Twoja rezerwacja 0 Produkt Produkty (brak)    

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj rezerwację

Produkt został dodany do rezerwacji

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Do ustalenia
Razem (brutto)

Informacja

Nowe produkty

ALKOHOLE

Alkohol to elegancki i wykwintny trunek. Towarzyszył ludziom od dawien dawna. Niewątpliwie najdłużej znanym w Polsce alkoholem jest miód pitny, który otrzymuje się dzięki fermentacji roztworu miodu w wodzie. Na świecie od dawna znane jest również piwo oraz wino. Dawniej uważano, że alkohol ma właściwości magiczne jak również lecznicze. W Indiach...

Alkohol to elegancki i wykwintny trunek. Towarzyszył ludziom od dawien dawna. Niewątpliwie najdłużej znanym w Polsce alkoholem jest miód pitny, który otrzymuje się dzięki fermentacji roztworu miodu w wodzie. Na świecie od dawna znane jest również piwo oraz wino. Dawniej uważano, że alkohol ma właściwości magiczne jak również lecznicze. W Indiach napoje alkoholowe uznawane są za święte oraz poświęcone bogu Warunie. Tam po obiedzie serwuje się aromatyzowane wódki, co ma być gwarancją zdrowia oraz bezpieczeństwa. Jest to produkt, który zawiera etanol. Mianem alkoholu mocnego nazywa się napoje alkoholowe o wysokiej zawartości alkoholu – zwykle powyżej 40%. Takie napoje alkoholowe można podzielić na wina, piwa oraz alkohole na bazie spirytusu. Alkohole można klasyfikować według różnych kryteriów. Jednym z nich jest podział na alkohole nisko, średnio oraz wysokoprocentowe. Do alkoholi nisko procentowych można zaliczyć miody pitne, piwa oraz wina. Wina również można podzielić ze względu na jego kolor, oraz składnika użytego do przyrządzenia, ale również ze względu na zawartość cukru w produkcie (zgodnie z kryterium zawartości cukru wyróżnia się wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie). Do wino owocowych zalicza się cydr. Niskoprocentowe mogą być także koktajle oraz aperitify. Są to alkohole, które uzyskuje się w wyniku połączenia różnych rodzajów alkoholi z sokami, przyprawami, owocami. Do alkoholi wysokoprocentowych zalicza się spirytus, wódkę, nalewki, likiery jak również pozostałe trunki które zawierają destylowany alkohol. Mogą one zawierać takie dodatki jak: owoce, cukier, zioła, jak również przyprawy, a nawet co zaskakujące- kwiatostany. Dosyć trudno jest sklasyfikować alkohole wysokoprocentowe gdyż zdarza się, że pod jedną nazwą może kryć się zarówno na przykład likier jak i nalewka. W skrócie można zastosować następujący podział: Nalewki to na przykład: piołunówka, malinówka, orzechówka, cytrynówka, wiśniówka oraz dereniówka. Ponadto znanymi wysokoprocentowymi alkoholami są: rum, śliwowica, bimber, burbon, whisky, tequila, wódka, winiak, absynt, anyżówka, gin i koniak. W ofercie ELUXO znajdą Państwo produkty największych światowych marek, jak również wyszukane i rzadko spotykane na rynku produkty. Współpracujemy z największymi dostawcami i importerami alkoholu w Polsce, ale również z wieloma małymi firmami, producentami lokalnych trunków. Wieloletnia współpraca pozwoliła nam na stworzenie bardzo dużej i bogatej oferty alkoholi. Oferujemy największy wybór alkoholi mocnych, z bogatą ofertą whisky między innymi whisky szkocką single-malt, single-cask oraz blended, whisky japońska oraz irlandzką, wspaniałą ofertę bourbonów oraz whisky z regionów speyside, lowland, highland, islay oraz campbeltown. W naszym asortymencie znajdą Państwo również wódki zarówno polskie między innymi szeroki wybór wódki Belveder, Chopin oraz wiele innych jak i zagraniczne na przykład Sky Vodka, DQ, Beluga, Polugar i wiele innych. Oferujemy także wódki smakowe. Posiadamy również wspaniałą ofertę win z całego świata oraz win lubuskich. Bogata oferta szampanów oraz win musujących zachwyci każdego miłośnika. Warto również dodać, że nasza kolekcja obficie wyposażona jest w koniaki, brandy, rumy, armaniaki, metaxy, calvadosy. W ofercie posiadamy również gin, tequile, grappe, śliwowice oraz różnego rodzaju nalewki. Cały czas staramy się rozszerzać naszą ofertę, wprowadzając na stronę nowości. Warto zatem eksperymentować i próbować nowych smaków. Szczegółowe opisy oraz wysokiej jakości zdjęcia na pewno pomogą w wyborze. Alkohol mocny doskonale sprawdza się jako podarunek. Jeśli zatem szukasz prezentu dla szefa, pracowników, bliskich lub znajomych, to zapraszamy do kontaktu. Chętnie pomożemy w wyborze właściwej butelki.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Więcej

Jest 2132 produktów.

Podkategorie

  • SZAMPAN

    Szampan jest to szczególny rodzaj wina musującego, powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Winnice produkujące szampan, o powierzchni nieco mniejszej niż 30 000 ha, są najdalej na północy położonymi winnicami Francji. Swoje bogactwo zawdzięczają rozdrobnieniu. Teren Szampanii jest podzielony na dwie klasy według rodzaju gleby. Stąd też istnieją dwie kategorie szampana: premier cru i grand cru. Największe piwnice win szampańskich znajdują się w Épernay i Reims. Uprawa winorośli sięga epoki gallo-romańskiej, kiedy Rzymianie posadzili pierwsze krzewy winne w tym regionie i przetrwała dzięki staraniom kleru, w szczególności z Reims i Châlons-en-Champagne. Szampan jest szybko butelkowany od lat 1660. aby zapewnić najlepsze zachowanie aromatu, ale w zamian stał się on naturalnie gazowany. Ta cecha musowania przysparzała wielu trosk winiarzom, do tego stopnia, że szampan nazywany był „winem diabelskim” z powodu wybuchających butelek lub wystrzeliwanych pod ciśnieniem korków. Z tych powodów, gdyby Anglicy nie stali się zwolennikami tego musującego wina, nie byłby on być może taki jak jest obecnie, ponieważ od tamtej epoki Anglicy zaczęli hurtowo kupować od mieszkańców Szampanii beczki musującego wina, które butelkowali potem sami. To oni stwierdzili, że najlepszym okresem do wytworzenia musowania wina jest wiosna. W 1670 roku dom Pierre Pérignon, mnich-szafarz opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers był pierwszym winiarzem stosującym dobór winogron, który poprawia jakość i eliminuje niektóre wady wina. Także on wprowadził używanie korka z dębu, przywiązanego do butelki włóknem konopnym nasyconym olejem, co pozwala winu zachować świeżość i pianę. Ponadto kazał wzmocnić butelki, aby uniknąć ich wybuchania. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5 °C. Od 1911 roku, kiedy to nazwa szampan została oficjalnie zastrzeżona, możemy mówić, że z prawdziwym szampanem mamy do czynienia jedynie w przypadku trunków pochodzących z francuskiej Szampanii. W ofercie ELUXO znajdą Państwo najlepsze szampany m.in. Krug, Veuve Clicqout, Mote& Chandon, Ruinart, Armand de brignac, Cattier, G.H. Mum, Cristal Louis Roederer, Bollinger, Allain Bernard, Grosset oraz wiele innych. Nasz doświadczony personel posłuży radą i pomocą w wybraniu odpowiedniego szampana.
    Warto wiedzieć, że można podawać go do każdego typu posiłku, jako aperitif, do dania głównego i do deseru. Niektórzy odradzają jednak jego podawanie do ryb o silnym smaku, jak np. sardynki, śledzie czy ryby marynowane w occie lub wędzone. Należy degustować dobrze schłodzone, tzn. w temperaturze ok. 6ºC

