijnych. Do Polski winorośl dotarła najprawdopodobniej wraz z chrześcijaństwem, a wino produkowane było początkowo przez zakonników znających techniki winiarskie. W naszej ofercie znajdą Państwo wina lubuskie-uprawę winorośli prowadzono dawniej na zboczach całej Pradoliny Odrzańskiej, a produkcję wina rozwijano w Gubinie, Krośnie Odrzańskim i Sulechowie. W Zielonej Górze działało siedem znaczących winnic, w tym słynne zakłady Gremplera. Powstała z nich po 1945 roku Lubuska Wytwórnia Win, która w 1999 roku została zlikwidowana. Produkcja wina to też lekcja pokory wobec natury, ciągła walka z pogodą oraz nauka wytrwałości, która z każdym rokiem przynosi coraz wyborniejsze efekty - lubuscy winiarze mówią o każdym winie jak o wyjątkowym przyjacielu, które trzeba długo i czule pielęgnować, nim będzie można się z nim zapoznać. A kiedy ma już właściwą szatę, fakturę, barwę i głębię, wyprawa winnym szlakiem staje się stylową i smakowitą podróżą do źródeł ludzkiej pasji. W asortymencie ELUXO posiadamy wina włoskie z najstarszych regionów, Hiszpańskie, Chilijskie, Francuskie, Węgierskie, Kalifornijskie, Austriackie, Argentyńskie, Niemieckie, Greckie, Portugalskie, Izraelskie, wina z Rpa, Nowej zelandii i Usa. Białe wina, zwłaszcza te kwaśniejsze i wytrawniejsze, podaje się tradycyjnie jako aperitify (przed posiłkiem), a białe i różowe – do ryb, sardynek, białych mięs, wędlin i delikatnych serów. Podaje się je delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C. W wyższej temperaturze wina te tracą swoją świeżość i orzeźwiający charakter, a w ich bukiecie dominujący może stać się zapach alkoholu. Wina białe półwytrawne podajemy do ryb, białego mięsa, makaronów, cielęciny, kurczaków, indyków, pasztetów i grzybów (poza prawdziwkami). Wina różowe półsłodkie dobrze komponują się z deserami. Lekkie wina czerwone, z reguły młode, o owocowym zapachu i smaku coraz częściej podaje się jako aperitify. Powinno się je podawać w temperaturze 12–14°C. Wina te tradycyjnie podaje się do lżejszych (niekrwistych) czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów, ale także do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, fasolki po bretońsku czy nawet bigosu. Dojrzałe wina czerwone powinno się schładzać bardzo ostrożnie, do temperatury „pokojowej”, a więc 15–18°C. Oprócz czerwonych mięs i dziczyzny, wina te podaje się do ostrzejszych, fermentowanych serów. Naprawdę dojrzałymi – i często bardzo drogimi – winami warto jednak delektować się bez posiłku, kiedy jesteśmy pewni, że nic nam nie „przeszkodzi” w pełni docenić smak i bukiet takiego napoju.
Wszystkie wina należy podawać wyłącznie w przeźroczystych kieliszkach z białego, najlepiej gładkiego szkła. Należy bezwzględnie podawać w odpowiedniej temperaturze, przy czym wina młodsze pijemy chłodniejsze, wina dojrzalsze – cieplejsze. Należy pamiętać, że wina białe podaje się zawsze przed czerwonymi, wina lżejsze – przed cięższymi, młodsze – przed starszymi, wytrawne – przed słodkimi i słabsze – przed lepszymi.

Zapraszamy do eksplorowania win z całego świata. Sprawdź naszą ofertę i znajdź swoją ulubioną butelkę wina w sklepie ELUXO.pl Współpracujemy z największymi i najlepszymi producentami, dzięki czemu gwarantujemy bogaty wybór, wyśmienitą jakość produktów i atrakcyjne ceny.

Więcej

Jest 438 produktów.

  • 109,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    SLAYER REIGN IN BLOOD ciekawostka dla fanów thrashmetalowej klasyki - czerwone wino kalifornijskie Cabernet Sauvignon o smaku czarnych owoców z nutą ostrości i szczyptą wanilii na finiszu. Nazwa Reign In Blood pochodzi od albumu zespołu wydanego w 1986 roku. Wino zapakowanie jest do pudełka w kształcie trumny. Ilość mocno ograniczona.

