Twoja rezerwacja 0 Produkt Produkty (brak)    

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj rezerwację

Produkt został dodany do rezerwacji

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Do ustalenia
Razem (brutto)

Informacja

Nowe produkty

WINO MUSUJĄCE

Wina musujące, to wina nasycone dwutlenkiem węgla. Jego obecność w winie jest rezultatem fermentacji (zachodzącej w butelce, jak w przypadku metody szampańskiej lub też w dużych zbiornikach – metoda Charmat) albo nasycenia dwutlenkiem węgla (poprzez jego wstrzyknięcie do wina). Co win musujących zaliczamy: crémant (produkowane we Francji poza regionem Szampanii, a także w Luksemburgu), cava (z Katalonii), cap classique (wina południowoafrykańskie wytwarzane tradycyjną metodą szampańską), asti (z piemonckiego regionu Asti), Sekt (niemieckie określenie win musujących).

Jest 68 produktów.

Podkategorie

  • CAVA

    Cava to wino musujące produkowane w Hiszpanii (region Penedés) z wykorzystaniem metody szampańskiej, jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO (denominación de origen). Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. 

    Szczepy używane do produckji Cavy : parellada (o aromacie jabłek), macabeo (znany też jako viura, dostosowany do miejscowego klimatu, ale dość neutralny w smaku) i xarello (aromatyczny).

    Cava leżakuje przynajmniej 9 miesięcy na drożdżach, Gran Reserva leżakuje przez 30 miesięcy.

  • PROSECCO

    Prosecco to włoskie ( z regionu Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska ) białe wino musujące. Zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne.
    Produkuje się je z odmiany winorośli prosecco, lecz od 2009 roku stosuje się nazwę glera.
    Rodzaje to :
    spumante (musujące) – mocne bąbelki
    frizzante (perliste) – delikatne bąbelki

na stronę
Pokazuje 1 - 20 z 68 elementów
Pokazuje 1 - 20 z 68 elementów