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • KONIAK

    Koniak to szlachetny napój alkoholowy typu winiak, który zawiera ok. 40-45% alkoholu i produkuje się go  w okolicach miejscowości Cognac w departamencie Charente we Francji. Na terenie Unii Europejskiej nazwa "koniak", a ściślej "cognac" jest zastrzeżona wyłącznie dla produktów z tej lokalizacji. Alkohol tego typu wynaleźli prawdopodobnie Ormianie, a na tereny Francji dotarł parę wieków później. Po raz pierwszy nazwa "koniak" została użyta w roku 1617, a niedługo potem powstała pierwsza gorzelnia, która produkowała mocniejszy alkohol zwany palonym winem  Jego technologia wytwarzania pozostała niezmienna od praktycznie 300 lat. W produkcji koniaku używa się tylko trzech określonych odmian białych winogron, jednakże głównie jest to odmiana ugni blanc,znana też jako trebbiano. Zbiory przypadają na październik i trwają zawsze jak najkrócej. Następnie owoce poddawane są zgnieceniu w celu uzyskania moszczu. Ten z kolei przelewany jest do zbiorników, w których dochodzi do fermentacji. Po tygodniu uzyskane wino poddawane jest destylacji. Prawo nakłada na wytwórców obowiązek ukończenia destylacji przed ostatnim dniem marca, gdyż wiosna, a przez to wyższa temperatura mogą negatywnie wpłynąć na jakość wina. Kolejnym etapem jest dojrzewanie. Do produkcji beczek dopuszcza się tylko jeden lub dwa gatunki dębu i to z jednego regionu. Oprócz tego dąb musi spełniać także inne warunki: mieć 100 lat, być zdrowy i prosty. Ostatnim etapem jest mieszanie, gdyż "woda życia" z jednej beczki nie jest jeszcze koniakiem. O zestawieniu decyduje szef piwnicy, używając do tego celu wyłącznie powonienia, tak, aby efektem był koniak zgodny z wzorcem. W zależności od długości leżakowania koniaki oznaczane są kodami V.S (co najmniej dwa lata), V.S.O.P (co najmniej cztery lata), X.O (co najmniej 6 lat), Vintage, Extra bądź Napoleon, - specjalne oznaczenia, stosowane przez producentów, leżakuje nie mniej niż 6 lat do nawet kilkudziesięciu lat. Wiek koniaku podawany na etykiecie określa najmłodszy składnik użyty w mieszance destylatów. Dobry koniak, to taki, który pobudza zmysły i ukazuje głębie smaku. Żeby jednak tak się stało, podczas degustacji powinniśmy przestrzegać pewnych standardów. Po pierwsze koniak wyśmienicie prezentuje się w kieliszkach, zwanych koniakówką. Kieliszek rozgrzewamy w dłoniach, w celu uwolnienia aromatów. Następnie wykonujemy okrężne ruchy dłonią, aby zamieszać jego zawartość i odkryć całe bogactwo aromatu. Pośpiech nie jest wskazany – należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Koniak można serwować na wiele sposobów. Doskonale komponuje się z deserami czy kawą. Pasuje do sushi, pieczonego łososia, czy owoców morza. Na jego bazie powstają koktajle, niemniej są to młodsze roczniki. Im starsze, tym lepiej smakują jako samotny trunek po posiłku. Konik potrafi zaskakiwać bogactwem smaku i być może dlatego dzisiaj sprawdza się także jako element wspaniałego koktajlu. W naszej ofercie znajdziecie Państwo koniaki takich marek, jak: Courvoisier, Dupuy, Remy Martin, Hennessy, Meukow, Martell, Remy Martin, Alexandre Leopold, Petite Champagne, Lheraud, Francois Voyer, Martell oraz wiele innych.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • WHISKY

    Whisky to szlachetny alkohol, o złocistej barwie, swoistym zapachu i smaku powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Jest kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kolebką whisky jest najprawdopodobniej Irlandia, gdzie tutejsi mnisi przygotowywali trunek przypominający dzisiejszą whisky już w VII wieku z produktów pochodzących z destylacji owoców, który był używany tylko do celów leczniczych. Jako że whisky produkowana jest w wielu regionach świata za pomocą nieco odmiennych metod i przy przestrzeganiu odmiennych standardów jakości, podzielić możemy na: szkockie– produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt) lub mieszane z whisky z innych zbóż (blended), dojrzewające w używanych, dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. Najpopularniejsze gatunki single malt whisky: Laphroaig, Ardbeg, the Balvenie, Glenmorangie, Glenfiddich. Najpopularniejsze blendy to: Grant's, Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal. Amerykańskie – produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewające w nowych, dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. Dzielą się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Ohio, Pennsylvania). Popularne gatunki: Jim Beam, Elijah Craig, Wild Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's (Tennessee Whiskey). Irlandzkie – produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. Inaczej niż szkockie whisky, w Irlandii whiskey podlega trzykrotnej destylacji. W chwili obecnej rynek irlandzkiej whiskey zdominowany jest przez Irish Distillers. Istnieje jednak wielu mniejszych producentów takich jak, Kilbeggan , Tullamore Dew czy Tyrconnell. Jedną ze znanych marek whiskey północnoirlandzkiej jest Bushmills. Japońskie – produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy irlandzkiej. Dwie najbardziej znane marki to: Nikka, Yamazaki. Pomimo że whisky japońska nie wywodzi się z wielowiekowej tradycji destylacji, jej uznanie na całym świecie cały czas wzrasta. Japońskie destylarnie produkują bardzo dużo blendów. Charakterystyczny jest fakt, że wszystkie whisky wchodzące w skład mieszanki pochodzą z jednej destylarni, zatem każda z destylarni produkuje bardzo zróżnicowaną whisky.
    W ofercie ELUXO można znaleźć:
    -Whisky słodowa (Single Malt Whisky)-Produkt jednej gorzelni (destylarni), na bazie zesłodowanego jęczmienia. Do produkcji whisky słodowej wykorzystuje się słód jęczmienny, wodę i drożdże. Ważnym elementem produkcji wpływającym na smak whisky jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Whisky dojrzewa latami w dębowych beczkach używanych poprzednio do produkcji sherry, porto lub burbona. Whisky słodowa jest podstawowym produktem smakowym w kompozycji whisky mieszanych (blended). Koneserzy trunku bardziej cenią jednak whisky single malt.
    -Whisky słodowa z pojedynczej beczki (Single Cask Whisky)-Whisky słodowa pochodząca wyłącznie z jednej beczki jednej wytwórni i jednego destylatu. Jest bardzo rzadko spotykana i bardzo droga. Dla koneserów. Znana również jako Single Barrel.
    -Whisky słodowa mieszana (blended malt)-Whisky słodowa mieszana ze słodowych whisky różnych destylarni. Inną, często używaną nazwą jest "Pure Malt" lub "Vatted Malt".
    -Whisky zbożowa (grain)-Bardzo rzadko spotykana whisky zbożowa jest produkowana, w odróżnieniu do whisky słodowej, w przemysłowych alembikach, co pozwala na dużą i tanią produkcje. Do produkcji wykorzystywane są różne gatunki zbóż. Whisky zbożowa używana jest głównie przy kupażowaniu whisky mieszanej (blended).
    -Whisky mieszana (blended)-Najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt z dodatkiem około 70% whisky zbożowej (grain), w droższych whisky udział gatunków typu single malt może sięgać nawet do 80%. Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące. Whisky dobra dla początkujących, najczęściej serwowana jako "whisky on the rocks" czyli na kostkach lodu.
    -Blended Malt Whisky (mieszana whisky słodowa) – mieszanka whisky Single Malt, które produkowane były w różnych destylarniach.
    -Blended Grain Whisky (mieszana whisky zbożowa) – mieszanka whisky Single Grain, które produkowane były w różnych destylarniach.
    -Tennessee Whiskey (Sipping)-Whiskey produkowana z kukurydzy, żyta, pszenicy i słodu jęczmiennego. Wytwarzana w Tennessee. W przypadku Tennessee whiskey niezbędny jest proces filtracji na węglu drzewnym z klonu cukrowego. Przedstawicielami Tennessee whiskey są Jack Daniel's oraz George Dickel.

