RUM

Informacja

Nowe produkty

RUM

Rum wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Pochodzenie słowa rum jest niejasne. Samuel Morewood, brytyjski etymolog, zasugerował, że nazwa pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – saccharum. Inna hipoteza mówi, że nazwa pochodzi od holenderskiego roemer – kubki (szklanki), pon...

Rum wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Pochodzenie słowa rum jest niejasne. Samuel Morewood, brytyjski etymolog, zasugerował, że nazwa pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – saccharum. Inna hipoteza mówi, że nazwa pochodzi od holenderskiego roemer – kubki (szklanki), ponieważ holenderscy marynarze szklanki o dużej pojemności nazywali rummers. Za najbardziej prawdopodobną uważa się jednak możliwość, że słowo rum pochodzi od angielskiego rum, które w slangu oznaczało "tumult". Ojczyzną rumu jest wyspa Barbados, trunek ten produkowany jest również w krajach Ameryki Południowej, Indiach i Australii a w każdym miejsc jego powstania obowiązują inne przepisy dotyczące np. procentowej zawartości alkoholu czy czasu starzenia. Wyspy anglojęzyczne (np. Jamaica, Barbados) tworzą rum o ciemniejszej barwie i "cięższym" smaku, wyspy hiszpańskojęzyczne (np. Kuba, Dominkana) są miejscem powstania trunku o pełnym ale lekkim smaku. Rum po fermentacji leżakuje w beczkach. Rozpiętość zawartości alkoholu w rumie jest bardzo duża- od 38 do 80%.  Podczas leżakowania rumu, które z uwagi na tropikalny klimat jest bardzo szybkie, powstaje znacznie więcej produktów wtórnych niż podczas dojrzewania whisky, które to wpływają na charakterystyczny bukiet trunku- np. nuty soczystego ananasa. Kolejnym etapem produkcji jest kupażowanie a także w przypadku lżejszych rumów filtracja mająca na celu odbarwienie trunku. Rynek rumów jest bardzo bogaty, od lekkich białych rumów używany jako podstawa do drinków i koktajli, delikatny, bardzo słodki, produkowany najczęściej w Portoryko, poprzez leżakowane rumy gold- ma więcej aromatów niż rum biały, które , tak jak kolor, pochodzą od starzenia w beczce, dark-ma najmocniejszy smak i aromat, produkowany najczęściej na Jamajce, Martynice lub Haiti czy rumy aromatyzowane (spiced, smakowe)- niska zawartość alkoholu, nieposiadający aromatu rumu  po rumy overproof o wysokiej zawartości alkoholu bądź niezwykle szlachetne rumy reserva. Te ostatnie warto smakować bez dodatków, pozostałe można potraktować jako baza wielu drinków lub rozgrzewający dodatek do herbaty.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Więcej

Jest 123 produktów.

  • 79,00 zł W magazynie

    Bacardi Carta Oro Superior Gold to rum, który charakteryzuje się pięknym mahoniowym kolorem. Posiada bardzo słodki aromat owoców tropikalnych. W smaku wyczuwalna jest nuta karmelu z intensywną nutą wanilii.

    79,00 zł
    W magazynie
  • 63,00 zł W magazynie

    Charakteryzuje się słodko-ostrym, przydymionym smakiem, powstającym w opalanych ogniem dębowych beczkach. Został stworzony z myślą o mężczyznach, którzy cenią sobie nowe wyzwania i przygody. Świetnie smakuje pity na shoty, jak również idealnie nadaje się do mieszania z colą.

    63,00 zł
    W magazynie
  • 224,00 zł W magazynie

    Abuelo 12-letni ciemny rum, dojrzewający w beczkach po whisky, które nadają temu trunkowi słodkich aromatów wanilii. Ten 12-latek został wypuszczony na rynek w 2009. W smaku jest elegancki, lekko dymny i bogaty.

    224,00 zł
    W magazynie
  • 154,00 zł W magazynie

    Historia produkcji rumu Abuelo ma swój początek w roku 1908, kiedy to Varela Hermanos - przyszły założyciel firmy, przybywa do powstającej wówczas Republiki Panamy i zakłada tam plantację trzciny cukrowej. Dalsze losy były oczywiste - w 1936 roku rozpoczęto destylację soku z trzciny cukrowej, a tym samym - produkcję rumu Abuelo.

    154,00 zł
    W magazynie
  • 111,00 zł W magazynie

    Historia produkcji rumu Abuelo ma swój początek w roku 1908, kiedy to Varela Hermanos - przyszły założyciel firmy, przybywa do powstającej wówczas Republiki Panamy i zakłada tam plantację trzciny cukrowej. Dalsze losy były oczywiste - w 1936 roku rozpoczęto destylację soku z trzciny cukrowej, a tym samym - produkcję rumu Abuelo.

    111,00 zł
    W magazynie
  • 335,00 zł W magazynie

    Angostura 1824 to mieszanka najlepszych starzonych rumów wyselekcjonowanych starannie przez master blendera. Rumy te, minimum 12 letnie, swój czas spędziły w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. 

    335,00 zł
    W magazynie
  • 204,00 zł W magazynie

    Angostura 1824 to mieszanka najlepszych starzonych rumów wyselekcjonowanych starannie przez master blendera. Rumy te, minimum 8 letnie, swój czas spędziły w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. Charakteryzuje się on słodkim smakiem z nutą kakao, melasy, karmelu oraz wanilii.

