Informacja

Nowe produkty

CALVADOS

Calvados jest wytrawnym winiakiem francuskim, charakteryzującym się wytrawnym smakiem owocowym  i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru. Nazwa calvados jest prawnie zastrzeżona a pochodzenie objęte apelacją AOC, dostępna tylko dla produktów z Normandii. Wyróżni...

Calvados jest wytrawnym winiakiem francuskim, charakteryzującym się wytrawnym smakiem owocowym  i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru. Nazwa calvados jest prawnie zastrzeżona a pochodzenie objęte apelacją AOC, dostępna tylko dla produktów z Normandii. Wyróżniamy 5 rodzajów calvadosu: AOC Calvados – to jabłka z rejonu Calvados, które poddawane procesowi destylacji ciągłej z użyciem destylatora kolumnowego. AOC Calvados Pays d'Auge –trunek najwyższej jakości. Jabłka z Pays d'Auge podwójnie destylowane w miedzianym alembiku. AOC Calvados Domfrontais – trunek z 30% dolewem z gruszek z regionu Domfrontais, który poddawany jest procesowi kolumnowej destylacji ciągłej.  Pommeau – to słodkie i harmonijne połączenie 2/3 moszczu jabłkowego i 1/3 calvados leżakujące w beczce. Trunek produkowany przez wieki przez rolników w Normandii. Fermier Calvados – trunek produkowany tradycyjny, rolny sposób. Cały proces od zbioru jabłek do powstania calvadosu wykonywany jest w gospodarstwie uwzględniając wymogi najwyższej jakości.
 Ten ciekawy alkohol występuje jednak w różnych częściach świata pod innymi nazwani: USA – applejack, Wielka Brytania - apple brandy lub cider brandy. Istnieją 3 różne terminy, nazwy dla calvados i jedna dla Pommeau. Każda z nich ma wyjątkowe i wyróżniające się cechy, które dotyczą obszarów geograficznych i procesu destylacji. Geograficzne obszary produkcji są ściśle określone i wszystkie procesy produkcyjne przeprowadzane są na tych obszarach.  Po trwającej ponad miesiąc naturalnej winifikacji powstaje lekkie, nieklarowne wino jabłkowe o mocy około 5 procent. Następnie  poddawane jest destylacji, która musi zostać przeprowadzona w okresie od 1 października do 30 września następnego roku. Następnie leżakuje on w starych dębowych beczkach przez kilka lat, lecz nie krócej niż 24 miesiące. Po tym czasie sporządza się odpowiedni zestaw calvadosu, który jest mieszaniną dwóch lub więcej destylatów oraz wody, tak by moc alkoholu zredukować do 40-50 procent. Taki zestaw leżakuje jeszcze kolejnych kilka miesięcy, aby nabrać finalnego charakteru.  Im młodszy destylat, tym wyraźniejszy smak i aromat jabłek oraz lekko drapiący i ostry charakter, wraz z wiekiem pojawiają się szlachetniejsze akcenty wanilii, a trunek zyskuje gładkości i finezji.  
Zazwyczaj calvados podaje się w temperaturze pokojowej w koniakówce, jednak tradycyjne kieliszki do podawania calvadosu to kieliszki tulipanowe z przykrywką. Przykrycie kieliszka i pozostawienie go na chwilę powoduje, że zamknięte w nim powietrze wysyca się maksymalnie zapachem, jaki oferuje destylat. Zależnie od tego, z jaką wersją calvadosu obcujemy, jego kolory rozciągać się będą od jasno-żółtego odcienia młodych roczników poprzez słomkowy i złoty, aż do ciemnobursztynowego koloru roczników starych. Wyróżnić można tu aromat dojrzałego jabłka, brzoskwini, moreli, wanilii, cukru, drewna, karmelu, tytoniu i skóry. Jest tyle smaków do odkrycia, ile gustów. Niektórzy uwielbiają intensywny i bogaty bukiet młodych roczników, inni łagodny smak, wspaniały aromat oraz poczucie luksusu i wyjątkowości, które zapewniają roczniki starsze. Niezależnie od upodobań, podczas picia calvadosu nic nie powinno być ważniejsze niż przyjemność. Calvados pija się zwykle jako digestif – czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można go także pić jako aperitif (pobudza apetyt) lub do kawy, jako tzw. cafe-calva.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Więcej

Jest 21 produktów.

  • 129,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Młody, niezwykle aromatyczny Calvados, leżakowany przez 2 lata w dębowych beczkach. Pełen owocowych aromatów, o intensywnym posmaku jabłek i gruszek. Może być serwowany „on the rocks”, lub jako dodatek do koktajli. Świetnie sprawdza się również w kuchni.

    129,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 387,00 zł W magazynie

    Intensywna barwa. W nosie aromaty mocno dojrzałych owoców z nutami przypraw w tle.

    387,00 zł
    W magazynie
  • 97,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Pommeau de Normandie jest kompozycją złożoną w trzech częściach ze świeżego cydru z jabłek i jednej części calvadosu. Przepisy apelacyjne wymagają minimum 14 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach po wymieszaniu składników. 