    Tradycyjne whisky muszą leżakować, dojrzewać w beczkach, najczęściej wykorzystywanych wcześniej do produkcji innych alkoholi, które to wielokrotnie decydują o powstaniu dobrej whisky. Jeśli szukamy whisky dla osób lubiących słodsze akcenty, możemy wybrać whisky leżakującą w beczkach po Bourbonie (nuty waniliowe, karmelowe czy kokosowe), po Porto (wyczuwalne suszone owoce, czekolada i przyprawy) bądź po słodkim winie francuskim – Sauternes (charakterystyczne nuty miodowe, kokosowe i skórka owocowa).

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • WINO MUSUJĄCE

    Wino musujące to rodzaj trunku wzbogacony dwutlenkiem węgla, który powstaje w naturalny sposób podczas procesu fermentacji. To białe wina gronowe, nasycone dwutlenkiem węgla.Jest to wino nasycone dwutlenkiem węgla, który może trafić do butelki na kilka sposobów. Pierwszy to powtórna fermentacja w butelce. Drugi to wtórna fermentacja w kadzi i napełnienie butelki już musującym winem. Trzeci wreszcie to sztuczne dodanie gazu do spokojnego wina.
    Rozróżniamy następujące rodzaje win musujących ze względu na rejon produkcji:
    champagne - produkowane w regionie Szampanii we Francji, głównie w mieście Reims,
    crémant - produkowane w pozostałych rejonach Francji i Luksemburgu
    cava - produkowane w regionie Katalonii w Hiszpanii
    cap classique - produkowane w RPA
    asti - z regionu Asti, w Piemoncie, we Włoszech
    sekt - niemieckie wina musujące
    sovetskoye shampanskoye lub igristoye - produkowane na obszarze byłego ZSRR Wina musujące przeżywają rozkwit na całym świecie, również w Polsce.
    Wino musujące można bez obawy pomyłki podawać w zasadzie do wszystkich potraw. Są orzeźwiające i doskonale wznosi się nimi toasty, ale można je też podać do sałatek, owoców morza, ryb, lekkich dań mięsnych, a w niektórych wypadkach również do dań kuchni orientalnej. Doskonale sprawdza się także w roli aperitifu, serwowane w czystej postaci lub mieszane z likierem owocowym. Nic dziwnego, że kupujemy je chętnie i często konsumujemy. Wina musujące są z reguły lekkie, jednak różnią się stopniem wytrawności, aromatem, intensywnością. Trunki te serwujemy dobrze schłodzone, w zimnych kieliszkach. Wysokie, proste naczynia przeznaczone do tego celu nazywamy flute (flet), a używane przez koneserów, zwężające się ku górze: tulip (z powodu ich podobieństwa do kwiatu tulipana). Kształt tych kieliszków nie tylko cieszy oko – jest zdeterminowany przede wszystkim funkcjonalnością. Wąskie, długie naczynia sprawiają bowiem, że zarówno aromat, jak i bąbelki ulatniają się znacznie wolniej niż w przypadku niskich, szerokich pucharków.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • WINO

    Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji. Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Winorośl najprawdopodobniej pochodzi z obszaru Kaukazu. Hieroglificzne przedstawienia prasy winiarskiej z czasów I dynastii w Starożytnym Egipcie (ok. 3000 p.n.e.) stanowią pierwszy, jednoznaczny dowód na celową produkcję wina. Uprawa winorośli rozprzestrzeniała się na Starożytną Grecję, Rzym, a następnie na nowe krainy, m.in. na tereny dzisiejszych: Hiszpanii, Francji i Niemiec. Wino używano zarówno w celach religijnych jak i niereligijnych. Do Polski winorośl dotarła najprawdopodobniej wraz z chrześcijaństwem, a wino produkowane było początkowo przez zakonników znających techniki winiarskie. W naszej ofercie znajdą Państwo wina lubuskie-uprawę winorośli prowadzono dawniej na zboczach całej Pradoliny Odrzańskiej, a produkcję wina rozwijano w Gubinie, Krośnie Odrzańskim i Sulechowie. W Zielonej Górze działało siedem znaczących winnic, w tym słynne zakłady Gremplera. Powstała z nich po 1945 roku Lubuska Wytwórnia Win, która w 1999 roku została zlikwidowana. Produkcja wina to też lekcja pokory wobec natury, ciągła walka z pogodą oraz nauka wytrwałości, która z każdym rokiem przynosi coraz wyborniejsze efekty - lubuscy winiarze mówią o każdym winie jak o wyjątkowym przyjacielu, które trzeba długo i czule pielęgnować, nim będzie można się z nim zapoznać. A kiedy ma już właściwą szatę, fakturę, barwę i głębię, wyprawa winnym szlakiem staje się stylową i smakowitą podróżą do źródeł ludzkiej pasji. W asortymencie ELUXO posiadamy wina włoskie z najstarszych regionów, Hiszpańskie, Chilijskie, Francuskie, Węgierskie, Kalifornijskie, Austriackie, Argentyńskie, Niemieckie, Greckie, Portugalskie, Izraelskie, wina z Rpa, Nowej zelandii i Usa. Białe wina, zwłaszcza te kwaśniejsze i wytrawniejsze, podaje się tradycyjnie jako aperitify (przed posiłkiem), a białe i różowe – do ryb, sardynek, białych mięs, wędlin i delikatnych serów. Podaje się je delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C. W wyższej temperaturze wina te tracą swoją świeżość i orzeźwiający charakter, a w ich bukiecie dominujący może stać się zapach alkoholu. Wina białe półwytrawne podajemy do ryb, białego mięsa, makaronów, cielęciny, kurczaków, indyków, pasztetów i grzybów (poza prawdziwkami). Wina różowe półsłodkie dobrze komponują się z deserami. Lekkie wina czerwone, z reguły młode, o owocowym zapachu i smaku coraz częściej podaje się jako aperitify. Powinno się je podawać w temperaturze 12–14°C. Wina te tradycyjnie podaje się do lżejszych (niekrwistych) czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów, ale także do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, fasolki po bretońsku czy nawet bigosu. Dojrzałe wina czerwone powinno się schładzać bardzo ostrożnie, do temperatury „pokojowej”, a więc 15–18°C. Oprócz czerwonych mięs i dziczyzny, wina te podaje się do ostrzejszych, fermentowanych serów. Naprawdę dojrzałymi – i często bardzo drogimi – winami warto jednak delektować się bez posiłku, kiedy jesteśmy pewni, że nic nam nie „przeszkodzi” w pełni docenić smak i bukiet takiego napoju.
    Wszystkie wina należy podawać wyłącznie w przeźroczystych kieliszkach z białego, najlepiej gładkiego szkła. Należy bezwzględnie podawać w odpowiedniej temperaturze, przy czym wina młodsze pijemy chłodniejsze, wina dojrzalsze – cieplejsze. Należy pamiętać, że wina białe podaje się zawsze przed czerwonymi, wina lżejsze – przed cięższymi, młodsze – przed starszymi, wytrawne – przed słodkimi i słabsze – przed lepszymi.

