Kufel wykonany jest z wysokiej jakości szkła kryształowego 24%Pbo
Kufel wykonany jest z wysokiej jakości szkła kryształowego 24%Pbo....
Kufel wykonany jest z wysokiej jakości szkła kryształowego 24%Pbo....
Kufel wykonany jest z wysokiej jakości szkła kryształowego 24%Pbo....
Kufel wykonany jest z wysokiej jakości szkła kryształowego 24%Pbo....
Kieliszki do likieru wykonane z wysokiej jakości crystalite. Najwyższej...
Kieliszki do likieru wykonane z wysokiej jakości crystalite. Najwyższej...
Kieliszki do likieru wykonane z wysokiej jakości crystalite. Najwyższej...
Kieliszki do likieru wykonane z wysokiej jakości crystalite. Najwyższej...
Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza...
Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Od tej jałowca wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a dokladniej XVII wieku. Powstał w dawnej Holandii, opularność zyskał zaś w Anglii, pod skróconą nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III. Renomę zyskał pod koniec XVIII w. gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią. Obecnie Brytyjczycy słyną z produkcji ginu, a dwie jego najpopularniejsze odmiany: Dry gin i London dry gin- powstały właśnie na wyspach brytyjskich. English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak. Natomiast London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci. Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak American Dry Gin - przeważnie słabszy od angielskiego odpowiednika - ma około 40%. Jest też mniej aromatyczny, lżejszy o barwie słomkowej.
Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini. Gin jest także świetną alternatywą alkoholową dla pań. Można go bowiem połączyć z colą i dowolnym czerwonym sokiem, żeby uzyskać tzw. babski gin. Gin jest też znakomitym aperitifem. Wypity przed posiłkiem zaostrza apetyt i pozwala lepiej odczuwać smaki potraw. Warto także wykorzystywać go w kuchni, dodając do deserów, np. musu owocowego czy galaretki.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów
Bombay Sapphire to gin, wyróżniający się subtelnym smakiem, szczególnym procesem produkcji oraz piękną, błękitną butelką. Bombay Sapphire to prawdziwie wyjątkowy gatunek, który znajdziemy w wielu stylowych barach na całym świecie.
Pink 47 jest dostępny w butelce w kształcie diamentu inspirowany przez „Legendary Pink Khavaraya „. Produkt czterokrotnie destylowany, mający 47% jest idealny do picia z tonikiem oraz jako składnik wielu koktajli.
Produkowany od 1830 roku w destylarni założonej przez Charlesa Tanquerey, swój bogaty smak zawdzięcza różnorodnym ziołowym składnikom takim jak wyciąg z arcydzięgla, jałowca, kolendry i wielu innych.
Tanqueray No. Ten destylowany jest wyłącznie ze zbieranych ręcznie świeżych, nigdy suszonych owoców jałowca, białego grejpfruta, pomarańczy i limonki oraz ziół takich jak arcydzięgiel, kolendra, czy rumianek
Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.
Nowoczesny zarówno pod względem smaku jak i designu trunek stworzony w 2009 roku w Singapurze
Gold 999.9 to gin, wyróżniający się subtelnym smakiem, szczególnym procesem produkcji oraz piękną, złotą butelką. Gold 999.9 jest to botaniczna mieszanka mandarynek,migdałów, imbiru, korzenia arcydzięgla, jagód jałowca, kolendry .
Sekret smaku ginu Beefeater tkwi w odpowiedniej kompozycji jałowca, kolendry, skórek cytrusów i dzięgla.
Edycja Ultra Premium komponowana jest z wysokiej jakości spirytusu z angielskiego zboża, oraz z mieszanki ziół, roślin i owoców: jałowca, mandarynki, tymianku, kolendry, cytryny, cynamonu, mięty, rumianku, anyżu, słodkiej pomarańczy, migdałów, kardamonu, mango oraz charakterystycznego owocu o nazwie Buddha's Hand. Zestaw z kieliszkiem.