    109,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 60,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Wino półwytrawne białe, delikatne, aksamitne, o przyjemnym aromacie liczi, róży, maliny i przypraw korzennych. W smaku wyczuwalne liczi, czerwony grejpfrut pozostawiający przyjemną goryczkę na podniebieniu. Finał długi owocowo-korzenny. Eleganckie, dobrze zbudowane.

    60,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 50,00 zł W magazynie

    Wino czerwone, wytrawne o pięknej rubinowej barwie, owocowym aromacie z wyczuwalna wiśnią i czerwoną porzeczką. W ustach lekkie, pełne, o przyjemnej delikatnej cierpkości na podniebieniu.

    50,00 zł
    W magazynie
  • 399,00 zł W magazynie

    Altair 2008 jest blendem ręcznie zbieranych gron odmian Cabernet Sauvignon (82%), Syrah (13%), Carmenere (3%) i Petit Verdot (2%). Po procesie winifikacji, dojrzewa przez 10 miesięcy w dębowych beczkach – w 50% z amerykańskiego dębu i 50% z francuskiego.

    399,00 zł
    W magazynie
  • 199,00 zł W magazynie

    Półsłodka Madera skomponowana z winogron odmiany Boal, zbieranych z winnic Campanario,Estreita da Calheta i Prazeres. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat. Wyczuwalne nuty pomarańczy, owoców w syropie, nieco aromatów z drewna i miód. Soczysta i harmonijna, o miękkim, słodkim posmaku z doskonale wyważoną...

    199,00 zł
    W magazynie
  • 199,00 zł W magazynie

    Słodka Madera o jasnozłotej barwie, skomponowana z winogron odmiany Malvasia, zbieranych z winnic w Sao Jorge. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat.  Wyczuwalne kwiatowe aromaty, z nutami dojrzałych cytrusów, miodu i migdałów. W ustach bogata, intensywna i długa.

    199,00 zł
    W magazynie
  • 199,00 zł W magazynie

    Wytrawna Madera skomponowana z winogron odmiany Sercial, zbieranych z winnic Jardin da Serra i Ribeira da Janela. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu od 10 do 14 lat. Trunek pełen aromatów suszonych owoców i rodzynek z delikatną sosnową nutą. Świeży i mineralny w ustach, z długim finiszem i wytrawnym posmakiem.  

    199,00 zł
    W magazynie
  • 842,00 zł W magazynie

    Wyjątkowa kompozycja najlepszych win ze szczepu Malvasia wybranych aby stworzyć specjalną Maderę z autorskiej kolekcji właściciela Barbeito – Ricardo. Wszystkie te wina dojrzewały w beczkach z dębu francuskiego przez minimum 20 lat, następnie zostały przez niego osobiście wypróbowane i zblendowane.

    842,00 zł
    W magazynie
  • 69,00 zł W magazynie

    Wytrawna Madera skomponowana z odmiany Tinta Negra, o pięknej bursztynowej barwie. Po procesie estufagem leżakowała 3 lata w dębowych beczkach. W wyczuwalne aromaty karmelizowanych owoców, fig i orzechów. W ustach krągła i dobrze zbalansowana, z miękkim, bakaliowym finiszem.

    69,00 zł
    W magazynie
  • 69,00 zł W magazynie

    Półwytrawna Madera o głębokiej, czekoladowej szacie. Skomponowana  z odmiany Tinta Negra, po procesie estufagem leżakuje przez 3 lata w dębowych beczkach. Wyczuwalne nuty rodzynek, orzechów laskowych, melasy i karmelu. W ustach złożona, dobrze zbudowana ale nadal miękka i krągła z długim finiszem i odrobiną słodyczy w posmaku.

    69,00 zł
    W magazynie
  • 69,00 zł W magazynie

    Półsłodka Madeira ze szczepu Tinta Negra, leżakowana przez 3 lata w dębowych beczkach, o pięknym orzechowym kolorze. Wyczuwalne nuty morelowego dżemu, suszonych owoców, fig, miodu i karmelu. W ustach dobrze zbalansowana i elegancka, z dobrze wyważoną kwasowością  i czystym, długim finiszem.