    Zapraszamy do eksplorowania win z całego świata. Sprawdź naszą ofertę i znajdź swoją ulubioną butelkę wina w sklepie ELUXO.pl Współpracujemy z największymi i najlepszymi producentami, dzięki czemu gwarantujemy bogaty wybór, wyśmienitą jakość produktów i atrakcyjne ceny.

  • PORTO

    Porto to wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro  na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia wchodzącego w skład zespołu miast Grande Porto. Zebrane grona są miażdżone, po czym poddawane fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok. 7 procent. Następnie, po 1–7 dniach, dodawany jest neutralny spirytus winny, w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu ok. 20 procent. Pozwala to zatrzymać proces fermentacji, zachowując jednocześnie naturalny cukier z winogron. Porto zazwyczaj jest winem słodkim lub półsłodkim. W zależności od odmiany ma ono barwę od ciemnoczerwonej  do słomkowej. Wspólny dla wszystkich rodzajów porto jest mocny aromat wanilii, dębu i korzenny posmak. Barwa, jakość i poziom cukru w winie jest pośrednio określana przez podanie typu porto na etykiecie butelki:
    Ruby – to czerwone, słodkie wino butelkowane po średnio dwóch latach przechowywania w dużych, dębowych beczkach, nie jest rocznikowane, gdyż często się je miesza z sobą różne roczniki i jest to najtańsza odmiana tego wina.
    Tawny – czerwone wino o trudnym do przewidzenia poziomie cukru, ale starzone jest w beczkach mniejszych, niż te przeznaczone do porto Ruby. Zwykle jest wytrawniejsze i traci większość nuty owocowej na rzecz większego udziału nuty korzennej i waniliowej – spowodowane jest to większym kontaktem z drewnem beczek oraz z większym dostępem do tlenu.
    Dated Port – wino pochodzące z określonego rocznika, niekupażowane, co najmniej 7-letnie. Zwykle tak nazywa się wina datowane z gorszych roczników, gdy poziom cukru zależy w istotnym stopniu od rocznika. Dated Port jest zazwyczaj butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach i dalej dojrzewa w butelkach, ma zatem charakter bardziej zbliżony do Ruby niż do Tawny.
    Late Bottled Vintage (LBV) – wino pochodzące z lepszych roczników i dłużej dojrzewające w beczkach, tj. minimum 4 lata, a średnio 5 lat. Ze względu na długie leżakowanie w beczkach posiada zwykle lepiej rozwinięty bukiet i jest wytrawniejsze od Vintage z tego samego roku.
    Vintage – wino pochodzące wyłącznie z absolutnie najlepszych roczników, butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach. Nie pije się go nigdy zaraz po wypuszczeniu na rynek, lecz przeznacza do długotrwałego (nawet powyżej 50 lat) dojrzewania w butelkach, w piwniczkach koneserów
    Porto pije się zwykle zależnie od okazji: wytrawne i półsłodkie – jako aperitif (przed posiłkiem i na wzmocnienie apetytu), zawsze schłodzone (ok. 12°C); słodkie – jako deser (po posiłku) w temperaturze naturalnej lub lekko schłodzone (ok. 18°C).

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • LIKIER

    Likier to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który powstaje w procesie aromatyzowania spirytusu lub innych alkoholi. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim, mocnym smakiem. Dodaje się do nich zazwyczaj cukier lub miód, środki aromatyzujące, wyciągi i destylaty roślinne, soki owocowe i olejki eteryczne. Często występują z dodatkiem innych, charakterystycznych składników jak: mleko, śmietanka, wino, kawałki owoców. Zawartość alkoholu w likierach zaczyna się od około 18% w przypadku likierów owocowych i kawowych i sięga nawet 50%. Nazwa likier wywodzi się od włoskiego liquori. W XVI wieku włoscy alchemicy, pod wpływem kontaktów z Arabami, rozpoczęli produkcję pierwszych wyrobów alkoholowych. Traktowano je jak leki. Niestety surowe destylaty miały przykry smak i zapach  dlatego zaczęto je dosładzać słodkim winem i miodem oraz aromatyzować wyciągami z ziół lub olejkami. Z czasem udoskonalono metody destylacji, poprawiła się jakość spirytusu i nastąpił wysyp wszelkich odmian likierów. W wieku XIX i na początku XX likiery się zdemokratyzowały i stały się bardzo popularne. Smakosze likierów ziołowych, nadal upatrują w nich źródło długowieczności. Likiery są podstawą lub dodatkiem do wielu słynnych koktajli oraz deserów. Dzieli się na gatunki w zależności od mocy, zawartości cukru, sposobu produkcji lub rodzaju surowców podstawowych, co jest najbardziej racjonalne. Likiery korzenno-ziołowe sporządza się przy użyciu aromatycznych ziół i korzeni. Do tej obszernej grupy tradycyjnych likierów należą najsłynniejsze likiery świata, francuskie Chartreuse i Bénédictine, znakomite La Vieille Cure, Trappestine i Izarra; włoskie Strega i Galliano, szkocki Drambuie, irlandzki Irish Mist oraz cała rzesza klasztornych likierów niemieckich. Słynnym polskim likierem jest Herbs Liqueur, obecnie nie produkowany. Likiery cytrusowe sporządza się z destylatów cytrusowych oraz nalewów na skórki cytrusowe lub naturalne olejki. Należą do nich znane francuskie likiery: Cointreau i Grand Marnier, ale także Curaçao lub Curaçao Triple Sec, czy Curaçao Orange; poza nimi włoski Autrum i południowo-afrykański Van-der-Hum.
    Likiery owocowe sporządza się z soków owocowych: wiśniowego Cherry Brandy, z czarnej porzeczki Cassis, jeżynowy Blackberry, morelowy Mozart Gold z Austrii. Do tej grupy należą także likiery przygotowane z destylatów owocowych, na przykład włoskie Marschino, czy polska Prunelka. Likiery o swoistym smaku, charakterystycznym dla podstawowego surowca użytego do produkcji, to kminkowy Alasz, anyżowy Anisette, migdałowy Amaretto, kakaowy Cacao-Choix, kawowy Mocca, miętowy Peppermint, ponczowy Punch, jajeczny krem Advocat oraz waniliowy, miodowy Krupnik, porterowy i wiele innych. Najsłynniejszy polski likier tego gatunku to Goldwasser. Adwokat, likier anyżkowy, likiery cytrusowe, kakaowe, kminkowe - należy schłodzić do temperatury 8-10 stopni. W temperaturze 10-12 stopni podaje się likiery gorzkie, korzenne i ziołowe, a w 12-24 stopniach - czekoladowe, migdałowe, orzechowe, owocowe, a także kremy, czyli likiery bardzo gęste i słodkie. Do likieru najlepsze są nieduże szklane karafki. Z nich nalewa się gęsty trunek do małych kieliszków na wysokiej nóżce w kształcie tulipana i podaje na zakończenie posiłku.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • WÓDKA

