WÓDKA

Informacja

Nowe produkty

WÓDKA

Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły ja...

Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły jako środek medyczny, któremu przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne i przedłużające życie. Jednak zacznijmy od początku, skąd pomysł na ich produkcję? Źródła donoszą, że do szesnastego wieku jako lek był traktowany spirytus. Trwało to do momentu aż do destylacji alkoholu użyto zboża. Jego łatwa dostępność spowodowała, że trunki zaczęto produkowano w większych ilościach, więc część z nich przeznaczano do konsumpcji. Przez kolejne lata każdy kraj używając swoich zasobów naturalnych wytworzył swój unikatowy rodzaj wódki. I tak w Szkocji i Irlandii używając słodu jęczmiennego produkowano szkocką whisky, w Anglii z różnych rodzajów zbóż robiono gin, w Holandii genever, a w krajach skandynawskich aquavit. W Polsce rozpoczęto produkcję pierwszej gorzałki, czyli okowity.

Jak powstaje wódka?

Wódka jest produkowana poprzez zmieszanie spirytusu z wodą. Do jego produkcji można użyć każdej rośliny bogatej w skrobię i cukry proste. Najczęściej są to zboża, jednak możliwe jest także wytworzenie go z ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, czy też winogron. Produkcja wódki ma swój początek w gorzelni, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania 8% roztworu, który następnie jest poddany destylacji do mocy 85-90%. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, czyli usunięcie nieprzyjemnego smaku. Tak otrzymamy 96% spirytus wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co finalnie daje lekko zbożowy posmak. Dodatkowo, przy produkcji wódki wysokogatunkowej przeprowadza się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na koniec spirytus rozcieńcza się wodą do 40%, a wódkę rozlewa się do butelek.

Rodzaje wódki

W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75 % alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wódki czyste dzieli się dodatkowo na zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze z nich czyli premium. Oznacza to nic innego jak zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Najczystsze są oczywiście trunki premium. Wódki gatunkowe są aromatyzowane ziołami lub owocami. Wytwarza się je ze zbożowych, owocowych i winnych spirytusów. Czasami do wódki gatunkowej dodaje się także nalewy, destylaty czy moszcz, a niekiedy sztuczne zapachy. Wśród nich wyróżnia się wódki: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.

Więcej

Jest 487 produktów.

  • 118,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Wódka Dębowa produkowana z naturalnych wyciągów roślinnych i najwyższej jakości spirytusu zbożowego.

    118,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 155,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Wódka należąca do segmentu ultra premium, wytwarzana w zachodniej Szwecji, a dokładniej na Blomberg Esteta, to właśnie Heavy Water Vodka. Swój bogaty smak zawdzięcza kilkukrotnej destylacji. Nie możemy dokładnie określić ile razy poddawana jest temu procesowi, ale szacuje się, że od 2 do 4 razy. Dokładna ilość destylacji znana jest jedynie przez Mika...

    155,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 229,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Beluga Vodka jest dosyć łagodnym alkoholem i może to niektórych dziwić ale jest produkowany na Syberii. W kraju , w który przeciętny obywatel spożywa 18 litrów spirytusu przez rok wytwarza się dopracowaną w każdym detalu, łagodną i luksusową wódkę.

    229,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 425,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Grey Goose Vodka to wódka korzenna wytwarzana w Cognac we Francji. Wytwarzana jest z najlepszej francuskiej pszenicy i wody mineralnej pochodzącej z Masywu Centralnego. Grey Goose zawdzięcza swój doskonały i niecodzienny smak pięciokrotnej destylacji. 

    425,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 163,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Camitz Sparkling Vodka to jedyna na świecie wódka musująca klasy ultra premium. Wytwarzana jest z wody pochodzącej ze szwedzkich źródeł polodowcowych i pszenicy pochodzącej z regionu Södermanland. Wódka ta poddawana jest pięciokrotnej destylacji.

    163,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 242,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Mamont Vodka to wódka produkowana destylarni w górach Ałtaj, jest to jedna z najstarszych destylarni w Rosji. Jest to połączenie wody ze źródeł Ałtajskich gór, oraz spirytusu z rosyjskiej pszenicy. Alkohol ten jest destylowany pięć razy i oczyszczany przy wykorzystaniu węgla z miejscowych brzóz. Butelka zaprojektowana została na wzór mamuciego ciosu ku...

    242,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 89,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Finlandia wytwarzana jest z wody lodowcowej, która jest zdobywana w Koskenkorva. Do jej produkcji używa się tylko ze specjalnie wybranego jęczmienia, który posiada 6-rzędowe źdźbła. Finlandia Platninium poddawana jest filtracji przy użyciu wiór brzozowych. Delikatność tego trunku uzyskuje się dzięki schładzaniu w arktycznych warunkach.

    89,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę