WHISKY SZKOCKA SINGLE MALT

Informacja

Nowe produkty

WHISKY SZKOCKA SINGLE MALT

Zgodnie z ustanowionymi normami nazwa ‘Single Malt Scotch Whisky’ zastrzeżona jest wyłącznie dla whisky słodowej wytworzonej na terenie Szkocji, w całości z jęczmienia, poddanego słodowaniu przy użyciu ognia lub torfu, starzonego w dębowych beczkach w miejscu produkcji. Whisky szkocka single malt jednak jako produkt jednej destylarni może pochod...

Zgodnie z ustanowionymi normami nazwa ‘Single Malt Scotch Whisky’ zastrzeżona jest wyłącznie dla whisky słodowej wytworzonej na terenie Szkocji, w całości z jęczmienia, poddanego słodowaniu przy użyciu ognia lub torfu, starzonego w dębowych beczkach w miejscu produkcji. Whisky szkocka single malt jednak jako produkt jednej destylarni może pochodzić z rozmaitych beczek. Mieszanka może być skomponowana z wielu roczników, a w jej składzie mogą znaleźć się destylaty wytworzone na bazie rożnych słodów. Zwykle także na butelce whisky szkockiej single malt widnieje nazwa destylarni, w której powstała.

Proces powstania szkockiej whisky single malt

Co przemawia za wyjątkowością whisky szkockiej single malt? Z pewnością proces jej wytwarzania. Whisky szkocka single malt powstaje w całości z jednego zboża - jęczmienia. Obecnie w Szkocji używa się trzech gatunków jęczmienia. Należy podkreślić, że zboże to wymaga dużych nakładów finansowych i jest trudne w uprawie. Jednak to w głównej mierze użyte zboże ma największy wpływ na ostateczny smak otrzymanego trunku.
Po zebraniu plonów, uzyskane ziarna jęczmienia poddaje się słodowaniu (malting). Obecnie robią to tylko nieliczne gorzelnie w Szkocji jak Bowmore na Islay, większość otrzymuje przygotowany słód np. z olbrzymiej słodowni mieszczącej się w Port Ellen. Namoczony jęczmień rozkłada się na betonowej podłodze, zostawia na kilka dni do czasu, aż zacznie kiełkować. W trakcie tego procesu zaczynają uwalniać się specjalne enzymy, prowadzące do powstania skrobi, która w kolejnym etapie w wyniku ucierania przekształca się w cukry proste. W kolejnym etapie gorące powietrze bądź palący się torf suszy rozłożone ziarna jęczmienia i zatrzymuje proces kiełkowania. Użycie torfu, czyli na wpół zwęglonego mchu i pozostałości roślin ma wpływ na pojawiające się w whisky nuty dymu i torfu, najsilniejsze torfowe aromaty maja whisky z wyspy Islay. Następnie wysuszone ziarna mieli się i miesza z gorącą wodą o temperaturze 65 stopni C w celu otwarcia ziaren i rozpuszczenia skrobi, proces zacierania (washing) prowadzi do powstania brzeczki. Jeśli brzeczka zostanie powoli wypompowana z kadzi będzie klarowna, a uzyskany spirytus nie będzie miał zbożowego posmaku. Z kolei szybkie odprowadzenie brzeczki sprawi, że spirytus zyska wytrawne, orzechowo zbożowe cechy. Ostygły zacier zalewa się drożdżami i przelewa do kotłów warzelniczych na 48 h (posmak słodowy) lub 55 h (lżejszy, owocowy posmak), gdzie przebiega proces fermentacji.
Single malt destylowana jest w miedzianych alembikach, a nie destylacji kolumnowej jak w przypadku grain whisky (zbożowej). Proces destylacji kolumnowej jest bardzo precyzyjny, a przez to również przewidywalny i dający wielokrotnie się powtórzyć, jednak bogactwo smaku whisky single malt czerpie się z niedokładności tradycyjnego procesu destylacji przeprowadzanego w miedzianych alembikach. Destylacja szkockiej whisky przeprowadzana jest dwukrotnie, celem pierwszej destylacji odbywającej się w alembiku zwanym wash still jest wydzielenie alkoholu z przefermentowanego zacieru, druga destylacja przeprowadzona w mniejszym alembiku zwanym spirit still oczyszcza surówkę gorzelniczą.
Otrzymany spirytus o zawartości 70% rozcieńcza się wodą demineralizowaną do poziomu 63,5% alkoholu, następnie przelewa się do dębowych beczek. Jakość i ich wykonanie ma tutaj istotne znaczenie. Beczka po cherry z dębu europejskiego nadaje whisky nuty owocowe, goździków, orzecha włoskiego, kadzidła, whisky ma również ciemniejszy kolor. Z kolei leżakowanie w beczce wykonanej z dębu amerykańskiego po burbonie, nadaje szkockiej wyczuwalne nuty waniliowe, eukaliptusowe, sosnowe i przypraw. Użycie beczek powtórnie wykorzystanych nie daje już takich samych nut co za pierwszym razem.
Szkocka whisky single malt wymaga dłuższego niż dziesięć lat starzenia w beczkach wykonanych z amerykańskiego lub hiszpańskiego dębu. Wraz z upływem lat traci odrobine na zawartości alkoholu (tzw. Whisky dla Aniołów), jednak zyskuje głębszy smak. Wtedy wydobywają się najbardziej unikalne nuty smakowe jak kwiatowy smak lukrecji czy przypraw.
Ostatnim etapem powstania szkockiej whisky single malt jest butelkowanie. Producent musi zdecydować, czy whisky ma być filtrowana na zimno (zapewnia większą klarowność, ale przytępia smak) czy dodać karmelu, dla ładniejszej barwy. Należy również zdecydować z jaką zawartością alkoholu ma być szkocka zabutelkowana- standardowo ok. 40% czy z mocą beczki. Jeśli na etykiecie butelki znajduje się oznaczenie 15YO oznacza to, że najmłodszy rocznik użyty do produkcji danej whisky dojrzewał co najmniej 15 lat.