    Wódka to wysokoprocentowy alkohol uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Może mieć charakter czysty, wytwarzany na bazie spirytusu rektyfikowanego zbożowego, najczęściej żytniego, jęczmiennego i pszenicznego, lub spirytusu ziemniaczanego, rozcieńczonego wodą do 40% lub więcej zawartości alkoholu. Wódkę uzyskuje się w procesie fermentacji ziemniaków lub zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa. W procesie tym dochodzi do wytworzenia mieszaniny alkoholu etylowego z cukrów prostych zawartych w surowcu lub uwolnionych z węglowodanów złożonych oraz innych substancji ubocznych. Następnie w procesie destylacji i rektyfikacji wydziela się alkohol etylowy. W ofercie ElUXO znajdą Państwo zarówno Polskie wódki jak i wiele różnych zagranicznych. Oznaczenie „Polska Wódka/Polish Vodka” mogą posiadać wyroby produkowane z żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i ziemniaków. Tylko te ze zbóż zostały uznane jako tradycyjnie stosowane do produkcji wódki w Polsce. Mało tego aby wyrób mógł być uzyskać oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka” jego produkcja musi w całości odbywać się w Polsce. Oznaczenia geograficzne powinny podkreślać specyficzne cechy produktu odróżniające go na tle innych, które zawdzięcza on pochodzeniu z konkretnego obszaru geograficznego i panującej tam tradycji. „Polska Wódka/Polish Vodka” jest słynna na światowym rynku ze swojej naturalności i długiej tradycji produkcji.
    Wódki dzieli się na kilka rodzajów:
    wódki czyste zwykłe: ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
    wódki wyborowe: ze spirytusu dwukrotnie rektyfikowanego
    wódki luksusowe: ze spirytusu wielokrotnie rektyfikowanego
    wódki gatunkowe - składające się ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, cukru i innych, jak również napoje wytwarzane z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (np. winiak, grappa, gin, anyżówka) i z destylatów nierektyfikowanych (np. rum, brandy, śliwowica).
    bimber - wytwarzany ze spirytusu nierektyfikowanego
    Wódki czyste podaje się mocno schłodzone, ale nie zmrożone, w celu wydobycia z wódki aromatów podczas picia. Wódek słodkich można napić się na ciepło, np. zamiast likieru w kawie. Wódki półwytrawne lub półsłodkie serwuje się schłodzone, a słodkie i likiery - w temperaturze pokojowej. Serwuje się je najczęściej w małych kieliszkach, ale ostatnio też coraz częściej jest popularne podawanie wódki w szklankach z lodem tzw. wódka na lodzie, szczególnie w popularnych, zachodnich klubach. Wytrawne podaje się w kieliszkach 35-40 ml, a słodkie smakowe w mniejszych - 20-25 ml. Do przekąsek podaje się wódki wytrawne, gorzkie lub żołądkowe, do głównego posiłku raczej półwytrawne lub półsłodkie, w zależności od serwowanych dań. Jedynym alkoholem, który można wypić „na raz”, jest właśnie wódka. Jednak przy oficjalnych okazjach warto porcję wódki rozłożyć na co najmniej dwie części.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • ŚLIWOWICA

    Śliwowica to jedna z najpopularniejszych wódek gatunkowych. Jest wysokoprocentowym, wytrawnym napojem alkoholowym Najlepszej jakości destylaty uzyskuje się z zacieru wyprodukowanego ze śliwek węgierek, który fermentuje wcześniej w beczkach. Wytwarza się z niego napój o zawartości alkoholu niekiedy nawet powyżej 70 procent, ma on lekko żółtawą barwę i intensywny śliwkowy aromat. Produkowana jest w Europie Wschodniej i Centralnej, w Austrii, na Morawach, Słowacji, Słowenii, Chorwacji, Bośni, Bułgarii, Polsce, Serbii, Czarnogórze, Rumunii. Wypalanki śliwkowe produkowane są również, choć rzadziej, w Europie zachodniej, głównie na obszarach niemieckojęzycznych – w Alzacji, Schwarzwaldzie i okolicach Bazylei. Legalnie produkowana przemysłowo w tych państwach śliwowica może mieć niższą zawartość alkoholu, co wynika z wewnętrznych regulacji prawnych. Z legalnie produkowanych w Polsce śliwowic najwyższą markę ma „Śliwowica paschalna”- Passover slivovitz produkowana z zachowaniem zasad koszerności, pod nadzorem przedstawiciela gminy żydowskiej. Jest to napój alkoholowy 70%, produkowany z przebranych śliwek, absolutnie bez żadnych dodatków, nawet wody, z zachowaniem wyjątkowej czystości. Destylat o mocy 73-75% jest leżakowany minimum 2 lata. Śliwowica paschalna charakteryzuje się bardzo bogatym śliwkowym aromatem, jasno-żółtą barwą i swoistym, charakterystycznym dla śliwowic smakiem.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • GRAPPA

    Grappa jest włoskim wyrobem spirytusowym, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina. Bazą napoju są winogrona. Wytworzenie go z czerwonych owoców nie jest dużym problem, wystarczy je oczyścić z gałązek oraz szypułek, następnie miażdży się je i poddaje fermentacji. Ostatnim etapem jest wytłoczenie soku. W przypadku białych winogron ten proces jest bardziej skomplikowany. Tłoczy się je, gdy są jeszcze świeże, a fermentuje jedynie wytłoczyny. Trunek jest przezroczysty (z wyjątkiem grapp starzonych), o charakterystycznym smaku, wysokiej zawartości garbników oraz intensywnym zapachu. Minimalna zawartość alkoholu jest określona według norm europejskich na 37,5%. Smak grappy w dużym stopniu zależy od jakości surowca. Produkuje się m.in. grappy jednoodmianowe (grappa di monovitigno, z jednego szczepu winogron) oraz starzone w beczkach (nabierają złotego koloru). Destylat z wytłoków produkuje się pod nazwą grappa również w Kalifornii. Analogiczny wyrób jest wytwarzany we Francji pod nazwą marc, Portugalii pod nazwą bagaceiraoraz Hiszpanii jako aguardiente. Wyróżniamy 4 rodzaje grappy: rappa giovane – młoda, dojrzewa nie krócej niż 6 miesięcy, przechodzi „smakiem” beczki, w której się znajduje, stąd jej wytłokowo – trawiasty posmak. Grappa invecchiata – dojrzewa, co najmniej rok, z czego pół roku w beczce, przelana do szklanej butelki może w niej spędzić nawet kilka lat, jest bezbarwna i bardzo droga. Grappa momovitiagno – nazwa pochodzi od gatunku winogron, z jakiej została zrobiona oraz grappa aromatizzata – sztucznie aromatyzowana, z reguły używa się do tego ruty, ziela krwawnika, lukrecji lub kwiatu róży bądź porzeczki.W naszej ofercie mogą Państwo spotkać butelki grappy z całym owocem na przykład gruszką wewnątrz butelki. Nabywca takiego cuda zastanawia się jak to się stało, że przez wąski otwór szyjki wprowadzono do butelki tak dorodny owoc. To proste. Zalążki owoców, gdy są jeszcze małe wkłada się do przezroczystych butelek a te podwiązuje na drzewie. W takiej indywidualnej szklarni owoc dojrzewa, by po zerwaniu dodać aromatu i urody butelce wódki. Takie grappy przywozi się z Włoch na prezenty.
    Na początku każda grappa pachnie  po prostu alkoholem, i to dość agresywnie. Aby zneutralizować ten zapach, producenci zaprojektowali specjalne kieliszki, wysokie i wąskie, które na samym końcu leciutko się rozszerzają. Czarka ma 9-10 cm, nóżka mniej więcej tyle samo. Można także pić z kieliszka do likieru i brandy owocowej, który w dolnej części czarki jest pękaty, a potem robi się wąski.Do takiego kieliszka nalewamy grappę do 1/3 wysokości (lub mniej), aby alkoholowy zapach rozszedł się jeszcze w szkle, a do naszego nosa dotarły już tylko same przyjemne klimaty. Trzymamy kieliszek przy stopce, nie w pobliżu czarki. Po pierwsze, dłoń niepotrzebnie ogrzewa alkohol, po drugie, ma własny zapach (mydło, perfumy, jedzenie), który zaburza bukiet grappy. A każda grappa pachnie - trudno mi znaleźć lepsze słowo - po prostu przyjemnie. Te młode owocami, ziołami albo przyprawami, te szlachetniejsze dodatkowo drewnem beczek. To ich największy atut. Jeśli zapach nie będzie miły, jeśli poczujesz np. ocet, wosk albo dym, obstawiłeś złą butelkę. Grappa jest najczęściej spożywana bez dodatków. Tradycyjnie traktowana jest jako digestif, popularne staje się także dodawanie kilku kropel tego mocnego alkoholu do filiżanki espresso.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów.