    69,00 zł
    W magazynie
  • 69,00 zł W magazynie

    Słodka Madeira skomponowana z winogron odmiany Tinta Negra zbieranych z winnic Estreito de Camara de Lobos i Sao Vicente.  Po tradycyjnym dla tego trunku procesie estufagem, dojrzewa przez 3 lata w dębowych beczkach. Głęboka, złoto-brązowa szata. Wino pełne aromatów toffi, kawy, melasy, czekolady i powideł owocowych. Okrągłe i miękkie, z długim , słodkim...

    69,00 zł
    W magazynie
  • 77,00 zł W magazynie

    Wytrawna Madeira skomponowana z odmiany Tinta Negra, leżakowana w beczkach z dębu francuskiego przez 5 lat. Jasno – bursztynowa szata i przyjemne aromaty suszonych owoców i  herbatników maślanych. W Ustach czysta i świeża, z długim, aromatycznym finiszem.

    77,00 zł
    W magazynie
  • 77,00 zł W magazynie

    Słodka Madeira o pięknej złotej szacie, skomponowana z odmiany Tinta Negra, leżakowana w beczkach z dębu francuskiego przez 5 lat. Wyczuwalne aromaty suszonych owoców, orzechów i migdałów. W ustach przyjemnie zbalansowana kwasowość, nuty owoców cytrusowych i miękki, świeży finisz.

    77,00 zł
    W magazynie
  • 77,00 zł W magazynie

    Półwytrawna Madeira o jasnozłotej szacie, skomponowana z odmiany Tinta Negra, leżakowana w beczkach z dębu francuskiego przez 5 lat. Wyczuwalne aromaty cytrusów i suszonych owoców z delikatnymi kwiatowymi nutami w tle. Gładka i okrągła w ustach, o przyjemnym , średnio intensywnym finiszu.

    77,00 zł
    W magazynie
  • 77,00 zł W magazynie

    Półsłodka Madera o bursztynowej szacie, skomponowana z odmiany Tinta Negra i leżakowana przez 5 lat w beczkach z dębu francuskiego. Wyczuwalne kwiatowe aromaty, z nutą dojrzałych cytrusów i skórki pomarańczy. Idealnie zbalansowana słodycz z dobrą kwasowością. Eleganckie wino, z przyjemnym posmakiem.

    77,00 zł
    W magazynie
  • 415,00 zł W magazynie

    Pochodzi z ręcznych zbiorów winogron szczepu Nebbiolo rosnących w winnicy Margheria w regionie Serralunga d`Alba. To głęboko rubinowe wino, poddane zostaje fermentacji i maceracji w temperaturze 31-33 °C przez 15-20 dni, a następnie leżakuje w dębowych beczkach przez 30 miesięcy. Po tym okresie spędza jeszcze rok dojrzewając w butelkach.

    415,00 zł
    W magazynie
  • 219,00 zł W magazynie

    Barolo jest skomponowane z ręcznie zbieranych gron szczepu Nebbiolo i jako wino najwyższej jakości stanowi chlubę regionu Serralunga d`Alba. Poddawane długiej maceracji, a następnie leżakowane w dębowych beczkach przez co najmniej 30 miesięcy i kolejne kilka miesięcy w butelce.

    219,00 zł
    W magazynie
  • 238,00 zł W magazynie

    Krzewy do produkcji Condrieu uprawiane są na ekstremalnie stromych stokach, gdzie praca przy roślinie jest bardzo trudna i niebezpieczna. Condrieau to miejsce narodzin szczepu Viognier i jej zawdziecza swoją sławę – jako jedyna biała odmiana dopuszczona do uprawy w tej znakomitej apelacji.

    238,00 zł
    W magazynie
  • 382,00 zł W magazynie

    Caparzo Brunello di Montalcino Riserva  dojrzewa przez 3 lata w beczkach z francuskiego i słoweńskiego dębu, a następnie jeszcze rok w butelce. Robione jest tylko w najlepszych rocznikach ze starannie selekcjonowanych gron szczepu Sangiovese. Swoje najlepsze walory osiąga dopiero po kilku latach, a jego potencjał dojrzewania określa się na 20 lat i więcej.

    382,00 zł
    W magazynie