ARMANIAK

Informacja

Nowe produkty

ARMANIAK

Armaniak  jest najstarszą, francuską i europejską wódką naturalnie produkowaną z białych winogron. Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac w Gaskonii,w obrębie 3 apelacji: Bas-Armagnac, Ténerèze, oraz Haut-Armagnac, które położone są administracyjnie w departamentach: Gers, Landes i Lot i Garonna w południowo-zachodniej Francji. Od 2005 ...

Armaniak  jest najstarszą, francuską i europejską wódką naturalnie produkowaną z białych winogron. Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac w Gaskonii,w obrębie 3 apelacji: Bas-Armagnac, Ténerèze, oraz Haut-Armagnac, które położone są administracyjnie w departamentach: Gers, Landes i Lot i Garonna w południowo-zachodniej Francji. Od 2005 niestarzony tzw. biały armaniak  posiada własną apelacje. Armaniak jest produkowany przez ciągłą destylację białego wina w specjalnym destylatorze i następnie leżakowany w dębowych beczkach. Rejon Armagnac zdołał uniknąć zdominowania przez wielkie koncerny. Właściciele niewielkich winnic nadal produkują swoje trunki o niepowtarzalnym smaku i  wysokiej jakości.  Do produkcji armaniaku oficjalnie dopuszczono 10 szczepów winogron. Jednak cztery z nich uważa się za najważniejsze: Ugni-blanc, Folle Blanche, Baco 22 A, Colombard. Produkcja armaniaków wymaga niesamowitej cierpliwości. Dotyczy to głównie wieloletniego dojrzewania destylatów. Warto dodać, że armaniak, to ramię w ramię z koniakiem i rumem, jeden z klasycznych trunków pitych przez miłośników cygar. Jego intensywny smak, jego wysoka złożoność, a także słodki owocowo-drzewny i taniczny charakter doskonale komponują się z dymem cygarowym przez co armaniak jest trunkiem bardzo cenionym przez cigar aficionados.  Armagnac (armaniak) to starszy brat koniaku. Ważne jest, że podstawową, różnicą między Armagnac’iem, a Koniakiem, jest to, że Armagnac jest destylowany raz, a koniak dwa razy.  Co ciekawe, armaniak jest trunkiem, który może pochwalić się dłuższą tradycją niż dużo bardziej znany na świecie koniak. Już w XIV w. przeor Vital du Four w swojej notatce przypisał armaniakowi 40 zalet, wśród których znajdują się także koncepcje naprawdę optymistyczne. Oto kilka z nich:usuwa zaczerwieniania i pieczenie oczu, zapobiega łzawieniu, przy umiarkowanym spożyciu korzystnie wpływa na wątrobę, naniesiony na rany wspomaga proces gojenia, pity w sposób umiarkowany podnosi na duchu. Najmłodszy trafiający na rynek armaniak musi mieć za sobą, co najmniej dwa lata starzenia w beczkach.Jest to wiek najmłodszego składnika kupażu i jest oznaczany na etykiecie trzema gwiazdkami lub symbolem VS.  Kategoria VSOP oznacza kupaż, w którym najmłodszy składnik ma, co najmniej 5 lat starzenia. Natomiast XO – 6 lat, a Hors d’Âge –10 lat.  Elitę tworzą armaniaki rocznikowe, zrobione w całości z wina z danego rocznika, dojrzewające w beczkach, co najmniej 10 lat.  
Armaniak słynie z bottlingów rocznikowych, które wspaniale sprawdzają się jako alkohole prezentowe umożliwiające cofnięcie czasu i uczczenie ważnej daty sprzed kilkudziesięciu lat. To wręcz wspaniałe prezenty na rocznice ślubu, urodziny lub wspomnienia ważnych wydarzeń biznesowych. Warto dodać, że z uwagi na niszowy charakter trunku jest on cały czas dostępny w szerokiej gamie roczników oraz bardzo niskich cenach w porównaniu do koniaku czy whisky.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Więcej

Jest 64 produktów.