Twoja rezerwacja 0 Produkt Produkty (brak)    

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj rezerwację

Produkt został dodany do rezerwacji

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Do ustalenia
Razem (brutto)

Informacja

Nowe produkty

ALKOHOLE

Zapraszamy na niezwykła podróż do świata alkoholi.
Znajdą Państwo tutaj wyśmienite Szampany, najlepsze Whisky Single Malt, wytrawne Wina z różnych zakątków globu, ekskluzywne Wódki, wyjątkową w smaku Tequilę, Brandy, Armaniaki i wiele innych niezwykłych trunków.

Jest 2092 produktów.

Podkategorie

  • SZAMPAN

    Szczególny rodzaj wina, znany na całym świecie i potocznie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach.

  • KONIAK

    Jest to najsłynniejszy winiak o zawartości 40 % objętości alkoholu. Aby mieć prawo do używania nazwy koniak, winiak musi być wyprodukowany z odpowiedniej odmiany białych winogron uprawianych w regionie Cherente leżącym wokół miasta Cognac w południowo-zachodniej Francji. Produkcja koniaku jest prowadzona zgodnie z długoletnią tradycją. Koniak zawsze musi być co najmniej dwukrotnie destylowany. Następnie przechowuje się go przez minimum dwa lata w dębowych beczkach. W czasie leżenia, zwanym też okresem starzenia, nabiera charakterystycznego ciemno - brązowego koloru. Jakość koniaku określana jest przez prawnie uregulowane oznaczenia na etykiecie.  V.S. oznacza, że koniak przeleżał co najmniej dwa lata. V.S.O.P. (very superior old pale ) oznacza co najmniej cztery lata ; Extra, Napoleon, X.O. Trés Vieux i Vieille Réserve oznacza, że proces starzenia w beczkach dębowych trwał od sześciu do dziesięciu lat.

  • WHISKY

    W języku galeickim Uisge Beatha lub Usquebaugh następnie uisge, później uisky, a finalnie whisky. Tak w skrócie przedstawić można etymologię współczesnej nazwy jednego z najpopularniejszych trunków na świecie. Należy wiedzieć, ze tylko whisky ze Szkocji może nosić nazwę Scotch whisky. Oprócz tego w Szkocji nie praktykuje się pisowni „whiskey” używanej, w Irlandi i USA. Kanadyjskie whisky w niewielkim procencie dopuszczają dodatek innych źródeł cukru (czyli np. owoców) do fermentacji. Whisky japońskie zyskują światowe uznanie. Scotch Whisky to trunek alkoholowy otrzymany przez destylowanie zacieru ze zbóż do zawartości alkoholu niższej niż 94,8% objętościowo, który dojrzewa przez minimum 3 lata w dębowej beczce, której objętość nie powinna przekroczyć 700l. Dojrzewanie musi odbywać się na terenie Szkocji. Minimalne stężenie alkoholu butelkowanej whisky to 40% objętościowo.

  • WINO MUSUJĄCE

    Wina musujące, to wina nasycone dwutlenkiem węgla. Jego obecność w winie jest rezultatem fermentacji (zachodzącej w butelce, jak w przypadku metody szampańskiej lub też w dużych zbiornikach – metoda Charmat) albo nasycenia dwutlenkiem węgla (poprzez jego wstrzyknięcie do wina). Co win musujących zaliczamy: crémant (produkowane we Francji poza regionem Szampanii, a także w Luksemburgu), cava (z Katalonii), cap classique (wina południowoafrykańskie wytwarzane tradycyjną metodą szampańską), asti (z piemonckiego regionu Asti), Sekt (niemieckie określenie win musujących).

  • WINO

    Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron, która w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.

  • PORTO

    Wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia. Zebrane grona są miażdżone, po czym poddawane fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok. 7%. Następnie dodawany jest (w proporcji 1:4) spirytus winny, aguardente, w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu ok. 20%. Porto nie zawsze jest winem słodkim. Białe wino jest różnicowane na wytrawne, półsłodkie jak i słodkie, przy winach czerwonych nie podaje się poziomu cukru i stanowi to zwykle rodzaj „zagadki”. Olbrzymia większość najtańszej odmiany Porto - Ruby - jest czerwonym winem słodkim lub półsłodkim. Jednak większość Porto Tawny i LBV to wina wytrawne lub półwytrawne.

  • LIKIER

    Likiery to napoje spirytusowe otrzymywane przez aromatyzowanie spirytusu (w różnych stężeniach). Mogą być produkowane również na drodze aromatyzowania jednego lub kilku rodzajów innych alkoholi i zawierać dodatkowe składniki takie jak śmietana, mleko, owoce lub wino. 

  • WÓDKA

    Wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). 

    Napój alkoholowy produkowany w Polsce, uzyskiwany wyłącznie ze zbóż (z wyjątkiem kukurydzy) lub ziemniaków uprawianych na terenie naszego kraju – tak brzmi definicja "polskiej wódki" określona przez ustawę, która weszła w życie 13 stycznia 2013 roku. 

    Za granicami UE wódka może być produkowana z różnych surowców m.in.: winogron, kukurydzy.

  • ŚLIWOWICA

    Śliwowica produkowana jest z przefermentowanego zacieru uzyskanego z miazgi przebranych i rozdrobnionych śliwek węgierek. Niekiedy ok. 15% owoców miażdżonych jest razem z pestkami. Zacier destylowany jest jedno (ok. 50-60%) lub dwukrotnie (nawet ponad 70%).