    204,00 zł
    W magazynie
  • 168,00 zł W magazynie

    Angostura Dark Rum to unikalna mieszanka rumów lekkich, średnich i ciężkich poddawana stałej destylacji jeszcze przed leżakowaniem w dębowych beczkach, w których dojrzewa przez minimum siedem lat. Ten proces zapewnia jedwabiście gładki smak, uwydatnia prawdziwy charakter i pochodzenie rumu.

    168,00 zł
    W magazynie
  • 620,00 zł W magazynie

    Appleton Estate 21YO to limitowana edycja rumu charakteryzująca się miedzianym kolorem oraz kwiatowym zapachem, który rozwija się w wyjątkowy dojrzały orzechowy bukiet z nutą wanilii, skórki pomarańczy oraz kakao.Wyczuwalne są w smaku nuty wanilii, pomarańczy, gałki muszkatołowej, migdałów oraz kawy.

    620,00 zł
    W magazynie
  • 91,00 zł W magazynie

    Plantation Original Dark to mieszanka młodych, brązowych rumów z Trynidadu i Tobago, które starzone były w beczkach po bourbonie.Świetny nie tylko w koktajlach. Aromat lekko dymny z nutami bananów i skórki cytrusów.

    91,00 zł
    W magazynie
  • 141,00 zł W magazynie

    Plantation Original Dark to mieszanka młodych, brązowych rumów z Trynidadu i Tobago, które starzone były w beczkach po bourbonie.Świetny nie tylko w koktajlach. Aromat lekko dymny z nutami bananów, wanilii i karmelu.

    141,00 zł
    W magazynie
  • 129,00 zł W magazynie

    Plantation Grande Reserve to mieszanka rumów z Barbadosu. Dojrzewa 5 lat najpierw w beczkach bo bourbonie na Karaibach, następnie w dębowych beczkach w Chateau de Bonbonnet. Świetny rum do delektowania się w czystej postaci – wtedy najlepiej można wyczuć w nim nuty kokosa, słodkiej krówki mlecznej, wanilii.

    129,00 zł
    W magazynie
  • 146,00 zł W magazynie

    Rum Plantation Guatemala Gran Anejo jest mieszanką rumów Gwatemali, które wytwarza się z soku trzciny cukrowej, na krótkiej kolumnie alembiku. Rum jest starzony co najmniej cztery lata w beczkach po Bourbonie, następnie jest transportowany z Gwatemali do Francji przez Cognac Ferrand by tam dojrzewać przez pięć miesięcy w używanych beczkach po koniaku.

    146,00 zł
    W magazynie
  • 227,00 zł W magazynie

    Rum Plantation Guyana 2005 uderza swoją złożonością, a każdy smak działa jako uzupełnienie innego. Wszystko razem kończy się odrobiną suszonej figi, rodzynek i subtelnym dymem tytoniu. 

    227,00 zł
    W magazynie
  • 201,00 zł W magazynie

    Zaskakujący rum z Jamajki o pełnej i bogatej strukturze. Wyprodukowany za pomocą tradycyjnych metod przy użyciu miedzianych alembików oraz leżakowany w niewielkich dębowych beczkach. Szeroka gama smaków tropikalnych owoców w których można wyróżnić upieczone banany oraz kokos. W tle stopniowo uwydatniający się posmak cukierków. Aromat przywodzi na myśl...

    201,00 zł
    W magazynie
  • 201,00 zł W magazynie

    Rum Plantation Nicaragua to trunek stworzony tradycyjnymi metodami sięgającymi już ponad 700 lat. Przepełniony jest zaskakującymi aromatami a tym samym nie traci na swej delikatności i elegancji. Waniliowo-miodowy finisz umili każdą chwilę.

    201,00 zł
    W magazynie
  • 201,00 zł W magazynie

    Plantation Panama to mieszanka rumów z Barbadosu. Dojrzewa 9 lat najpierw w beczkach bo bourbonie następnie w dębowych beczkach po sherry i whisky. Świetny rum do delektowania się w czystej postaci – wtedy najlepiej można wyczuć w nim nuty eukaliptusa i tymianku.  

    201,00 zł
    W magazynie
  • 189,00 zł W magazynie

    Znakomity rum z Trynidadu, wydestylowany w roku 2001. Dojrzewał przez 11 lat w miejscu produkcji, w beczkach po Bourbonie. Finalny okres dojrzewania spędził we Francji, w beczkach po koniaku Pierre Ferrand. W nosie aromaty kokosa, czekolady i brązowego cukru, do tego także suszone owoce i nugat. Na języku lekko słodki, z nutami imbiru, przypraw korzennych...

    189,00 zł
    W magazynie
  • 201,00 zł W magazynie

    Rum Barbados uderza swoją złożonością, a każdy smak działa jako uzupełnienie innego. Wszystko razem kończy się odrobiną kremu kokosowego,orzecha pistacjowego, nutą mięty.

    201,00 zł
    W magazynie
  • 272,00 zł W magazynie

    Plantation 20th Anniversary Barbados XO w swoim składzie zawiera najstarsze, wyselekcjonowane rezerwy, które dojrzewały na Karaibach. Po przetransportowaniu do Francji (Chateau de Bonbonnet) rumy kupażowane są ze sobą w doskonałą mieszankę. Gotowa kompozycja trafia ponownie do beczek, ale tym razem są to małe beczki po koniaku wykonane z francuskiego dębu. 

    272,00 zł
    W magazynie