  • CALVADOS

    Calvados jest wytrawnym winiakiem francuskim, charakteryzującym się wytrawnym smakiem owocowym  i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru. Nazwa calvados jest prawnie zastrzeżona a pochodzenie objęte apelacją AOC, dostępna tylko dla produktów z Normandii. Wyróżniamy 5 rodzajów calvadosu: AOC Calvados – to jabłka z rejonu Calvados, które poddawane procesowi destylacji ciągłej z użyciem destylatora kolumnowego. AOC Calvados Pays d'Auge –trunek najwyższej jakości. Jabłka z Pays d'Auge podwójnie destylowane w miedzianym alembiku. AOC Calvados Domfrontais – trunek z 30% dolewem z gruszek z regionu Domfrontais, który poddawany jest procesowi kolumnowej destylacji ciągłej.  Pommeau – to słodkie i harmonijne połączenie 2/3 moszczu jabłkowego i 1/3 calvados leżakujące w beczce. Trunek produkowany przez wieki przez rolników w Normandii. Fermier Calvados – trunek produkowany tradycyjny, rolny sposób. Cały proces od zbioru jabłek do powstania calvadosu wykonywany jest w gospodarstwie uwzględniając wymogi najwyższej jakości.
     Ten ciekawy alkohol występuje jednak w różnych częściach świata pod innymi nazwani: USA – applejack, Wielka Brytania - apple brandy lub cider brandy. Istnieją 3 różne terminy, nazwy dla calvados i jedna dla Pommeau. Każda z nich ma wyjątkowe i wyróżniające się cechy, które dotyczą obszarów geograficznych i procesu destylacji. Geograficzne obszary produkcji są ściśle określone i wszystkie procesy produkcyjne przeprowadzane są na tych obszarach.  Po trwającej ponad miesiąc naturalnej winifikacji powstaje lekkie, nieklarowne wino jabłkowe o mocy około 5 procent. Następnie  poddawane jest destylacji, która musi zostać przeprowadzona w okresie od 1 października do 30 września następnego roku. Następnie leżakuje on w starych dębowych beczkach przez kilka lat, lecz nie krócej niż 24 miesiące. Po tym czasie sporządza się odpowiedni zestaw calvadosu, który jest mieszaniną dwóch lub więcej destylatów oraz wody, tak by moc alkoholu zredukować do 40-50 procent. Taki zestaw leżakuje jeszcze kolejnych kilka miesięcy, aby nabrać finalnego charakteru.  Im młodszy destylat, tym wyraźniejszy smak i aromat jabłek oraz lekko drapiący i ostry charakter, wraz z wiekiem pojawiają się szlachetniejsze akcenty wanilii, a trunek zyskuje gładkości i finezji.  
    Zazwyczaj calvados podaje się w temperaturze pokojowej w koniakówce, jednak tradycyjne kieliszki do podawania calvadosu to kieliszki tulipanowe z przykrywką. Przykrycie kieliszka i pozostawienie go na chwilę powoduje, że zamknięte w nim powietrze wysyca się maksymalnie zapachem, jaki oferuje destylat. Zależnie od tego, z jaką wersją calvadosu obcujemy, jego kolory rozciągać się będą od jasno-żółtego odcienia młodych roczników poprzez słomkowy i złoty, aż do ciemnobursztynowego koloru roczników starych. Wyróżnić można tu aromat dojrzałego jabłka, brzoskwini, moreli, wanilii, cukru, drewna, karmelu, tytoniu i skóry. Jest tyle smaków do odkrycia, ile gustów. Niektórzy uwielbiają intensywny i bogaty bukiet młodych roczników, inni łagodny smak, wspaniały aromat oraz poczucie luksusu i wyjątkowości, które zapewniają roczniki starsze. Niezależnie od upodobań, podczas picia calvadosu nic nie powinno być ważniejsze niż przyjemność. Calvados pija się zwykle jako digestif – czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można go także pić jako aperitif (pobudza apetyt) lub do kawy, jako tzw. cafe-calva.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • TEQUILA

    Tequila to meksykańska wódka, odmiana mezcalu, o mocy ok. 40%, produkowana ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej, którą uprawia się w sadach zwanych potreros.

    Fermentacja odbywa się w zbiornikach z drewna lub stali nierdzewnej i trwa od 7 do 12 dni. W wyniku tego procesu otrzymuje się lekko musujący napój nazywany "pulque", który następnie poddawany jest podwójnej destylacji w miedzianych alembikach lub w kolumnach destylacyjnych ze stali nierdzewnej. Przed butelkowaniem tequila jest dodatkowo filtrowana przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe. Oryginalna tequila wytworzona w 100% z agawy musi być butelkowana w Meksyku.

    Techniki sadzenia, pielęgnowania i zbioru agawy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i odbywają się bez użycia maszyn rolniczych. Nazwa trunku została bezpośrednio przyjęta od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila w stanie Jalisco, stanowiącego centrum produkcji tequili. Początkowo wódka nazywana była „mezcalem z Tequili” a od połowy XIX w. tequilą. Tequilę można podzielić ze względu na zawartość soku z agawy - na 100 proc. tequilę wyłącznie z soku z niebieskiej agawy oraz tequilę mixto, która przynajmniej w 51 proc. składa się z soku z agawy, a resztę stanowią cukry zwykle trzcinowe.

    Jeśli natomiast mówimy o szlachetniejszych tequilach, to biorąc pod uwagę czas dojrzewania w beczkach : Blanco (tequila silver)- tequila biała, dojrzewająca do dwóch miesięcy w beczkach ze stali nierdzewnej lub butelkowana bezpośrednio po destylacji. Ma wyraźny aromat charakterystyczny dla agawy. Joven (tequila gold)-  to zazwyczaj tequila mixto otrzymywana przez dodatek barwników i środków aromatyzujących. Można ją także otrzymać w procesie mieszania tequili blanco z reposado lub z anejo. To tańszy rodzaj tequili. Reposado - dojrzewająca od 2 do 11 miesięcy w dębowych beczkach, ma charakterystyczny posmak drewna i złocisty kolor. Anejo - dojrzewająca minimum rok w dębowych beczkach, ma bursztynową barwę i bogaty, złożony smak. Extra anejo - dojrzewająca minimum trzy lata w dębowych beczkach, ma mahoniową barw

    W 2006 roku uprawy agawy oraz zabytkowe zakłady przetwórcze w regionie Tequili zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

    Tequilę tradycyjnie pije się postaci shota, z użyciem cytryny lub limonki, aby zneutralizować jej niezwykle ostry aromat, najpierw liżąc sól, którą posypuje się zwilżone sokiem z cytryny lub limonki miejsce dłoni, gdzie kciuk łączy się z palcem wskazującym, a po wypiciu shota szybko przegryza się cytryną lub limonką. Można jednak pić tequilę w postaci drinków – jej dodatek zawsze dodaje napojowi charakteru.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • ARMANIAK