    97,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 179,00 zł W magazynie

    Mieszanka rocznikowych Calvadosów, leżakowanych przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. W nosie dominują aromaty owocowe - jabłek i gruszek z nutą przypraw - głównie cynamonu.

    179,00 zł
    W magazynie
  • 239,00 zł W magazynie

    Mieszanka rocznikowych Calvadosów, leżakowanych ponad 5 lat w dębowych beczkach.

    239,00 zł
    W magazynie
  • 33,00 zł W magazynie

    Cydr Louis de Lauriston jest skomponowany z ponad 50ciu różnych odmian jabłek.

    33,00 zł
    W magazynie
  • 85,00 zł W magazynie

    Doskonała francuska brandy jabłkowa pochodząca z Normandii produkowana według tradycyjnej receptury z wina jabłkowego zwanego cydrem.

    85,00 zł
    W magazynie
  • 99,00 zł W magazynie

    Doskonały wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym, owocowym smakiem (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru.

    99,00 zł
    W magazynie
  • 137,00 zł W magazynie

    Doskonała francuska brandy jabłkowa pochodząca z Normandii produkowana według tradycyjnej receptury z wina jabłkowego zwanego cydrem.

    137,00 zł
    W magazynie
  • 35,00 zł W magazynie

    Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.

    35,00 zł
    W magazynie
  • 643,00 zł W magazynie

    Dwudziestoletni Calvados Domfrontais o miedziano-bursztynowej szacie. W Nosie wyczuwalne aromaty korzenne, odrobina drewna i nieco piwniczne nuty. Usta gładkie i bardzo bogate.

    643,00 zł
    W magazynie
  • 1 270,00 zł W magazynie

    Calvados o pięknym kasztanowym kolorze i intensywnym bukiecie jabłek i gruszek. Po napowietrzeniu wyczuwalne aromaty rodzynek i owocowego kompotu. W Ustach wytrawny, ale z delikatna nutą słodyczy. Odnajdziemy w nim ciepłe nuty pieczonych jabłek, owocowego placka, miodu i tytoniu. W finiszu świeża, dobra kwasowość z odrobiną orzechów i nugatu.

    1 270,00 zł
    W magazynie
  • 899,00 zł W magazynie

    Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować! Na życzenie sprowadzamy rocznikowe trunki z ostatnich 100 lat.

    899,00 zł
    W magazynie
  • 1 776,00 zł W magazynie

    Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować! Na życzenie sprowadzamy rocznikowe trunki z ostatnich 100 lat.

    1 776,00 zł
    W magazynie
  • 1 870,00 zł W magazynie

    Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować! Na życzenie sprowadzamy rocznikowe trunki z ostatnich 100 lat.

    1 870,00 zł
    W magazynie
  • 168,00 zł W magazynie

    W aromatach pojawiają się słodkie, dojrzałe jabłka z mineralną nutą oraz ciepły zapach dębu. W ustach bardzo elegancki, wytrawny i bogaty. W trakcie dojrzewania owoców butelki nakładane są na niezawiązane owoce, by te dojrzewały w butelce stopniowo wypełniając jej przestrzeń. Doskonały aperitif i wspaniały pomysł na prezent.

    168,00 zł
    W magazynie
  • 27,00 zł W magazynie

    Pommeau de Normandie jest kompozycja złożoną w trzech częściach ze świeżego cydru z jabłek i jednej części Calvadosu. Przepisy apelacyjne wymagają minimum 14 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach po wymieszaniu składników. Jednakże nasze Pommeau – Louis de Lauriston pozostaje w dębinie 3 do 4 lat aby uzyskać lepszy balans i równowagę przy swojej...

    27,00 zł
    W magazynie
  • 123,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Pere Magloire Fine VS to najświeższy i najbardziej owocowy calvados z gamy Pere Magloire. Trunek ten wyróżnia ciągła destylacja w miedzianych destylatorach. Dzięki temu utrzymuje się wspaniały jabłkowy smak, który dodatkowo podkreśla blend różnych vintage i dojrzewanie w stuletnich dębowych beczkach. Delikatna, lekko bursztynowa barwa dodaje temu trunkowi...

    123,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 145,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Ten delikatny calvados zyskuje swój wyrafinowany smak dzięki powolnemu i dokładnemu procesowi destylacji jabłek. Dojrzewając w dębowych beczkach przez 3 - 4 lataw Pont-L'Eveque w samym sercu Normandii przepełnia się niezwykłym bogactwem aromatów.

    145,00 zł
    Dodaj do rezerwacji
    Oczekiwanie na dostawę
  • 319,00 zł W magazynie

    Calvados XO z piwnic Pere Magloire'a dojrzewa około 10 lat stając się jednym z najlepiej zbalansowanych destylatów jabłkowych z Pays d'Auge. Ten dwukrotnie destylowany Calvados o lekko rubinowej barwie, wprost uwodzi powabem aromatu świeżych jabłek. Aromat dojrzałych jabłek, wanilii, szarlotki, czekolady.

    319,00 zł
    W magazynie