Twoja rezerwacja 0 Produkt Produkty (brak)    

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj rezerwację

Produkt został dodany do rezerwacji

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Do ustalenia
Razem (brutto)

Informacja

Nowe produkty

WINO MUSUJĄCE

Wino musujące to rodzaj trunku wzbogacony dwutlenkiem węgla, który powstaje w naturalny sposób podczas procesu fermentacji. To białe wina gronowe, nasycone dwutlenkiem węgla.Jest to wino nasycone dwutlenkiem węgla, który może trafić do butelki na kilka sposobów. Pierwszy to powtórna fermentacja w butelce. Drugi to wtórna fermentacja w kadzi i na...

Wino musujące to rodzaj trunku wzbogacony dwutlenkiem węgla, który powstaje w naturalny sposób podczas procesu fermentacji. To białe wina gronowe, nasycone dwutlenkiem węgla.Jest to wino nasycone dwutlenkiem węgla, który może trafić do butelki na kilka sposobów. Pierwszy to powtórna fermentacja w butelce. Drugi to wtórna fermentacja w kadzi i napełnienie butelki już musującym winem. Trzeci wreszcie to sztuczne dodanie gazu do spokojnego wina.
Rozróżniamy następujące rodzaje win musujących ze względu na rejon produkcji:
champagne - produkowane w regionie Szampanii we Francji, głównie w mieście Reims,
crémant - produkowane w pozostałych rejonach Francji i Luksemburgu
cava - produkowane w regionie Katalonii w Hiszpanii
cap classique - produkowane w RPA
asti - z regionu Asti, w Piemoncie, we Włoszech
sekt - niemieckie wina musujące
sovetskoye shampanskoye lub igristoye - produkowane na obszarze byłego ZSRR Wina musujące przeżywają rozkwit na całym świecie, również w Polsce.
Wino musujące można bez obawy pomyłki podawać w zasadzie do wszystkich potraw. Są orzeźwiające i doskonale wznosi się nimi toasty, ale można je też podać do sałatek, owoców morza, ryb, lekkich dań mięsnych, a w niektórych wypadkach również do dań kuchni orientalnej. Doskonale sprawdza się także w roli aperitifu, serwowane w czystej postaci lub mieszane z likierem owocowym. Nic dziwnego, że kupujemy je chętnie i często konsumujemy. Wina musujące są z reguły lekkie, jednak różnią się stopniem wytrawności, aromatem, intensywnością. Trunki te serwujemy dobrze schłodzone, w zimnych kieliszkach. Wysokie, proste naczynia przeznaczone do tego celu nazywamy flute (flet), a używane przez koneserów, zwężające się ku górze: tulip (z powodu ich podobieństwa do kwiatu tulipana). Kształt tych kieliszków nie tylko cieszy oko – jest zdeterminowany przede wszystkim funkcjonalnością. Wąskie, długie naczynia sprawiają bowiem, że zarówno aromat, jak i bąbelki ulatniają się znacznie wolniej niż w przypadku niskich, szerokich pucharków.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Więcej

Jest 68 produktów.

Podkategorie

  • CAVA

    Cava to wino musujące produkowane w Hiszpanii (region Penedés) z wykorzystaniem metody szampańskiej, jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO (denominación de origen). Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. 

    Szczepy używane do produckji Cavy : parellada (o aromacie jabłek), macabeo (znany też jako viura, dostosowany do miejscowego klimatu, ale dość neutralny w smaku) i xarello (aromatyczny).

    Cava leżakuje przynajmniej 9 miesięcy na drożdżach, Gran Reserva leżakuje przez 30 miesięcy.

  • PROSECCO

    Prosecco to włoskie ( z regionu Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska ) białe wino musujące. Zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne.
    Produkuje się je z odmiany winorośli prosecco, lecz od 2009 roku stosuje się nazwę glera.
    Rodzaje to :
    spumante (musujące) – mocne bąbelki
    frizzante (perliste) – delikatne bąbelki

na stronę
Pokazuje 1 - 20 z 68 elementów
Pokazuje 1 - 20 z 68 elementów