Główne rejony wytwarzania szkockiej whisky single malt

Najlepszą szkocką whisky single malt wytwarza się w kilku głównych regionach Szkocji. Wyspa Islay słynie z produkcji whisky o najbardziej zdecydowanym smaku morza, dymu, torfu i jodu. Dedykowana zwłaszcza koneserom prawdziwej whisky. Tutaj znajduje się najstarsza od początku legalnie działająca destylarnia w Szkocji- Browmore, założona w 1779 roku. Inne populrane gatunki Islay single malt scotch whisky to Ardbeg (zdecydowanie posiada najsilniejsze akcenty jodu), Laphroaig (silny torfowy posmak, z nutą wodorostów i soli morskiej). Największy region, gdzie produkowana jest scotch whisky single malt- Highlands podzielony na cztery podregiony z największą liczbą destylarni odpowiedzialny jest za wytwarzanie łagodnych w smaku whisky, od wytrwanych po słodkie z nutami bzu, wrzosu, miodu i korzeni. Popularny gatunek pochodzący z tego region to Glengoyne, słód jęczmienny suszy się nad naturalnym ogniem, a nie nad żarzącym się torfem, stąd whisky charakteryzuje się łagodnością czy wręcz słodyczą. Miejsce leżakowania Glengoyne znajduje się z dala od morza, dlatego w whisky brak jodowych i torfowych aromatów. Z kolei region Speyside słynie z najsłodszych scotch whisky, można w nich wyczuć zapach owoców takich jak jabłka, gruszki, goździki, banany, a także kwiatowe aromaty fiołków czy posmak lemoniady. Stąd pochodzą uznawane za jedne z najszlachetniejszych gatunków whisky. Wiodące destylarnie to the Balvenie i Glenfiddic, założyciel obu destylarni William Grant dokonał przełomu i w 1963 roku wprowadził na światowy rynek pierwszą whisky szkocką single malt, przełamał w ten sposób zdominowany przez blendy rynek. Ponadto Glenfiddic nieustannie należy do rodziny Grant i jako pierwsza destylarnia w 1969 roku udostępniła zwiedzającym swój zakład za darmo.

Degustacja whisky szkockiej single malt

Aby wydobyć subtelne nuty whisky szkockiej single malt należy użyć tradycyjnych szklanek do whiksy tzw. ‘old fashion’ z grubego szkła bądź specjalnych zwężających się ku górze kieliszków tzw. tulipanów pozwalających lepiej wyczuć zawarte w whisky nuty smakowo-zapachowe. Warto rozcieńczyć single malt odrobiną wody niegazowanej, złagodzenie ostrych, wyrazistych nut pozwoli lepiej wyczuć całe bogactwo aromatów. Whisky należy zacząć wąchać z daleko, dodanie wody sprawia, że aromaty lepiej się rozchodzą. Szkoci często decydują się również na popularny drink, mieszając whisky z sokiem jabłkowym. Jednak te najbardziej szlachetne trunki zdecydowanie powinny być smakowane solo.