Gin zmienia się z roku na rok w zależności od składników botanicznych, z których jest produkowany. Oprócz jałowca, kolendry, skórki owoców cytrusowych, cynamonu, lukrecji i gałki muszkatołowej, kilku roślin zebranych lokalnie na Wyspach Shetland zawarte są w miksie. Te roślinne są razem zwilżone wodą mineralną przed destylacją w miedzianych alembikach.
Gin o świeżym i delikatnie kwiatowym zapachu z nutami jaśminu, wiciokrzewu i cynamonu. Jednak już po kilku minutach ukazuje swoje silniejszą stronę z mocnym aromatem anyżu, rajskiego ziarna i cynamonu. W smaku posiada wyczuwalną nutkę jałowca i charakter przywodzący na myśl ogród wiosenny. Finisz jest elegancki i gładki.
Gin o świeżym i delikatnie kwiatowym zapachu delikatnie słodkiego mentolu, mięty jabłkowej, wiosennej ściółki, jałowca, kolendry i tonami anyżu. W tle doszukać się możemy skórek cytrusów i bukietu letnich kwiatów. Smak bogaty i gładki, z początku zimny a po chwili możemy wyczuć ciepło i absolutną czystość jaką daje powolna destylacja.
Gin o świeżym i delikatnie kwiatowym zapachu delikatnie słodkiego mentolu, mięty jabłkowej, wiosennej ściółki, jałowca, kolendry i tonami anyżu. W tle doszukać się możemy skórek cytrusów i bukietu letnich kwiatów. Smak bogaty i gładki, z początku zimny a po chwili możemy wyczuć ciepło i absolutną czystość jaką daje powolna destylacja.
Bulldog to czterokrotnie destylowany, angielski gin. Pochodzenie jego nazwy nie jest do końca sprecyzowane, ale podobno jest nawiązaniem do Winstona Churchilla. Gin o świeżym i delikatnie kwiatowym zapachu z nutami cytrusów, jałowca, lukrecji i cynamonu. Smak przyjemny z nutami kolendry, jałowca, cytrusów, kwiatów i migdałów.
Gin o kolorze jasno różanym oraz świeżymi i intensywnymi owocowymi nutami przeplata się z wyraźnym ziołowym tłem. Smak zaskakująco wytrawny z mocnym owocowym tonem. Finisz pozostawia wytrawną nutę skórki grapefruita.
Gin o kolorze jasno malinowym oraz świeżymi słodki nutami, przywodzący na myśl płatki róży skąpane w ziołowej bryzie. Smak bardziej wytrawny niż wskazywałby na to zapach, intrygujące zestawienie owocowej słodyczy i ziołowej goryczy. Finisz bardzo zbalansowany i długi.
Dominują zapachy intensywnie korzenne i wyraziście ziołowy. Smak intrygujące połączenie nut przypraw korzennych z nutami majeranku. Finisz wyrazisty i długo trwający.
Caorunn to gin wytwarzany w gorzelni whisky w regionie Speyside. Produkowany jest według unikalnej receptury z czystego zbożowego spirytusu, wody oraz 11 botanicznych składników.
Znakomity gin, zapach świeży i delikatnie kwiatowy z nutka jaśminu i cynamonu. Jednak już po kilku minutach ukazuje swoje silniejszą stronę z mocnym aromatem anyżu, rajskiego ziarna i cynamonu. Smak posiada wyczuwalną nutkę jałowca i charakter przywodzący na myśl ogród wiosenny. Finisz elegancki i gładki.
CITADELLE SOLERA RESERVE w 2013 roku wypuszczono pierwszy francuski gin starzony metodą solera (alkohol podczas starzenia przelewany jest i mieszany w trzech różnych beczkach – nowych z amerykańskiego dębu, po słodkim likierze Pineau de Charente i po koniaku, w każdej beczce spędza 2 do 5 miesięcy).