    Armaniak  jest najstarszą, francuską i europejską wódką naturalnie produkowaną z białych winogron. Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac w Gaskonii,w obrębie 3 apelacji: Bas-Armagnac, Ténerèze, oraz Haut-Armagnac, które położone są administracyjnie w departamentach: Gers, Landes i Lot i Garonna w południowo-zachodniej Francji. Od 2005 niestarzony tzw. biały armaniak  posiada własną apelacje. Armaniak jest produkowany przez ciągłą destylację białego wina w specjalnym destylatorze i następnie leżakowany w dębowych beczkach. Rejon Armagnac zdołał uniknąć zdominowania przez wielkie koncerny. Właściciele niewielkich winnic nadal produkują swoje trunki o niepowtarzalnym smaku i  wysokiej jakości.  Do produkcji armaniaku oficjalnie dopuszczono 10 szczepów winogron. Jednak cztery z nich uważa się za najważniejsze: Ugni-blanc, Folle Blanche, Baco 22 A, Colombard. Produkcja armaniaków wymaga niesamowitej cierpliwości. Dotyczy to głównie wieloletniego dojrzewania destylatów. Warto dodać, że armaniak, to ramię w ramię z koniakiem i rumem, jeden z klasycznych trunków pitych przez miłośników cygar. Jego intensywny smak, jego wysoka złożoność, a także słodki owocowo-drzewny i taniczny charakter doskonale komponują się z dymem cygarowym przez co armaniak jest trunkiem bardzo cenionym przez cigar aficionados.  Armagnac (armaniak) to starszy brat koniaku. Ważne jest, że podstawową, różnicą między Armagnac’iem, a Koniakiem, jest to, że Armagnac jest destylowany raz, a koniak dwa razy.  Co ciekawe, armaniak jest trunkiem, który może pochwalić się dłuższą tradycją niż dużo bardziej znany na świecie koniak. Już w XIV w. przeor Vital du Four w swojej notatce przypisał armaniakowi 40 zalet, wśród których znajdują się także koncepcje naprawdę optymistyczne. Oto kilka z nich:usuwa zaczerwieniania i pieczenie oczu, zapobiega łzawieniu, przy umiarkowanym spożyciu korzystnie wpływa na wątrobę, naniesiony na rany wspomaga proces gojenia, pity w sposób umiarkowany podnosi na duchu. Najmłodszy trafiający na rynek armaniak musi mieć za sobą, co najmniej dwa lata starzenia w beczkach.Jest to wiek najmłodszego składnika kupażu i jest oznaczany na etykiecie trzema gwiazdkami lub symbolem VS.  Kategoria VSOP oznacza kupaż, w którym najmłodszy składnik ma, co najmniej 5 lat starzenia. Natomiast XO – 6 lat, a Hors d’Âge –10 lat.  Elitę tworzą armaniaki rocznikowe, zrobione w całości z wina z danego rocznika, dojrzewające w beczkach, co najmniej 10 lat.  
    Armaniak słynie z bottlingów rocznikowych, które wspaniale sprawdzają się jako alkohole prezentowe umożliwiające cofnięcie czasu i uczczenie ważnej daty sprzed kilkudziesięciu lat. To wręcz wspaniałe prezenty na rocznice ślubu, urodziny lub wspomnienia ważnych wydarzeń biznesowych. Warto dodać, że z uwagi na niszowy charakter trunku jest on cały czas dostępny w szerokiej gamie roczników oraz bardzo niskich cenach w porównaniu do koniaku czy whisky.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • RUM

    Rum wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Pochodzenie słowa rum jest niejasne. Samuel Morewood, brytyjski etymolog, zasugerował, że nazwa pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – saccharum. Inna hipoteza mówi, że nazwa pochodzi od holenderskiego roemer – kubki (szklanki), ponieważ holenderscy marynarze szklanki o dużej pojemności nazywali rummers. Za najbardziej prawdopodobną uważa się jednak możliwość, że słowo rum pochodzi od angielskiego rum, które w slangu oznaczało "tumult". Ojczyzną rumu jest wyspa Barbados, trunek ten produkowany jest również w krajach Ameryki Południowej, Indiach i Australii a w każdym miejsc jego powstania obowiązują inne przepisy dotyczące np. procentowej zawartości alkoholu czy czasu starzenia. Wyspy anglojęzyczne (np. Jamaica, Barbados) tworzą rum o ciemniejszej barwie i "cięższym" smaku, wyspy hiszpańskojęzyczne (np. Kuba, Dominkana) są miejscem powstania trunku o pełnym ale lekkim smaku. Rum po fermentacji leżakuje w beczkach. Rozpiętość zawartości alkoholu w rumie jest bardzo duża- od 38 do 80%.  Podczas leżakowania rumu, które z uwagi na tropikalny klimat jest bardzo szybkie, powstaje znacznie więcej produktów wtórnych niż podczas dojrzewania whisky, które to wpływają na charakterystyczny bukiet trunku- np. nuty soczystego ananasa. Kolejnym etapem produkcji jest kupażowanie a także w przypadku lżejszych rumów filtracja mająca na celu odbarwienie trunku. Rynek rumów jest bardzo bogaty, od lekkich białych rumów używany jako podstawa do drinków i koktajli, delikatny, bardzo słodki, produkowany najczęściej w Portoryko, poprzez leżakowane rumy gold- ma więcej aromatów niż rum biały, które , tak jak kolor, pochodzą od starzenia w beczce, dark-ma najmocniejszy smak i aromat, produkowany najczęściej na Jamajce, Martynice lub Haiti czy rumy aromatyzowane (spiced, smakowe)- niska zawartość alkoholu, nieposiadający aromatu rumu  po rumy overproof o wysokiej zawartości alkoholu bądź niezwykle szlachetne rumy reserva. Te ostatnie warto smakować bez dodatków, pozostałe można potraktować jako baza wielu drinków lub rozgrzewający dodatek do herbaty.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • BRANDY

    Brandy w języku polskim znaczy wypalanka czy też przepalanka. Staropolska, do dziś poprawna i używana nazwa brandy to wypalanka.  Tak określa się wódki destylowane w tradycyjny sposób, "wypalane" w aparatach destylacyjnych. Produkowana z wina, głównie gronowego. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy czyli brendy wiśniowa. Nazwa pochodzi od holenderskiego słowa  brandewijn, które oznacza destylkowane wino, które było bardzo popularne w średniowieczu. Do najbardziej cenionych napojów tego typu należą brandy czyli winiaki hiszpańskie, włoskie, francuskie i greckie. Dużą popularnością cieszą się też trunki pochodzące z Europy Środkowo-Wschodniej czyli Bułgarii, Mołdawii czy Gruzji. Brandy dzieli się na trzy podstawowe rodzaje: brandy gronową (eau-de-vie de vin), brandy z wytłoków gronowych (eau-de-vie de marc),brandy owocową (eau-de-vie de fruits).Tak jak w przypadku koniaków, tak też w klasyfikacji brandy stosuje się oznaczenia wieku. Najmłodsza AC, która leżakuje 2 lata w drewnianych beczkach, następnie VS leżakująca przynajmniej 3 lata, VSOP minimum 5 lat w drewnianych beczkach oraz XO, która leżakuje przynajmniej 6lat. Wsytępuje również brendy Hors D'age, której wiek jest trudny do określenia, jednak normą są 10-letnie i starsze, zwykle doskonałej jakości. Kultura picia brandy opiera się na celebracji chwili i każdy szczegół się liczy. W końcu pije się wódkę wytrawną, która uważana jest za jeden z najlepszych alkoholi na świecie. Na początku zajmijmy się sztuką podania brandy, wykorzystujemy w tym celu niskie kieliszki o okrągłym kształcie na grubej nóżce (z wyglądu może przypominać kwiat tulipana); gdy nie posiadamy specjalnych kieliszków do picia brandy powinniśmy zastąpić je niskimi, szerokimi szklankami o grubej podstawie. Brendy powinno się podawać lekko schłodzone, jednak isnieje również poglą, że jest to wytrawny trunek, który najlepiej smakuje w normalnej temperaturze. Brandy pije się małymi łyczkami, dlatego też zawartość szkła musi być odpowiednio mała – odpowiednia ilość trunku to 1/4 wysokości naczynia.
    Jest jedna żelazna zasada w kulturze picia brandy: tego trunku nie popijamy. Podawać go możemy w towarzystwie mocnej kawy (m.in. espresso), gorzkiej czekolady, lodów, ciastka. Alkohol można również serwować w postaci drinku.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • MIÓD PITNY