  • GRAPPA

    Grappa to włoski trunek alkoholowy otrzymywany przez destylację wytłoczyn, pestek i gałązek z winogron pozostałych po produkcji wina. Grappę podzielić można na różne rodzaje zależnie od sposobu leżakowania lub szczepu winogron użytego do ich produkcji. - giovane (młoda) lub bianca (biała) - butelkowana natychmiast po destylacji ; affinata (sezonowana) - sezonowana w drewnianych pojemnikach przez okres przynajmniej 12 miesiecy. - invecchiata (old) - sezonowana w drewnianych pojemnikach przez okres 12-18 miesiecy. Jej kolor barwa i smak zależą od rodzaju i objętości pojemnika. - stravecchia (very old) lub riserva (reserve) – butelkowana po więcej niż 18 miesiącach. - aromatica (aromatyczna) - grappa wyprodukowana z aromatycznych winogron jak Muscat blanc lub, Müller Thurgau czy Malvasia. - monovitigno (mono-varietal) - grappa wyprodukowana tylko z jednego rodzaju winogron, który zwykle jest podany na etykiecie.

  • CALVADOS

    Napój alkoholowy otrzymywany z cydru czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego pochodzący z Dolnej Normandii we Francji (Basse-Normandie lub Lower Normandie). Calvados może zostać wyprodukowany jedynie w Normandii, a jego nazwa i pochodzenie objęte są apelacją AOC. Obecnie istnieją 3 różne terminy, nazwy dla calvados i jedna dla Pommeau. Każda z nich ma wyjątkowe i wyróżniające się cechy, które dotyczą obszarów geograficznych i procesu destylacji. Geograficzne obszary produkcji są ściśle określone i wszystkie procesy produkcyjne przeprowadzane są na tych obszarach.

  • TEQUILA

    Tequila jest meksykańskim wysokoprocentowym napojem alkoholowym. Produkcja opiera się na dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Nazwa pochodzi od miasta Tequila, gdzie rozpoczęła sie produkcja trunku. Należy podkreślić, iż tequila jest wytwarzana wyłącznie z soku agawy niebieskiej, a nie z pulque z dowolnej agawy czy kaktusa.

  • ARMANIAK

    Armaniak jest starszy od koniaku o około 150 lat, produkowany jest w regionie Armagnac w Gaskonii, w obrębie apelacji (Armagnac Appellation Controlee). Armagnac jest to wódka z białych winogron(winiak). Do produkcji armaniaku, oficjalnie dopuszczono 10 szczepów winogron. Jednak 4 z nich, uważa się za najważniejsze: Ugni-blanc, Folle Blanche, Baco 22 A, Colombard. Produkcja armaniaków wymaga niesamowitej cierpliwości. Dotyczy to głównie wieloletniego dojrzewania destylatów. Ważne jest, że podstawową, różnicą między Armagnac’iem, a Koniakiem, jest to, że Armagnac jest destylowany raz, a koniak dwa razy. Najmłodszy trafiający na rynek armaniak musi mieć za sobą, co najmniej dwa lata starzenia w beczkach (jest to wiek najmłodszego składnika kupażu) i jest oznaczany na etykiecie trzema gwiazdkami lub symbolem VS. - Kategoria VSOP oznacza kupaż, w którym najmłodszy składnik ma, co najmniej 5 lat starzenia. - XO – 6 lat -Hors d’Âge –10 lat. - Elitę tworzą armaniaki rocznikowe, zrobione w całości z wina z danego rocznika, dojrzewające w beczkach, co najmniej 10 lat. 

  • RUM

    Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym produkowanym z trzciny cukrowej lub pochodnej jej melasy. Zawartość alkoholu w rumie waha się pomiędzy 38-80% . Po destylacji rum poddaje leżakowaniu w beczkach dębowych, ale także beczkach z innych rodzajów drewna. Geograficzne pochodzenie rumu to przede wszystkim Karaiby i Ameryka Południowa, jednak trunek ten jest również produkowany w Australii, Indiach i innych obszarach geograficznych.

  • BRANDY

    Angielskie określenie napojów alkoholowych destylowanych z win, głównie gronowych i pod tą nazwą na światowym rynku występuje zdecydowana większość winiaków. Nazwa brandy pochodzi od holenderskiego słowa brandewijn (tak w średniowieczu nazywano palone wino). Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa itp. Do najbardziej cenionych napojów tego typu należą winiaki hiszpańskie oraz włoski Vecchia Romagna i portugalski Aguardiente.

  • MIÓD PITNY

    Tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w którym odbywa się produkcja – miodosytnią.

  • METAXA

    Mimo iż Metaxa, najsłynniejszy grecki trunek, uznawana jest za gatunek brandy, od tradycyjnej brandy odróżnia ją jednak delikatniejszy smak, który zawdzięcza dodatkowi muszkatelu, trzymanej w tajemnicy mieszanki roślin śródziemnomorskich i płatków róży.

  • GIN

    Gin to mocny alkohol wytwarzany z pszenicy lub żyta, doprawiony jagodami jałowca lub owocami cytrusowymi. Do historii przeszedł jako drink gin z tonikiem, bardzo popularny na całym świecie. Uważany za jeden z najlepszych składników drinków. Alkohol, który może być mieszany ze wszystkim. Jagody jałowca komercyjnie uprawiane są w USA, Kanadzie i Chorwacji. Inne dodatki pochodzenia roślinnego obejmują szeroką gamę składników, których kompilacja jest tajemnicą każdego producenta.

  • NALEWKI

    Nalew z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników). Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem.

  • MINIATURY

    Alkohole z całego świata w małej pojemności głównie 50 ml. Zdarzają się również buteleczki 20 ml, 30 ml oraz 40 ml. 

  • OFERTA SPECJALNA
na stronę
Pokazuje 1 - 20 z 2092 elementów
Pokazuje 1 - 20 z 2092 elementów