Informacja

Nowe produkty

MIÓD PITNY

Miód pitny jest tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zaliczane są do grupy przetworów owocowyc...

Miód pitny jest tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zaliczane są do grupy przetworów owocowych. Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy: Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody, dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody, trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody, czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody.Ponadto brzeczka może być jeszcze bardziej rozcieńczana wodą tworząc np. piątaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody. Najmocniejsze są półtoraki. Półtoraki i dwójniaki określane są niekiedy mianem miodów królewskich. Piątaki i czwórniaki, czyli miody wytrawne, dojrzewają najszybciej i nadają się do spożycia po upływie 6–8 miesięcy. Większa zawartość miodu pociąga za sobą konieczność dłuższego leżakowania. Trójniak leżakuje od 1,5 roku do 4 lat, natomiast półtorak od ośmiu do dziesięciu lat. Od strony technologii wytwarzania miody pitne można podzielić na sycone i niesycone. Miody sycone powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która była wcześniej sycona (powoli gotowana przez pewien czas). Brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana. Różne bukiety miodów uzyskuje się przez doprawianie brzeczki sokami owocowymi  lub przyprawami korzennymi.
 Miód pitny– półtorak i dwójniak – pijemy bez dodatków. Natomiast czwórniaki i trójniaki docenimy szczególnie zimą. Na gorąco z dodatkiem przypraw korzennych, skórek cytrusowych, soków owocowych są pyszne i rozgrzewające. Możemy je dodawać do pierników, miodowników, polewać nimi owocowe desery, ale także mięso i drób tuż przed końcem pieczenia.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Więcej

Jest 29 produktów.