Więcej

Jest 278 produktów.

  • 760,00 zł W magazynie

    Laphroaig 15  Y.O. 200th Anniversary Edition to limitowana edycja, wyprodukowana z okazji 200 lat istnienia destylarni. Jest to alkohol o słodkim aromacie i lekko pikantnym smaku. W smaku wyczujemy wyraźny posmak świeżej gałki muszkatołowej oraz prażonych migdałów, po chwili jednak uwydatnia się lekko słony smak.

    760,00 zł
    W magazynie
  • 20 999,00 zł W magazynie

    Glenmorangie Pride 1978 jest to najbardziej luksusowa i najrzadsza whisky w historii destylarni. Aby skomponować ten niezwykły alkohol, precyzyjnie wybrano zaledwie 7 beczek wykonanych z dębu amerykańskiego, w których dojrzewały przez okres 17 lat najdelikatniejsze destylaty. Edycja limitowana , prosimy o kontakt w celu potwierdzenia dostępności.

    20 999,00 zł
    W magazynie
  • 159,00 zł W magazynie

    Glenfarclas 10 Y.O. jest to whisky o bogatym charakterze. Uznana została za najlepszą whisky 10-letnią ze Speyside.

    159,00 zł
    W magazynie
  • 291,00 zł W magazynie

    The Macallan Amber to whisky posiadająca bursztynową barwę, słodki, cytrusowy zapach po czasie zamieniający się w wanilię. Wyczuwalny jest także posmak rodzynek, karmelizowanych jabłek, cynamonu i waty cukrowej. 

    291,00 zł
    W magazynie
  • 44,00 zł W magazynie

    Laphroaig 10 Y.O. to whisky o bardzo specyficznym aromacie. Dymnym, jodynowym, torfowym z dodatkiem przypraw, lukrecji oraz odrobiny soli. Połączenie te przypomina lekko "szpitalny" aromat jodynowy. W smaku głównie wyczuwalne wodorosty z dodatkiem lodów waniliowych i aromatu apteczki.

    44,00 zł
    W magazynie
  • 231,00 zł W magazynie

    Glengoyne 12 YO Highland Single Malt to doskonałej jakości, oryginalny, 12- letni trunek, wytwarzany w destylarni Glengoyne, słynącej z wieloletniej tradycji w tworzeniu wyśmienitych wyrobów alkoholowych.

    231,00 zł
    W magazynie
  • 229,00 zł W magazynie

    Glenmorangie Pioneer Set to zestaw składający się z The Original 10 Y.O. 0,7l i dwóch miniaturek- Quinta Ruban oraz Lasanta. Glenmorangie The Original 10 Y.O. to whisky, która leżakuje przez 10 lat w beczkach po burbonie.  Trunek ten posiada słodki smak wanilii wzbogacony o miód, pomarańcze, cytrynę.

    229,00 zł
    W magazynie
  • 499,00 zł W magazynie

    DEANSTON 18 Y.O. BOURBON CASK to kompozycja łącząca w sobie: najwyższej jakości lokalny jęczmień, niezwykła wodę pochodzącą z rzeki Teith, wiedzę lokalnych producentów, pierwszy raz napełniane beczki po burbonie oraz sporo czasu. Dzięki połączeniu tych wszystkich czynników otrzymujemy słodką miodowo- owocową whisky z dodatkiem jęczmienia oraz wanilii.

    499,00 zł
    W magazynie
  • 790,00 zł W magazynie

    Ledaig 18 Y.O. to whisky, która dojrzewa w beczkach wykonanych z dębu, później finiszuje się ją w beczkach wykonanych z drewna hiszpańskiego, w których wcześniej leżakowało sherry. Dzięki temu whisky staje się torfowa, pikantnie zadymiona i nabiera zapachu nadmorskich kwiatów z  dodatkiem lukrecji i goździków. Jest to whisky, do której chce się powracać.