    Miód pitny jest tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zaliczane są do grupy przetworów owocowych. Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy: Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody, dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody, trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody, czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody.Ponadto brzeczka może być jeszcze bardziej rozcieńczana wodą tworząc np. piątaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody. Najmocniejsze są półtoraki. Półtoraki i dwójniaki określane są niekiedy mianem miodów królewskich. Piątaki i czwórniaki, czyli miody wytrawne, dojrzewają najszybciej i nadają się do spożycia po upływie 6–8 miesięcy. Większa zawartość miodu pociąga za sobą konieczność dłuższego leżakowania. Trójniak leżakuje od 1,5 roku do 4 lat, natomiast półtorak od ośmiu do dziesięciu lat. Od strony technologii wytwarzania miody pitne można podzielić na sycone i niesycone. Miody sycone powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która była wcześniej sycona (powoli gotowana przez pewien czas). Brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana. Różne bukiety miodów uzyskuje się przez doprawianie brzeczki sokami owocowymi  lub przyprawami korzennymi.
     Miód pitny– półtorak i dwójniak – pijemy bez dodatków. Natomiast czwórniaki i trójniaki docenimy szczególnie zimą. Na gorąco z dodatkiem przypraw korzennych, skórek cytrusowych, soków owocowych są pyszne i rozgrzewające. Możemy je dodawać do pierników, miodowników, polewać nimi owocowe desery, ale także mięso i drób tuż przed końcem pieczenia.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • METAXA

    Metaxa jest wysokoprocentowym greckim napojem alkoholowym opracowanym przez kupca Spirosa Metaxasa. Urodzony w 1848 roku w Grecji Spyros Metaxa pochodzi z rodziny kupców jedwabnych. Jako poszukiwacz przygód i człowiek o wyszukanym smaku, decyduje się założyć własną firme. Zawsze w podróżujący, Spyros Metaxa odkrywa różne alkohole i wina z całego świata. Alkohole w jego czasach były raczej szorstkie na podniebieniu, bez zbytniego aromatu czy charakteru. Spyros Metaxa marzył o stworzeniu wyjątkowego trunku, który byłby łagodny, a jednocześnie intensywny. Byłby to alkohol stanowiący prawdziwą podróż przez zmysły. W 1888 roku stworzył METAXĘ orginalnalny grecki alkohol/ trunek. Metaxa jest odmianą destylatu z domieszką wina muskatowego. Pochodzi z wysp Samos i Lemnos. Wzbogaca się ją ekstraktem z ziół, wśród których znaleźć można m.in. anyż. Jednym ze składników są też płatki róż. Swój aromat zawdzięcza leżakowaniu w wiekowych, dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata. Metaxa produkowana z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. 60% trunek leżakuje od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niego sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos, a na koniec doprawia się sekretnym zestawem ziół. Dodaje się też macerat z płatków róż. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze 6 °C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec metaxa jest butelkowana. Metaxa oznaczona 3, 5, 7 i 12 gwiazdkami oznacza liczbę lat leżakowania destylatów winnych. Trunek leżakowany przez 30 lat nosi nazwę Metaxa Private Reserve. Wśród specjalnych gatunków wyróżniają się: Metaxa Centenary, Metaxa Rhodes, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve, Metaxa Golden Age i Metaxa AEN. Tradycyjni smakosze trunku piją metaxę bez rozcieńczania – najczęściej serwowaną w niskich, szerokich szklankach z grubym dnem, w temperaturze pokojowej, ale wiadomo, że dodane do niej kostki lodu mogą ją obniżyć. Jedyna dozwolona „klasyczna” forma picia metaxy to czysty alkohol podany z dużymi kostkami lodu. Niestety jest to jednak trunek wysokoprocentowy, dlatego nie każdy może wypić metaxę w czystej postaci. To pierwszy alkohol, którym wzniesiono toast w kosmosie. Aż trudno uwierzyć, że napój z takim międzyplanetarnym doświadczeniem ma swoje korzenie. Mimo, że początkowo pojawiły się porównania z koniakiem, a później z brandy, METAXA nie jest możliwa do sklasyfikowania. Dziś Metaxa rozpoznawalna jest jako unikalny bursztynowy alkohol. Przy odrobinie szczęścia koneserzy mogą poznać również Metaxę AEN, która została wyprodukowana w ograniczonej liczbie 1888 egzemplarzy – i jak wszystko, co najbardziej drogocenne, niezwykle trudno ją dostać, ale w ELUXO jest to możliwe...

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • GIN

    Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Od tej jałowca wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a dokladniej XVII wieku. Powstał w dawnej Holandii, opularność zyskał zaś w Anglii, pod skróconą nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III.  Renomę zyskał pod koniec XVIII w. gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią. Obecnie Brytyjczycy słyną z produkcji ginu, a dwie jego najpopularniejsze odmiany: Dry gin i London dry gin-  powstały właśnie na wyspach brytyjskich. English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak. Natomiast London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci. Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak American Dry Gin - przeważnie słabszy od angielskiego odpowiednika - ma około 40%. Jest też mniej aromatyczny, lżejszy o barwie słomkowej.
    Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini.  Gin jest także świetną alternatywą alkoholową dla pań. Można go bowiem połączyć z colą i dowolnym czerwonym sokiem, żeby uzyskać tzw. babski gin. Gin jest też znakomitym aperitifem. Wypity przed posiłkiem zaostrza apetyt i pozwala lepiej odczuwać smaki potraw. Warto także wykorzystywać go w kuchni, dodając do deserów, np. musu owocowego czy galaretki.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • NALEWKI

    Nalewki  to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia smaku i aromatu zawartego we wsadzie. Nalewki mogą być słodzone syropem cukrowym lub miodem. Do produkcji nalewek najczęściej używa się alkoholu w stężeniu od ok. 35 do 96% . Rzadziej macerat zalewa się innymi rodzajami alkoholi, np. winem, koniakiem, czy ginem. Ogólna nazwa "nalewka" jest obecnie nazwą gatunkową, obejmującą cały szereg różnych rodzajów napojów alkoholowych otrzymywanych poprzez macerację, niekiedy później dodatkowo destylowanych.
    Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml), do pikantnych przekąsek; zgodnie ze staropolską tradycją do mięs podaje się nalewki półwytrawne i półsłodkie.

    W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

    Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • MINIATURY

    Alkohole z całego świata w małej pojemności głównie 50 ml. Zdarzają się również buteleczki 20 ml, 30 ml oraz 40 ml. 

  • OFERTA SPECJALNA
  • MINI BUTELECZKI

    Male buteleczki alkoholi z całego świata w pojemności głównie 50 ml.

na stronę
Pokazuje 1 - 20 z 2132 elementów
Pokazuje 1 - 20 z 2132 elementów