    790,00 zł
    W magazynie
  • 1 363,00 zł W magazynie

    Benriach 15 Y.O. Authentiicus jest to elitarna, wyraźnie torfowa whisky. Do wytworzenia tego alkoholu użyto mocno torfowego słodu. Zapach dojrzałego ananasa, świeżych górskich ziół oraz słodkawego torfu.

    1 363,00 zł
    W magazynie
  • 7 799,00 zł W magazynie

    42 letnia whisky single malt finiszowana w beczkach Massandra Aleatico Hogshead. Edycja składa się ze 175 butelek. 

    7 799,00 zł
    W magazynie
  • 512,00 zł W magazynie

    Auchentoshan Blood Oak Limited Release 2015 jest to whisky produkowana w regionie Lowlands, dojrzewa ona w beczkach po burbonie i po czerwonym winie. Nie jest filtrowana na zimno. W smaku odnajdziemy słodycz miodu, pomarańcze, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawy. Wykończenie długie z akcentem pikantnej gorzkiej czekolady, pomarańczy oraz dębu.

    512,00 zł
    W magazynie
  • 2 488,00 zł W magazynie

    An Cnoc 1975- Limited Edition idealnie dobrane aromaty w połączeniu z bursztynowym kolorem i pełnym smakiem tworzą tą niezwykła whisky. Alkohol o zapachu owoców z dodatkiem wanilii, delikatny smak. Wykończenie słodkie z nutami sherry oraz wanilii.

    2 488,00 zł
    W magazynie
  • 255,00 zł W magazynie

    Knockando 15 Y.O. to połączenie 15-letnich whisky, które dojrzewały w beczkach po sherry i burbonie. Jest to idealnie skomponowane połączenie owoców, przypraw, migdałów oraz słodyczy. Wykończenie niezwykle przyjemne i długie.

    255,00 zł
    W magazynie
  • 351,00 zł W magazynie

    Knockando 18 Y.O. produkowane jest w destylarni znajdującej się przy brzegu rzeki Spey  i istniejącej od 1898 roku. Nazwa tej whisky po przetłumaczeniu z gaelickiego oznacza " małe czarne wzgórze". Do wytworzenia tego alkoholu wykorzystano najlepsze surowce: doskonałej jakości słód jęczmienny, torf oraz krystaliczną źródlaną wodę.

    351,00 zł
    W magazynie
  • 236,00 zł W magazynie

    Jest to whisky posiadająca wyraźny zapach pomarańczy i sherry z dodatkiem dymu i kadzidła. Alkohol o konsystencji syropu, oleisty. Żywy posmak to zasługa świeżych owoców, a słodkawa nuta smakowa, jaką także możemy dostrzec pochodzi z miodu wrzosowego. Finisz delikatnie pikantny z akcentem gorzkiej hiszpańskiej pomarańczy.

    236,00 zł
    W magazynie
  • 136,00 zł W magazynie

    Speyburn 10 jest to niepopularna i niedoceniona whisky wytwarzana w destylarni Speyburn w regionie Highlands. Whisky ta produkowana jest z miękkiej źródlanej wody pochodzącej ze Speyside. Alkohol ten jest połączeniem destylatów dojrzewających przez okres minimum 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu.

    136,00 zł
    W magazynie
  • 321,00 zł W magazynie

    Interesująca whisky kreatywnie łącząca trunek z  beczek z destylatem o różnym poziomie torfu  i wieku, finiszowana w beczkach po sherry Oloroso, butelkowana bez filtracji na zimno, na wzór whisky z 1938r. Intensywnie torfowa, wyczuwalne są też nuty świeżego cynamonu i ostrej bryzy morskiej z odrobiną dymu z ogniska, ustępują z czasem nutom likierowym i...

    321,00 zł
    W magazynie
  • 329,00 zł W magazynie

    Glenmorangie Dornoch jest to whisky, która nie posiada określonego wieku, jest to połączenie łagodnego destylatu, który dojrzewał w beczkach po burbonie oraz delikatnie torfowego destylatu, który dojrzewał w beczkach po sherry- Amontillado.

    329,00 zł
    W magazynie
  • 359,00 zł W magazynie

    Glenmorangie Duthac to połączenie destylatu dojrzewającego w beczkach po burbonie, który później trafił do częściowo wypalanych, dziewiczych beczek i beczek po sherry- Pedro Ximenez.  

    359,00 zł
    W magazynie